Spionaj ca-n filme la o mare companie din sectorul energetic. Datele personale a 100.000 de români au fost furate

Spionaj ca-n filme la o mare companie din sectorul energetic. Datele personale a 100.000 de români au fost furate

Datele au fost sustrase de un angajat E-ON FOTO Arhivă

Un bărbat care a ocupat o funcţie de conducere în care companiei de gaz Delgaz Grid, fostă E-ON, a fost condamnat la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat de infracţiuni informatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gheorghe Minea a fost administrator al bazei de date a companiei având acces asupra informaţiior despre clienţi din toată ţară. Deşi fişa postului îi permitea să acceseze date doar despre clienţi din Iaşi şi Vaslui, Minea a copiat baze de date cu date personale ale peste 100.000 de români, în special din oraşe din Transilvania.

În data de 1 martie 2016, E.ON Distribuţie Mol­do­va, care încă nu îşi schimbase numele, a formulat plângere împotriva lui Minea acuzându-l de acces ilegal la un sistem informatic. Cercetările au relevat că Gheorghe Minea nu doar că accesase de câteva zeci de ori baza de date în scop personal, ci şi copiase informaţii confidenţiale despre sute de mii de români. Datele secrete au fost oferite către doi oameni de afaceri din Iaşi, cu care, potrivit unui raport al firmei de detectivi particulari angajată de E.ON, Minea ar fi avut „relaţii strânse“. Cele mai multe date informatice au fost copiate de Minea în zile de duminică, când, cu excepţia intervenţiilor la avarii, angajaţii companiei nu lucrează.

Doi afacerişti din Iaşi ar fi fost beneficiarii datelor sustrase de Minea. Aceştia controlează, direct sau prin interpuşi, mai multe firme care activează pe piaţa de energie, mai exact în zona serviciilor de reverificare a instalaţiilor de gaz, casnice sau industriale.

Cine a beneficiat de scurgerea de informaţii 

„Persoanele intenţionau să îşi extindă aria geografică de activitate, în sensul deschiderii de puncte de lucru sau societăţi comerciale noi în alte judeţe din ţară, în special din Transilvania. Pentru a beneficia de un avantaj substanţial în extinderea pieţei serviciilor prestate, numiţii, cunoscând faptul că E.ON Distribuţie România S.A. deţine o bază de date foarte bine documentată cu privire la datele personale ale clienţilor companiei, a adreselor acestora, a datei la care o anumită instalaţie de distribuţie de gaze naturale trebuie reverificată şi reautorizată, conform normativelor în vigoare, precum şi numerele de telefon ale clienţilor, l-au determinat pe inculpatul Minea Gheorghe să interogheze sistemul informatic SAP ISU şi să extragă din acesta, prin transfer neautorizat, date confidenţiale care să servească intereselor economice ale companiilor controlate“, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat între Minea şi DIICOT.

Potrivit aceluiaşi document, Minea ar fi copiat fără drept datele personale a 104.357 clienţi, în special din Transilvania, acolo unde afaceriştii ieşeni voiau să se extindă. Baza de date copiată conţinea nume ale clienţilor, adrese de domiciliu, numere de telefon, date de consum, locuri de consum, precum şi date despre inspecţii, revizii, instalaţii sau reconectări.

„S-a constatat faptul că tuturor celor 104.357 clienţi urma să le expire inspecţia tehnică la instalaţiile de furnizare a gazelor naturale în lunile martie şi aprilie 2016, acesta fiind practic principalul criteriu de selecţie“, au mai precizat procurorii. 

Gheorghe Minea şi-a recunoscut faptele. E-on nu a răspuns unei solicitări a ziarului până la publicarea acestui material. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: