Speranţă pentru femeile din Iaşi care au trecut prin calvar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul pentru orientarea profesională a mamelor aflate în dificultate s-a încheiat cu succes
Proiectul pentru orientarea profesională a mamelor aflate în dificultate s-a încheiat cu succes

152 de mame aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Comunitară şi a Fundaţiei Hecuba au fost consiliate psihologic, susţinute să-şi continue studiile sau ajutate să se angajeze.

Ajutor pentru femeile la ananghie! 152 de femei cu căsnicii eşuate, mame a mai multor copii şi cu o situaţie financiară precară au primit spirjin moral şi bănesc în cadrul proiectului „Servicii de consiliere psiho-vocaţională şi orientare profesională pentru mame aflate la risc social" în valoare de 1,7 milioane de lei. Acestora li s-a facilitate reintegrarea social şi profesională a mamelor aflate în dificultate.

Din cele 152 de beneficiare ale proiectului, 22 dintre ele şi-au găsit un loc de muncă în special în confecţii şi vânzări, 15 au participat la cursuri de formare profesională sau recalificare în alte domenii, iar alte 5 au decis să-şi continue studiile la seral sau chiar universitare.

Iaşi: Dramele ascunse din adăpostul femeilor bătute de soţ

EXCLUSIV Amendată că ţipa la bătaia soţului

Printre cele care cu ajutorul psihologilor şi al mediatorului familial au reuşit să-şi revină din calvarul pe care-l trăiau se numără şi Doina, în vârstă de 42 de ani. Femeia, mamă a trei copii, din care unul adoptat, a trecut prin două căsnicii de coşmar. Divorţată de mai bine de 7 ani, încă vorbeşte cu greutate despre bătăile crâncene pe care le-a încasat de la cel de care şi-a legat destinul. Spune că majoritatea certurilor s-au iscat de la „copilul de suflet", fetiţa pe care a adoptat-o în prima căsnicie şi care acum are 12 ani.

„N-am putut renunţa la fetiţă şi nu mi-a părut niciodată rău. Este un copil extraordinar pe care o iubesc la fel de mult cum îmi iubesc băiatul şi fetiţa pe care i-am născut", povesteşte Doina.

Când nu a mai putut rezista lângă „călăul" de lângă ea şi-a luat inima în dinţi şi a cerut ajutor Fundaţiei Hecuba. De mai bine de 7 ani este în evidenţa lor, iar din noiembrie 2009 a beneficiat şi de proiectul care avea menirea de a o ajuta să se angajeze. Cei de aici au ajutat-o să-şi finalizeze studiile la seral, i-au întocmit un CV, iar de mai bine de o lună este angajată la una din cele mai mari fabrică din judeţul Iaşi: Delphi.

„Lucrez ca operator. Am salariu şi bonuri valorice. Am avut parte de un sprijin extraordinar din partea celor de aici. Am fost încurajată de psiholog şi am reuşit să răzbat", spune Doina.

A reluat studiile

Printre mamele aflate în dificultate care şi-au găsit un rost în urma acestui proiect se numără şi Loredana, o tânără de 30 de ani, mamă a unui băieţel de 5 ani. Femeia a fost măritată pentru 7 ani cu un Italian, iar din 2008 a divorţat. Motivul: bătăi crâncene, ameninţări cu moartea la adresa ei şi a copilului care pe atunci avea doar câteva luni. „Am plecat când mi-a luat copilul de doar două luni şi dorea să-l arunce peste balcon. Eu am îndurat bătăile pe care le primeam aproape zilnic, amantele lui, dar n-am putut sta să-mi pună în pericol copilul. M-am confruntat cu o mulţime de dificultăţi până să ajung în ţară pentru că el este de cetăţenie italiană şi nu puteam lua copilul, dar am reuşit până la urmă“, spune Loredana.

Întoarsă în ţară cu inima frântă în urma unei căsnicii nereuşite, cu un copil de crescut, fără casă şi serviciu, Loredana a fost îndrumată să apeleze tot la serviciile celor de la Fundaţia Hecuba. Şi ea a beneficiat de proiectul care-şi propunea să reintegreze femeile aflate în situaţii critice pe piaţa muncii, iar acum îşi continuă studiile.

„Eu am absolvit postliceala la asistenţi sociali, iar acum urmez o postliceală de asistent medical generalist. Am intrat în anul I. Am mai lucrat pe unde am putut, dar acum vreau să mă ţin de şcoală", spune femeia.

Managerul proiectului spune însă că s-a întâlnit cu foarte multe impedimente în ducerea la bun sfârşit a misiunii pe care o avea de îndeplinit.

„A fost foarte greu să integrăm pe piaţa muncii persoane, mai ales că multe firme dădeau angajaţi afară. Multe dintre femei erau într-o situaşie disperată, iar un loc de muncă cere implicare suplimentară din partea lor“, spune Florine Emacu, directorul Fundaţiei Hecuba Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite