Prorectorul UMF Iaşi condamnat pentru şpagă, suspendat din funcţie. Colegi: „Avem încrederea deplină că instanţele superioare vor repara nedreptatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea academică şi medicală ieşeană ia apărarea prof.dr. Doina Azoicăi, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, condamnată săptămâna trecută la trei ani de închisoare cu suspendare primită pentru luare de mită. Printre colegii care sunt alături de Doina Azoicăi se numără şi fostul rector al insituţiei de învăţământ universitar, Cristian Dragomir.

UPDATE: Conducerea UMF Iaşi a anunţat, în urmă cu puţin timp, că în urma deciziei Tribunalului Iaşi, prorectorul Doina Azoicăi a fost suspendată din această funcţie. Redăm comunicatul UMF Iaşi. 

Având în vedere Hotărârea Tribunalului Iaşi, din data de 5 ianuarie 2017, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Prof.Univ. Dr. Viorel Scripcariu, a aprobat solicitarea Doamnei Prof.Univ.Dr. Doina Azoicăi de a se suspendadin funcţia de Prorector responsabil cu StrategiaInstituţională, EvaluareaAcademică şi Relaţiile cu Organizaţiile Studenţeşti, Sindicale, ONG-uri şi Comunitatea Locală, până la o hotărâre definitivă a instanţei.

Decizia Prof.Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iaşi, care a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al Universităţii şi de Senatul UMF, este ca ProrectoratulStrategie instituţională, Evaluare Academică şi Relaţii cu Organizaţiile Studenţeşti, Sindicale, ONG-uri şi Comunitatea Locală să fie preluat, provizoriu, de Conf.Univ. Dr. Mihai Danciu, Prorector responsabil cu StudiileUniversitare - Ciclul de Studii Învăţământ Fundamental”

Ştire iniţială: Cinci profesori şi doctori marcanţi din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, în frunte cu fostul rector al instituţiei prof. Dr. Cristian Dragomir, au semnat o scrisoare deschisă în care-şi prezintă sprijinul total pentru prorectorul instituţiei de învăţământ superior. Aceştia se declară „contrariaţi” de sentinţa dată zilele trecute pe fondul cauzei de Tribunalul Iaşi şi spun că au „nu doar speranţa, ci încrederea deplină că instanţele superioare vor repara această nedreptate“. 

Mesajul a fost semnat, alături de Cristian Dragomir, de profesorii doctori Adrian Aldea, Ursula Stănescu, Eugen Târcoveanu şi Gabriel Ungureanu.

Adevărul vă prezintă în continuare, integral, scrisoarea deschisă semnată de colegii prorectorului Doina Azoicăi:

„Am luat la cunoştinţă cu uimire, îngrijorare şi mâhnire decizia Tribunalului Iaşi privind condamnarea profesorului Doina Azoicăi pentru o învinuire incredibilă.  Este un om pe care îl cunoaştem de zeci de ani, un profesionist adevărat în medicină şi cercetarea medicală şi un dascăl căruia nu puţini dintre medicii care profesează astăzi îi datorează binele pe care îl fac pacienţilor lor, care sub nici o formă nu se pretează la ilegalităţi. 

Sunt clipe grele nu doar pentru profesorul Azoicăi, ci şi pentru cei apropiaţi, pentru familie şi pentru colegii domniei sale care sunt la fel de contrariaţi ca noi de logica procesului şi mai ales a sentinţei date de judecătorii Tribunalului Iaşi.  

În egală măsură, sunt momente dificile pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, o instituţie de învăţământ medical superior care datorează performanţa şi recunoaşterea de care se bucură unor oameni precum profesorul Doina Azoicăi.

Avem nu doar speranţa, ci încrederea deplină că instanţele superioare vor repara această nedreptate şi vor reaşeza lucrurile în normalitate. Până atunci însă, deasupra oricăror suspiciuni de fariseism sau interese personale, ne declarăm sprijinul total pentru profesorul Doina Azoicăi, pe care o cunoaştem atât uman, cât şi profesional, suficient de bine încât să putem afirma cu toată onestitatea că merită cu prisosinţă solidaritatea noastră” 

În dosarul cunoscut cu numele „Tava şi ceainicul”, Doina Azoicăi a fost achitată de judecătorii ieşeni pentru fals şi abuz în serviciu şi condamnată pentru luare de mită. Potrivit procurorilor ieşeni, prorectorul UMF Iaşi ar fi primit o tavă din cupru, argintată, şi un ceainic din alamă, cupru şi zinc, drept mulţumire pentru înmatricularea unui student marocan la Facultatea de Medicină, unde era şi decan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite