Sistemul şpăgii la soţii Dorobăţ. Cuplul de profesori arestat la UMF Iaşi funcţiona cu sincope la luarea mitei: „Te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu enervezi! Da?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe şi Carmen Dorobăţ FOTO Ziarul de Iaşi/Hotnews
Gheorghe şi Carmen Dorobăţ FOTO Ziarul de Iaşi/Hotnews

Gheorghe şi Carmen Dorobăţ au fost, până în ultima zi a lunii ianuarie, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate cupluri de profesori universitari din Iaşi. Odată cu arestarea lor, a ieşit la iveală un sistem de luat mită despre care procurorii spun că funcţionează de "ani de zile".

Gheorghe Dorobăţ este şeful Secţiei ATI din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, iar soţia sa, Carmen Dorobăţ, este manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. În acelaşi timp, cei doi au ocupat până recent funcţii la catedră în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, de unde au fost suspendaţi până la finalizarea anchetei DNA.

Carmen Dorobăţ a fost prinsă în flagrant delict în cursul zilei de 30 ianuarie, primind mită 2.000 de euro, de la 20 de studenţi, care urmau să promoveze astfel un examen la catedra lui Gheorghe Dorobăţ. „La data de 30.01.2015, inculpata DOROBĂŢ CARMEN-MIHAELA a primit direct, de la mai mulţi studenţi, un număr de 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro (în total suma de 2.000 euro), pentru a-l determina pe soţul ei, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile, la ora 15.00. În împrejurarea descrisă mai sus, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit informaţiilor primite de procurorii DNA de la o sursă din cadrul UMF Iaşi, în ziua de 30 ianuarie erau programaţi să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, acolo unde Carmen Dorobăţ este director, 30 de studenţi ai soţului ei pentru a "depozita" şpaga. Fiecare a avut de plătit câte 100 de euro pentru examenul care avea să aibă loc în aceeaşi zi, de la ora 15.00.

Studenţii au intrat în biroul lui Dorobăţ între orele 9.00 şi 10.30, lăsând carnetele cu bani. La 10.35, procurorii DNA au descins în birou şi au găsit 18 carnete de student şi două plicuri, conţinând suma totală de 2.000 de euro.

Ulterior flagrantului, procurorii au descoperit o altă ilegalitate flagrantă pusă la cale de soţii Dorobăţ. Majoritatea celor 20 de candidaţi nu trecuseră de proba practică a examenului şi nu aveau dreptul să ia parte la proba teoretică.

Înainte de venirea procurorilor, la ora 9.41, Carmen Dorobăţ şi-a sunat soţul şi a discutat cu acesta despre faptul că notele de la proba practică a examenului de Anestezie Generală nu erau încă afişate.

Potrivit procurorilor, Dorobăţ i-a spus soţului să îi primească pe toţi şi la examenul teoretic, deşi mulţi dintre tineri nu promovaseră proba practică.

“Ca să nu spună vreunul că...” şi “Deci eu te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”, i-ar fi spus Carmen Dorobăţ soţului, potrivit interceptărilor de la dosar.

În referatul de propunere a arestării întocmit pe numele soţilor Dorobăţ, procurorii DNA spun că lăsarea în libertate a celor doi doctori ar afecta grav încrederea opiniei publice, invocând, de asemenea, “ascendentul” pe care cei doi soţi l-ar avea asupra studenţilor, fapt dovedit şi cunoscut de aceştia din generaţie în generaţie.

“Activitatea lor se caracterizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau”, au precizat procurorii DNA Iaşi.

Medicii implicaţi în scandalul de la UMF Iaşi au fost suspendaţi din funcţie, iar studenţii care au dat bani pentru examene riscă să fie exmatriculaţi.

image

în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni, 2 februarie, rectorul Universităţii  de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa”, Vasile Astărăstoae (foto), a declarat că medicii Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ şi Dumitru Păduraru nu vor mai ocupa nicio funcţie în cadrul instituţei.

“La articolul şapte se spune foarte clar: «în sfera relaţiilor dintre membrii comunităţii academice constituie încălcări ale obligaţiei de integritate: pretinderea sau acceptarea de favoruri de orice natură, inclusiv sexuală; pretinderea sau acceptarea de cadouri sau alte foloase materiale». În aceste condiţii, deşi acţionează prezumţia de nevinovăţie, până când se termină ancheta judiciară, cadrele didactice sunt suspendate din orice funcţie sau activitate”, a precizat Vasile Astărăstoae.

De asemenea, studenţii care au dat mită pentru a obţine nota 9 la examenul de “Anestezie Generală” vor fi anchetaţi de Comisia de Etică a universităţii, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă să fie exmatriculaţi.

“Cât timp noi nu avem informaţiile decât din presă, iar până vom primi informaţiile directe, am decis ca atât cadrele didactice cât şi studenţii care au încercat să cumpere un examen, dacă este real, să fie anchetaţi de către Comisia de Etică, dincolo de ancheta judiciară. Această comisie va analiza şi va propune Senatului (universităţii – n.r.) măsurile care se impun”, a explicat Vasile Astarăstoae.

Acesta a adăugat şi faptul că există posibilitatea ca cei trei medici, Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ şi Dumitru Păduraru, să fie excluşi din sistemul de învăţământ, dacă faptele de care sunt acuzaţi se dovedesc a fi adevărate.

Mai puteţi citi:

Interceptările profesorului-porno de la UMF, supranumit „patu' sau patru“: „Stai relaxată. În primul rând, întinde-te“

Profesorul de sex de la UMF Iaşi şi-a plagiat doctoratul. Cum înţelegea el să-i înveţe pe studenţi carte: luare de mită, tentativă de viol, şantaj şi „copy-paste“

Bucuria lui Vasile Astărăstoae: "Să serbăm, procurorii nu vor mai avea ce să caute în cabinetul medical"

Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!“

Profesorul UMF cu maşina explodată, bătut pe stradă acum două luni

EXCLUSIV Paradoxul legii îl ajută pe Astărăstoae: un dosar penal îi poate salva scaunul şefului medicilor din România

Ministerul Educaţiei a început demersurile pentru demiterea lui Vasile Astărăstoae după ce acesta a fost condamnat pentru conflict de interese

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite