Sistemul medical cedează. Iaşul se pregăteşte să trimită pacienţi în alte judeţe. „Protejaţi-vă, purtaţi mască şi vaccinaţi-vă!”

Sistemul medical cedează. Iaşul se pregăteşte să trimită pacienţi în alte judeţe. „Protejaţi-vă, purtaţi mască şi vaccinaţi-vă!”

FOTO: Spitalul Victor Babeş Timişoara

Sistemul medical ieşean se află într-o perioadă dramatică, din cauza numeroaselor cazuri de COVID-19 care au luat cu asalt spitalele în ultimele zile.

Secţiile ATI COVID-19 de la Iaşi sunt ocupate în proporţie de 100%, iar judeţul se pregăteşte pentru prima dată de la startul pandemiei să trimită pacienţi în alte judeţe. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în cea mai grea perioadă din martie 2020 şi până acum, ba mai mult, Iaşul era unul dintre judeţele care primeau pacienţi şi din alte zone ale României. 

„Creşterea bolnavilor COVID este exponenţială. Este o creştere de la zi la zi. Şi, în spital, există în zonele roşii şi medicale unde sunt pacienţi care necesită alte tratamente, dar care sunt şi pozitivi. Numărul lor variază, pe fiecare secţie sau clinică în parte, între 1 şi 3 persoane, în funcţie de specialităţi. Însă, în UPU, numărul este extrem de mare şi avem cazuri de ATI. Astăzi (n.r. - ieri) avem cele mai multe cazuri: şase pacienţi COVID care necesită oxigen, ventilaţie. Şi, ceea ce este mai dramatic, e faptul că numărul celor care se agravează şi au continuu suport de ventilaţie este în creştere alarmantă”, a declarat Diana Cimpoeşu, şef UPU SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. 

Medicii spun că problema cea mai mare nu este reprezentată de paturi, ci de echipele medicale şi de echipamentele necesare pentru îngrijirea unui pacient la ATI. 

„După deschiderea celor cinci paturi ATI de la Recuperare, care nu va fi mai devreme de vineri, pentru că altfel nu se poate, nu mai putem să tratăm decât dacă mai moare cineva. Mesajul meu către populaţie este: protejaţi-vă, purtaţi mască şi vaccinaţi-vă, pentru că s-ar putea să nu vă mai putem trata”, a transmis Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. 

La ultima raportare, la nivelul judeţului Iaşi au fost anunţate 292 noi cazuri de COVID-19, judeţul ajungând la o incidenţă de 1,72 cazuri la mia de locuitori. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

CNSU: Carantină de noapte în weekend, de la incidenţa de 6 la mie şi doar pentru nevaccinaţi. Certificatul verde nu mai e necesar la copiii sub 12 ani

Bilanţ COVID: Mai mult de 7.000 de infectări depistate în ultimele 24 de ore. Nou record de pacienţi la ATI

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările