Singurul chirurg din Moldova care face transplant de ficat, acuzat de malpraxis. Profesorul ar fi operat greşit un bolnav cu cancer de rect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavul, internat cu cu diagnosticul de cancer de rect, a fost operat la nivelul colonului, astfel încât rezultatele anatomo-patologice au arătat că nu mai are cancer. Familia pacientului susţine că, în realitate, tumora era localizată câţiva centimetri mai jos de segmentul tăiat de medic.

Profesorul Cristian Lupaşcu, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ieşeni, şeful clinicii II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi coordonatorul centrului de transplant hepatic din Iaşi, este acuzat de malpraxis. Petru Hulubei, un ieşean în vârstă de 53 de ani, a depus miercuri, 14 februarie, la Colegiul Medicilor Iaşi o reclamaţie în care susţine că Lupaşcu l-a operat fără să ţină cont de investigaţiile şi analizele pe care i le-a pus la dispoziţie. Pacientul arată că, deşi este diagosticat cu cancer rectal, chirurgul l-a operat şi a trimis la laborator, pentru analize, o porţiune de colon sigmoid (n.r. - ultimul segment al colonului, înainte de rect).

Familia Hulubei a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că rezultatul privind această piesă de rezecţie ar fi relevat că bolnavul a scăpat de cancer. Investigaţiile ulterioare ar fi demonstrat că, în realitate, tumora era „neatinsă“ de chirurg şi „nemişcată“ de la locul ei. „I-am cerut o explicaţie domnului profesor, cum de a fost posibil să trimită către laborator colon sigmoid, curat, neafectat de tumoră, în timp ce diagnosticul pacientului a fost de cancer de rect mijlociu. Ne-a spus că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Trebuie să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient“, a precizat Maria Hulubei, sora ieşeanului Petru Hulubei, pentru sursa citată. 

Diagnostic - cancer în stadiul III

Petru Hulubei a fost diagnosticat cu cancer de rect mijlociu, stadiul III, în iulie 2017. În următoarele trei luni, bolnavul a făcut chimioterapie şi radioterapie, astfel că investigaţiile realizate în noiembrrie - colonoscopie şi RMN - au arătat că tumora s-a micşorat. Pe 7 decembrie, bolnavul a fost operat de profesorul Lupaşcu în clinica II chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Potrivit familiei, pacientul a făcut intervenţia pentru a-i fi scoasă din corp tumora diagnosticată. „În semn de mulţumire, după operaţie, soţia pacientului i-a dat profesorului 300 de euro. După o săptămână au venit şi rezultatele favorabile de la anatomia patologică. Atunci ne-am pus întrebarea cum este posibil să fie totul perfect, după un cancer în stadiul III să ajungi să nu mai ai nimic. Prin urmare, am mai cerut o opinie medicală, şi aşa am aflat că piesa trimisă la laborator era foarte greşită. Una era diagnosticul, alta era porţiunea tăiată şi trimisă la laborator. Pe buletinul histopatologic scrie foarte clar că diagnosticul bolnavului este de neoplasm rectal, în timp ce piesa trimisă laboratorului de profesorul Lupaşcu este de colon sigmoid“, a precizat Maria Hulubei, sora pacientului Petru Hulubei (foto jos).

image

După ce a aflat că renumitul chirurg a tăiat o altă parte din tractul digestiv decât cea în care era localizată tumora, Hulubei a făcut alte investigaţii pentru o a doua opinie medicală. În urma acestora a reieşit că tumora era neatinsă. Prin urmare, rudele pacientului i-au cerut explicaţii medicului Lupaşcu. Doctorul le-ar fi spus că „la mână nu a simţit nimic“ şi că i s-ar fi „părut că acolo unde a tăiat ar fi ceva şi de acolo a scos piesa de rezecţie“. „A mai adăugat că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Puteţi să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient! Până la zona corectă mai erau 4 centimetri, dar profesorului i-a fost mai uşor să taie mai sus, întrucât e mai comodă operaţia asta decât să intervină şi să taie mai jos, după cum ni s-a explicat ulterior“, a completat sora bolnavului.

În cursul internării la profesorul Lupaşcu, Petru Hulubei a primit îngrijiri medicale în valoare de peste 10.600 de lei, conform decontului de cheltuieli aflat la dosarul pacientului. În ianuarie 2018, întrucât încă se simţea rău, Petru Hulubei a fost operat a doua oară, în clinica III chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Până la această oră, profesorul Cristian Lupaşcu nu a comentat acuzaţiile care i se aduc. Pe de altă parte, reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ ne-au precizat că nu pot oferi un punct de vedere referitor la cazul Hulubei deoarece la conducerea unităţii medicale nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în acest sens. „În situaţia în care familia va depune o sesizare la spital, atunci vom oferi detalii despre cazul la care faceţi referire. Momentan, la conducerea spitalului nu a fost înregistrată nicio reclamaţie de acest fel“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Citeşte şi:

Malpraxis la „Neuro“ Iaşi. A rămas paralizată după o operaţie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite