Trafic de influenţă la vârful justiţiei. Ce pedeapsă a primit un şef de tribunal care a rezolvat „cu fetele lui” dosarul unui primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Tărniceriu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Adevărul
Radu Tărniceriu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Adevărul

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat marţi, 28 martie, la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, găsit vinovat pentru trafic de influenţă.

Magistraţii de la Curtea Supremă au menţinut condamnările acordate în primă instanţă în acest dosar. Pe lângă judecătorul Tărniceriu, au mai fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare şi fostul primar din Gorban, Ioan Leonte, precum şi Emanue Osoianu.

Tărniceriu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă după ce alături de un apropiat de al său – Emanuel Osoianu, un personaj implicat în mai multe dosare penale, ar fi acceptat să primească 50.000 de euro de la Ioan Leonte, fostul edil din Gorban, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o sentinţă favorabilă într-un proces soluţionat de două judecătoare de la instanţă condusă de Tărniceriu. Toţi au primit câte trei anid e închisoare cu suspendare.

„E gata ciorba, mai trebuie pătrunjel?“

În motivare sentinţei, Curtea de Apel Suceava menţionează că în perioada august - septembrie 2010, cei trei s-au întâlnit la un local din zona Moldova Mall, Leonte plângându-se de faptul că nu reuşeşte să intabuleze o suprafaţă de 250 de hectare de teren de pe raza comunei Gorban. „Inculpaţii T. R. D. şi O. E. au acceptat propunerea inculpatului L. I. (urmând ca suma amintită să fie îm­părţită în mod egal între primii doi), lăsând să se înţeleagă că au influenţă (direct şi indirect în cazul inculpatului O.) asupra magistraţilor de la Tribunalul Iaşi învestiţi cu cauza respectivă şi că îi vor determina aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă“, se arată în motivare. În acelaşi document se mai arată că, imediat după soluţie, care a fost favorabilă lui Leonte, Emanuel Osoianu ar fi fost cooptat într-o firmă de-a lui Leonte, primind un procent de 20% din părţile sociale, echivalentul a aproximativ 85.000 de euro. Osoianu a ieşit din firmă în mai puţin de o lună, aflând că e posibil să fie anchetat. 

Tot în motivare apare informaţia conform căreia un martor a relatat că a auzit discuţii purtate de cei menţionaţi şi în care aceştia discutau codat, folosind expresii de genul: „e gata ciorba?“, „mai trebuie adus pătrunjel?“, „voi vorbi cu fetele mele de aici“, „vom vedea ce paşi să mai facem“. Tot un martor ar fi arătat că Emanuel Osoianu i-ar fi spus, la un moment dat, că problema intabulării terenului se va rezolva întrucât „domnul prezident va rezolva cu fetele lui de la tribunal“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite