Senator din Iaşi, urmărit penal de DNA pentru plăţi ilegale din bani publici. Sorin Lazăr a mai fost condamnat recent şi riscă să meargă la puşcărie

Senator din Iaşi, urmărit penal de DNA pentru plăţi ilegale din bani publici. Sorin Lazăr a mai fost condamnat recent şi riscă să meargă la puşcărie

Sorin Lazăr, pus sub învinuire de DNA Iaşi

Senatorul PSD Constantin Sorin Lazăr a fost pus sub învinuire de procurorii DNA Iaşi pentru abuz în serviciu el aflând astăzi, 30 mai, învinuirile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Sorin Lazăr este acuzat de abuz în serviciu, faptele imputate fiind comise, spun anchetatorii, în perioada în care parlamentarul era primar al comunei ieşene Strunga.

“În cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2009 suspectul LAZĂR SORIN CONSTANTIN, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, fără existenta unui angajament legal, a dispus în 2 rânduri, aprobarea fără nici o bază legală, a plăţii unor sume de bani”, spun anchetatorii.

Aceştia mai menţionează că Lazăr ar fi achitat 10.160 de lei cu titlul de „onorariu participare la licitaţie”către trei persoane suma 16.550 lei, către alte trei persoane, reprezentând “plată lunară zilieri”(12 rate).

“De asemenea, în aceeaşi perioadă a mai aprobat, tot nelegal premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine şi  2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009”, au completat procurorii.

Senatorul Lazăr ar fi produs astfel un prejudiciu de 31.639 de lei primăriei din Strunga. Parlamentarul PSD a mai fost condamnat la şase luni de închisoare cu amânare fiind acuzat de conflict de interese după ce şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. El a semnat un acord de recunoaştere a faptei.

Cercetările demarate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au început urmare a unei sesizări înaintate de Agenţia Naţională de Integritate în 2011. Atunci, inspectorii de integritate susţineau că Sorin Lazăr, deputat de PSD de Iaşi, şi-ar fi angajat fiul la biroul său parlamentar.

“Domnul Lazăr Sorin Constantin, senator în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Lazăr Mihai Eduard, în perioada 01.09.2010 - 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, arătau inspectorii ANI.

În perioada menţionată, fiul senatorului ieşean ar fi încasat de la stat, în calitate de angajat la biroul parlamentar, suma de 6.434 de lei.

Contactat telefonic, senatorul Lazăr a refuzat să comenteze.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările