Măsurători unice în ţară arată compuşi nocivi deasupra Moldovei. Cercetător: „Iaşiul este într-o zonă roşie de poluare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizarea recentă făcută de ministrul Mediului, Daniel Constantin, a celor mai poluate oraşe din România nu a trecut fără ecou la Iaşi. Autorităţile publice susţin că staţia de măsurare a pulberilor este amplasată necorespunzător, în timp ce mediul de afaceri vrea aparat mobil de monitorizare a aerului. Specialiştii însă au un verdict mult mai drastic: „Este ceva foarte grav!“.

Tema poluării din Iaşi a revenit pe agenda comunităţii după ce ministrul Mediului, Daniel Constantin, a precizat, săptămâna trecută, că Bucureştiul, Iaşiul şi Braşovul sunt oraşele cu cele mai mari probleme legate de poluare. „Cu administraţiile respective lucrăm, în momentul de faţă, să încercăm să rezolvăm procedura. Din păcate, pe mediu, România are cele mai multe probleme în raport cu Comisia Europeană, multe termene depăşite, multe acţiuni la care ne-am angajat şi pe care nu le-am îndeplinit – asta ne-a atras, până în acest moment, nu mai puţin de zece proceduri de infringement, deci de punere sub supraveghere pe problemele respective. Ele ţin, în special, şi sunt grupate în două mari categorii – zona de deşeuri şi zona de poluare”, a declarat ministrul într-o întâlnire la Sibiu.

Pe această temă, primarul Iaşiului Mihai Chirica s-a pronunţat în mai multe rânduri. Una dintre nemulţumirile sale este legată de amplasarea staţiei de înregistrare de la Agenţia de Mediu în apropierea unei brutării din zona de Podu de Piatră, de altfel, un nod rutier intens poluat din cauza traficului greu. Totodată, acesta susţine că numeroasele centrale de apartament ale ieşenilor ar fi o altă cauza care ar determina nivelul ridicat al poluării. „Va trebui să muncim să scoatem poluarea din oraş“, a transmis edilul la o întâlnire cu mediul de afaceri ieşean.

La aceeaşi dezbatere s-a readus în discuţie solicitarea făcută de Breasla Constructorilor ieşeni care cere achiziţionarea unui aparat mobil de monitorizare a aerului. „Am transmis solicitarea către Primărie, iar din calcule reiese un cost de 700.000 de euro. Credem că acest aparat este necesar având în vedere situaţia Iaşiului“, a declarat Mioara Gociu, reprezentanta Breslei Constructorilor din Iaşi. Cu toate acestea, în proiectul de buget pe 2017 a Iaşiului nu este prinsă nicio astfel de cheltuială, iar primarul Chirica a transmis că municipalitatea nu are atribuţii în măsurarea aerului şi va trebui găsită o altă soluţie pentru o asemenea achiziţie.

Edilul a mai menţionat că la nivel naţional nu există fonduri prinse în buget pentru continuarea lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului, traficul greu fiind o cauză majoră de poluare. „Pentru artera ocolitoare sunt alocate 152 de milioane de lei, dar sunt credite de angajament. La credite bugetare este trecut 0. Practic, nu există finanţare efectivă“, a transmis edilul.

Traficul aglomerat şi şantierele private din Iaşi sunt printre principalele cauze de poluare menţionat de specialişti, care trag un semnal de alarmă. Practic, în urma unor măsurători unice în ţară, făcute luna trecută, Iaşiul se află într-o „zonă roşie de poluare“.

„Măsurătorile noastre din februarie arată nivel de poluare peste aşteptări. Este ceva foarte grav. Este un oraş foarte poluat şi la nivelul solului, dar mai ales în atmosferă, în păturile superioare. Aceste măsurători sunt unice în ţară, dar vizează doar Iaşiul, nu am putut să le facem şi în alte zone din ţară pentru că echipamentul este performant şi nu îl putem deplasa uşor“, a declarat conf. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“, cercetător în cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri LOA-SL.



Potrivit acestuia, deasupra oraşului se regăsesc compuşi foarte nocivi atât pentru populaţie, cât şi pentru climă. „Sunt compuşi foarte nocivi. Am descoperit la sol particule care sunt măsurate de agenţiile de mediu – PM10 şi PM 2,5, acestea din urmă fiind cele mai periculoase şi nu sunt monitorizate atât de bine, însă au efecte grave asupra sănătăţii populaţiei. Pe lângă aceste particule, în atmosferă sunt compuşi mai nocivi care sunt cauzaţi de trafic, de arderi industriale, dar şi alte surse din afara localităţii“, a explicat conf. dr. Silviu Gurlui.

Acesta a precizat că s-a identificat HCN (acid cianhidric), care este de 35 de ori mai toxic decât a monoxidul de carbon, dat şi dioxid de carbon în cantităţi foarte mari. „Pe o distanţă de 100-200 de kilometri în jur, Iaşiul este într-o zonă roşie de poluare. Din păcate, noi, cei care facem aceste măsurători performante, nu suntem întrebaţi absolut nimic de către autorităţi“, a afirmat specialistul. Potrivit acestuia, măsurătorile cu echipamentul performant de la Facultatea de Fizică din Iaşi vor continua.

Cercetătorii au făcut şi o listă cu mai multe soluţii pentru reducerea nivelului de poluare. Printre măsurile urgente se numără un management al traficului auto şi al deşeurilor industriale, incluzând arderile deşeurilor organice, montarea de filtre în aglomerări cu trafic. Printre măsurile pe termen lung sunt menţionate de la dezvoltarea reţelelor de monitorizare a mediului cu funcţionare live pentru public, dar şi a fiecărei maşini în mers, dar şi aplicarea de taxe de poluare proporţionale cu nivelul de poluare şi tipul de poluant. Totodată, o altă măsură vizează monitorizarea şantierele deschise în oraş sau în vecinătate, dar şi educaţia locuitorilor în vederea menţinerii mediului curat şi dezvoltarea simţului civic.  

Citeşte şi:

Poluare fără precedent în râul care traversează Iaşiul. Poliţia şi Garda de Mediu au deschis de urgenţă anchete  


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite