Scurgere de CNP-uri la o primărie din Iaşi. Datele personale ale sărmanilor, la liber pe net; cele ale aleşilor, cenzurate

Scurgere de CNP-uri la o primărie din Iaşi. Datele personale ale sărmanilor, la liber pe net; cele ale aleşilor, cenzurate

Mai multe CNP-uri au fost publice, timp de doi ani, pe site-ul Primăriei Cepleniţa FOTO Arhivă

Mai multe documente de conţineau date cu caracter personale ale unor asistaţi social din comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi, au fost publice timp de doi ani, pe site-ul primăriei din localitatea. Înscrisurile conţineau inclusiv CNP-uri ale unor persoane cu handicap.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentele care încalcă Regulamentul privind protecţia datelor (GDPR) făceau referire în principal la dispoziţii prin care Primăria a aprobat sau sistat acordarea de indemnizaţii sociale. E vorba de zeci de dispoziţii ale primăriei, publicate începând cu ianuarie 2018 şi scoase de pe site după ce jurnaliştii au cerut un punct de vedere de la primarul comunei Cepleniţa. 
 
Până să scoată documentele care conţinea date persoanel, de pe site-ul Primăriei Cepleniţa puteam afla că, din 2018, A.-C.S., o femeie necăjită din sat, cu CNP-ul 2******22****, primea alocaţie de 328 de lei. Ajutorul de la Primărie e pentru susţinerea celor patru copii ai săi, Marius - CNP: 5******22****, Gabriel - CNP: 5******22****, Magdalena - CNP: 6******22**** şi Robert - CNP: 5******22****. 
 
E.C., din Poiana Mărului, a fost angajată ca asistent personal pentru o persoană cu handicap în vârstă de 83 de ani, tot în 2018. Dispoziţia de angajare conţine CNP-ul femeii, dar şi al persoane cu handicap.
 

Ce spune primarul 

 
Pe lângă dispoziţiile de acordare sau încetare a ajutoarelor sociale, de acordare a alocaţiilor de sprijin sau de angajare de însoţitori pentru persoane cu handicap, pe site mai erau publice şi documente prin care s-a stabilit acordarea de ajutoare de încălzire pentru unii cetăţeni necăjiţi din comuna Cepleniţa. 
 
Pe site-ul Primăriei Cepleniţa e public, în schimb, un document intitulat „Notă de informare privind protecţia datelor cu caracter personal“. Prin acest document, cetăţenii erau informaţi că instituţia prelucrează date private ale unor cetăţeni însă e foarte preocupată să le protejeze. „Primăria va depune toate eforturile pentru a vă proteja datele cu caracter personal aflate în posesia noastră prin stabilirea unor măsuri rezonabile de Securitate în vederea prevenirii accesării acestora“, se arată în acel document. Pe acelaşi website, în schimb, declaraţiile de avere ale primarului şi ale consilierilor locali sunt cenzurate ca la carte.
 
Primarul Dumitru Laiu a precizat că a aflat de la presă despre această situaţie, urmând a verifica cine este responsabil. 
 
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal precizează că nu a primit până în prezent vreo sesizare sau plângere referitoare la situaţia de la Cepleniţa. „Referitor la obligaţiile pe care le au operatorii de date cu caracter personal, precum şi persoanele împuternicite, menţionăm că acestea sunt reglementate în Capitolul IV din Regulamentul UE 2016/679. În acelaşi timp, persoanele care consideră că le-au fost încălcate drepturile sau le-au fost prelucrate nelegal datele cu caracter personal, au posibilitatea, conform prevederilor din art. 77 din RGPD, coroborate cu prevederile art. 20 - 21 din Legea nr. 102/2005, republicată, de a depune plângere la Autoritatea de supraveghere“, a arătat instituţia. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: