Povestea românilor care înfruntă războiul ca să scoată sute de refugiaţi din Odessa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi în drum spre România  FOTO Smaranda Hristodorescu
Refugiaţi în drum spre România  FOTO Smaranda Hristodorescu

Exodul ucrainean a declanşat în România o mişcare fără precedent. O ieşeancă de 27 de ani a reuşit să mobilizeze şoferi care transportă din Odessa în România refugiaţi ucraineni. Până acum, au fost salvaţi peste 600. Unul dintre cei mai curajoşi şoferi români a vorbit cu reporterul „Adevărul” chiar din Odessa.

De cel puţin o săptămână, de la izbucnirea războiului din Ucraina, istoria pare să se repete. Situaţii şi vremuri care am fi vrut să existe doar în filme şi cărţi au dus la o mobilizare fără precedent în ţara noastră. Smaranda Hristodorescu, o tânără de 27 de ani din Iaşi, a strâns în jurul ei un grup de oameni care îi ajută pe refugiaţi să plece din Ucraina. 

Şoferul român care a plecat în Ucraina spune că nu se teme şi că o face pentru a veni în sprijinul refugiaţilor. Până să ajungă în România, provocarea cea mai mare pentru ucraineni este să reuşească să plece din ţara în care au trăit până acum şi care le era casă. 

Eroul din Focşani

Totul a plecat de la dorinţa de a ajuta o femeie însărcinată în luna a opta să părăsească Odessa şi să ajungă în România. Ieşeanca Smaranda Hristodorescu a aflat de acest caz, a făcut apel mai departe, iar Dragoş Pavăl, din Focşani, a contactat-o şi a acceptat să plece în Ucraina, singur, în miez de noapte, ca să salveze vieţi. 

„Adevărul” a vorbit cu Dragoş miercuri, 2 martie, când se afla în Odessa, după ce preluase deja alţi ucraineni pe care urma să transporte în România. Era la volan, într-o ţară aflată în plin război, având o dorinţă imensă de a salva cât mai multe vieţi. „Prima cursă am făcut-o eu, vinerea trecută. Am fost primul român care a intrat într-o zonă de război. Eu am fost singurul nebun. Am avut şi am curaj, pentru oamenii aceştia. Prima cursă am făcut-o cu o maşină de-a mea, acum sunt cu un  autocar de 50 de locuri închiriat. Din România am plecat singur, şoferii mei au spus că nu merg în Ucraina”, ne povesteşte Dragoş Pavăl, care are şi o firmă de transport. 

Este cu adevărat un erou, aşa cum spune şi Smaranda. „A avut un curaj fantastic. Vineri seara, când a plecat, erau ştiri că urmează să fie bombardată Odessa. Dragoş are soţie şi copii acasă”. 

Sutele de oameni care au ajuns mai apoi să le ceară ajutorul i-au determinat că continue. „După acea primă cursă, ne-am mobilizat, pentru că am văzut câţi oameni au nevoie de ajutor, şi aducem zilnic refugiaţi”, explică şoferul. 

„Nu-mi este frică”

Curajul de care dă dovadă Dragoş Pavăl este cu adevărat de admirat. Nu transmite frică nici când vorbeşte, pare foarte sigur pe el şi aşa le dă curaj şi persoanelor pe care le preia din Ucraina. „Nu-mi este frică. Nu mi-a fost frică deloc. Nu am avut nici măcar un pic de teamă. Am plecat singur, ca să ajut”, a mai spus pentru „Adevărul” Dragoş din Focşani.

refugiaţi

FOTO Şoferul din România şi ucraineni  

 

Bombardamente, tancuri şi deznădejde

Ne descrie situaţia direct de la faţa locului, dintr-unul dintre oraşele din Ucraina atacate de ruşi. 

„Situaţia este foarte critică, să ştiţi. De aici de la Ismail şi până în Odessa, vreo 300 de km, la fiecare intersecţie mare, la fiecare intrare în sat, sunt foarte mulţi de la Poliţie şi Armată, sunt drumuri blocate cu fiare, cu nişte ziduri de beton foarte înalte, ca ei să fie acoperiţi, să poată trage în situaţia în care sunt atacaţi. Nu am văzut situaţii în care au fost ei atacaţi, dar am văzut situaţii la ieşire, când am venit cu prima cursă, în vamă la Isaccea luaseră lumina, se auzeau bombardamente în stânga, pe câmp către vamă. Se vedeau lumini. Mulţi au fugit, au lăsat bagaje, atunci am întors. Ne-au dirijat atunci autorităţile către vama Giurgiuleşti din Rep. Moldova. Apoi am aflat că erau tancurile ucrainene”, ne-a spus bărbatul. 

Mii de familii sunt destrămate din cauza războiului. Situaţia este dramatică: taţi şi fraţi care sunt obligaţi să rămână în ţară, să lupte, şi femei şi copii care nu ştiu pe ce drum să o apuce. 

„Aseară (marţi, 1 martie), când am ajuns pentru această cursă, era o familie care ţinuse legătura cu noi. Plângeau amândoi, ea a spus că nu pleacă fără el, nu-şi lasă soţul acolo. Plângeam toţi trei. Unul dintre copii este acum la mine în maşină, l-a trimis cu sora dânsei, cu mătuşa adică”, ne mărturiseşte Dragoş Pavăl. 

Cât timp Dragoş şi ceilalţi şoferi voluntari sunt plecaţi în curse, tânăra din Iaşi ţine permanent legătura cu ei, pentru a se asigura că sunt mereu în siguranţă. „În prima zi a fost o singură maşină, apoi opt autocare, iar acum (miercuri, 2 martie n.r.) au plecat 16 autocare din Odessa. Mai sunt oameni de scos”, ne-a spus Smaranda panicată.

Cei care doresc să-şi ofere sprijinul pot trimite un e-mail cu informaţii despre ce anume sunt dispuşi să facă la adresa: romaniahelpodessa@gmail.com.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | O săptămână de război în Ucraina. Noi negocieri ruso-ucrainene ar urma să aibă loc în această după-amiază. Peste 2.000 de civili ar fi fost ucişi

Ce s-a ales de dronele Bayraktar angajate în războiul din Ucraina? Oda închinată dronelor turceşti VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite