Schimbări majore în programul anunţat pentru pelerinii care vor ajunge în acest an la Sfânta Parascheva

Schimbări majore în programul anunţat pentru pelerinii care vor ajunge în acest an la Sfânta Parascheva

Numeroşi pelerini ajung la Sfânta Parascheva FOTO Arhivă

Dacă în anii trecuţi, reprezentanţii Primăriei Iaşi adunau în acelaşi program orice eveniment care avea loc în luna octombrie prezentând o listă cu sute de manifestări mai mult sau mai puţin atractive, programul pentru 2017 nu are mai mult de trei pagini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consilierii locali ieşeni vor vota vineri, 29 septembrie, proiectul care vizează Calendarul Sărbătorilor Iaşului. Faţă de anii trecuţi sunt câteva modificări importante, iar lista evenimentelor anunţate de municipalitate este mult mai subţire, faţă de anii precedenţi. „O primă noutate constă în neincluderea sub egida Sărbătorilor Iaşului a tuturor evenimentelor din octombrie a căror organizare este susţinută financiar şi logistic de Primărie. De asemenea, Târgul de pe strada Palat va fi mutat pe Pietonalul Ştefan cel Mare. Vor rămâne Sărbătoarea Vinului la Hala Centrală şi Târgul de blănuri pe str. Costache Negri. Parcul de Distracţii, organizat în trecut pe strada Sarmisegetuza sau în incinta Ştrandului Municipal din strada Ciocoarei nu va mai avea loc“, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

Scoaterea din program a parcului de distracţie din zona Alexandru a stârnit diverse reacţii. Pe de o parte unii au „aplaudat“ scoaterea „bâlciului“ din oraş, iar pe de altă parte alţii au criticat această decizie. „Văd mulţi care zic «bravo», păi atunci hai să nu se mai facă nici Sărbătorea Vinului, aia nu e tot laică??? Ca fapt divers, oricum cine venea ori că era pentru parcul de distracţii sau cu tarabe, plătea taxă Primăriei, nu invers, deci nu văd această «economie»!!! Faptul că va curge vin şi va mirosi a grătare nu e «ţigăneală»?“, a postat o ieşeancă pe pagina de Facebool a Primăriei Iaşi.

Totodată, în zona pietonalului Ştefan cel Mare din centrul oraşului va fi mult mai aglomerat, deoarece multe dintre tarabe vor fi mutate de pe strada Palat în apropiere de Biserica Trei Ierarhi. Tarabe ale comercianţilor vor fi şi în Piaţa Unirii, dar şi în Parcul Expoziţiei.

Bugetul pe care îl vor vota vineri consilierii, pentru Sărbătorile Iaşului, este de peste 1,2 milioane de lei, sumele nefiind defalcate pe fiecare eveniment în parte. Pentru „super concertul de la Palatul Culturii“ din 15 octombrie, primarul Mihai Chirica a anunţat „cap de afiş“ trupa Carla’s Dreams. „Mai sunt şi formaţii aflate în creştere - What’s UP, ne-am gândit şi la câteva formaţii ieşene şi solişti locali care au făcut o impresie bună pe alte scene din România“, a spus primarul. Concertul din 15 octombrie va fi urmat de un foc de artificii.

Interesant este că pe lista evenimentelor din Calendarul Sărbătorilor apare şi „Sfinţirea Bisericii Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, însă acest lăcaş de cult este sfinţit, potrivit basilica.ro, din 15 octombrie 2006, pe când mitropolit al Moldovei era actualul lider al BOR, Preafericitul Daniel.

În calendarul evenimentelor din octombrie sunt menţionate şi 18 evenimente în dreptul cărora sunt trecute şi sume estimative. Cei mai mulţi bani se duc la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (70.000 de lei), câte 10.000 de lei pentru Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice şi Spectacol Aniversar „De la anotimpurile lui Vivaldi la Rapsodia lui Eminescu“- Marinică Botea, dar şi 40.00 de lei pentru Epopeea tei la Viena.

În total, bugetul pentru evenimentele din octombrie şi pentru Sărbătorile Iaşului ajunge la aproape 1,5 milioane lei, suma fiind aproape la jumătate faţă de cea stabilită pentru ediţia de anul trecut.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

citeste totul despre: