Scandalurile ruşinoase din sânul Mitropoliei Moldovei. Povestea preotului care a şantajat un politician cu o filmare erotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost implicată în ultimii ani în mai multe scandaluri FOTO Adevărul
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost implicată în ultimii ani în mai multe scandaluri FOTO Adevărul

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost măcinată în ultimii ani de mai multe scandaluri provocate chiar de cei care slujesc. „Campion“ este un preot, caterisit între timp, care a şantajat un politician cu o filmare erotică. Un alt monah a fost acuzat că ar fi pierdut la jocuri de noroc bani din gestiunea lăcaşului de cult.

Multe dintre scandalurile devenite publice în care au fost implicaţi preoţi din rândul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au dus la o erodare a încrederii populaţiei în această instituţie. Mai mulţi slujitori ai lui Dumnezeu au intrat în conflict direct cu şefii de la mitropolie, existând şi cazuri în care preoţi au fost condamnaţi la închisoare pentru diferite fapte antisociale.

Preotul Petrică Florea (57 de ani), de pildă, din Iaşi, a slujit în sutană timp de 20 de ani şi a ajuns în vizorul opiniei publice prin scandalurile în care a fost protagonist. Bărbatul a primit două condamnări definitive la închisoare cu suspendare, o dată după ce a realizat un film erotic cu un consilier local în scopul de a-l şantaja, iar a doua oară după ce a minţit procurorii în timpul unei anchete penale. Întâmplarea care stă la baza condamnării preotului la trei ani de închisoare cu suspendare a avut loc în toamna anului 2005. Atunci, Petrică Florea a plătit o adolescentă de 17 ani pentru a convinge un consilier local să meargă cu ea într-un imobil din oraşul Târgu Frumos. Acolo, fata l-a convins să se dezbrace şi, după ce s-a dezbrăcat şi ea, preotul Florea i-a filmat dezbrăcaţi pe cei doi. Miza era una electorală. După ce a filmat, preotul a mers cu un cuţit şi l-a ameninţat pe consilier să-şi dea demisia din partidul din care făcea parte. Ulterior, Petrică Florea a arătat acea filmare erotică enoriaşilor în biserică, după slujba de Crăciun din 2005.

A doua condamnare, de nouă luni cu suspendare, rămasă definitivă în toamna anului trecut, a vizat o declaraţie mincinoasă dată de Florea în timpul unei anchete penale în care un prieten al lui era cercetat pentru conducere pe drumurile publice în stare de ebrietate. Preotul a minţit anchetatorii că el se afla la volan, pentru a-şi salva prietenul.

image

Pentru aceste abateri sancţionate de instanţele laice, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis ca Petrică Florea să rămână fără sutană. În replică, în 2013, Florea a remis ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, o scrisoare în care îl ataca direct pe monah.  „Aţi plătit pe unele jăvruliţe să mă sune ziua şi noaptea, când eram cu doamna preoteasă, jăvruliţe care îmi făceau declaraţii de dragoste şi spuneau că vor să facă dragoste cu mine, crezând că astfel doamna preoteasă o să dea crezare şi o să se degradeze relaţiile favorabile ale noastre. Ultima dată, dimineaţă, pe 7.05.2013, m-a sunat de două ori jăvruliţa asta care face parte din clanul personal al Înalt Preasfinţiei Voastre. Aţi plătit scump pe un escroc şi pe un fraier să mă atragă în cursă în sensul că îmi oferă o fată frumoasă şi să merg cu ea la hotel în Iaşi“, se menţionează în hârtia semnată de Florea.

Anul trecut, mai mulţi localnici din localitatea ieşeană Bădeni s-au strâns duminică în faţa bisericii din localitate pentru a protesta împotriva preotului din localitate. Doru Cozma este acuzat de enoriaşii din satul ieşean că, în timpul spovedaniei, ar fi atins în zone intime mai multe fete minore. Sătenii au detaliat scenele incredibile ce s-ar fi petrecut în timpul confesiunilor adolescentelor. "Eram la serviciu şi m-a sunat fata mea, are 14 ani. A dat capacitatea şi i-am zis să mai treacă pe la biserică, să se roage pentru un rezultat bun, pentru succes pe viitor. Plângea şi tremura toată şi mi-a spus că preotul i-a pus mâna pe sâni. A intrebat-o dacă are prieten, dacă s-a sărutat cu el, dacă mai este fată mare şi atunci a început să o mângâie. Vă zic sincer că nu am crezut-o. Le-am povestit şi altor mămici şi au început să îşi întrebe şi ele fetele şi toate au izbucnit în plâns şi au povestit că şi ele trecuseră prin lucruri asemănătoare. Îngrijorător este că mai sunt şi alte mame care ştiu adevărul, dar se tem să vorbească", spunea atunci Valentina Hasmatuchi. Ulterior, Poliţia s-a sesizat şi a efectuat cercetări, rezultatele nefiind făcute publice nici până în prezent.

Un alt caz ruşinos pentru mitropolia Iaşi a fost cel al stareţului Mânăstirii Golia, acuzat că ar fi pierdut o sumă mare de bani la jocurile de noroc. Sumele ar fi provenit chiar din vistieria lăcaşului de cult, iar reprezentanţii mitropoliei au decis înlăturarea monahului.

Potrivit unui sondaj făcut public în luna februarie a acestui an, încredere românilor în Biserică ar fi scăzut sub 60%, fiind cel mai mic procent de după Revoluţie.

Mai puteţi citi:

FOTO Imperiul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. O afacere de sute de milioane de euro şi o influenţă simbolică uriaşă

Şefii Patriarhiei Române acuză un jurnalist Adevărul că este invidios şi „captiv unei mentalităţi retrograde”

Minunile Patriahului Daniel: fostul său şofer de la Iaşi a ajuns director la Trinitas TV

FOTO Patriarhul Daniel deschide o nouă cale: sfinţirea cu trafaletul

Radio Trinitas primeşte 80.000 de lei de la Ministerul de Externe pentru promovarea românilor din diaspora

FOTO Patriarhul Daniel colaborează cu un condamnat din „lotul Fenechiu”. Ioan Turbatu se ocupă de licitaţii şi achiziţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite