Scandaluri celebre în monahia ieşeană. Stareţul de la Golia, ruinat de pariuri, călugărul Calistrat anchetat pentru "clevetire" de fratele Daniel patriarhul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Vitalie Donciu (dreapta), cel prins că juca banii la jocurile de noroc, într-o fotografie din 2010, alături de preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, după ce Mănăstirea Golia tocmai primise fonduri UE pentru reabilitare FOTO Adevărul
Părintele Vitalie Donciu (dreapta), cel prins că juca banii la jocurile de noroc, într-o fotografie din 2010, alături de preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, după ce Mănăstirea Golia tocmai primise fonduri UE pentru reabilitare FOTO Adevărul

Un caz greu de crezut pentru multă lume a zguduit din temelii lumea monahală a Iaşiului la începutul anului 2014. Stareţul Mănăstirii Golia, una dintre cele mai căutate din Iaşi, a fost dat afară după ce a cheltuit la jocuri de noroc banii din casierie.

Se pare că patima jocurilor de noroc pusese stăpânire de mai mulţi ani pe părintele Vitalie Donciu, unul dintre cele mai respectate feţe bisericeşti din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, numai şi pentru funcţia pe care a deţinut-o, aceea de stareţ al Mănăstirii Golia din Iaşi, lăcaş de cult situat la kilometrul 0 al Iaşiului şi important obiectiv turistic.

Surse din rândul mănăstirii au informat spre sfârşitul anului 2013 conducerea mitropoliei  că stareţul este căutat la mănăstire de persoane dubioase. Se pare că era vorba despre cămătari, de la care Donciu se împrumutase pentru a face faţă datoriilor acumulate pe site-uri de pariuri sportive.

Controlul dispus de Mitropolitul Teofan la mănăstire ar fi relevat un deranj financiar mare în casieria lăcaşului de cult, cu atât mai misterios cu cât mănăstirea se află de mai mulţi ani într-un proces de reabilitare în cursul căruia s-au cheltuit zeci de milioane de euro din fonduri UE sau alocări ale Primăriei sau Consiliului Judeţean Iaşi.

donciu

Pentru a evita scandalul public, oficialii Mitropoliei ar fi preferat doar înlăturarea stareţului, fără a face o plângere penală împotriva acestuia pentru delapidare.

"Părintele Vitalie (foto dreapta) s-a retras, într-adevăr, din funcţia de stareţ. Motivele sunt de natură personală, deci nu am ce detalii să ofer despre aceasta. Deocamdată nu este numit un alt stareţ, ci este desemnat un consiliu de conducere, format din calugari din obstea Manastirii Golia", declara la vremea respectivă Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei.

În 2007, Vitalie Danciu ar mai fi fost implicat într-un scandal din cauze firmei SC Golie SRL, despre care o firmă s-a plâns că ar emite bilete la ordin fără acoperire. În prezent, mânăstirea Golia beneficiază fonduri europene de 25 de milioane de lei pentru restaurarea picturii interioare.

Cum a scăpat părintele Calistrat, de la Mănăstirea Bârnova, de aruncarea anatemei

Unul dintre cele mai grave scandaluri din lumea monahală din Iaşi a izbucnit în 2003, atunci când călugărul Calistrat, cunoscut şi ca "duhovnicul tinerilor" a fost subiectul unei anchete lungi şi întortocheate dispuse chiar de către Mitropolitul Daniel, la acea vreme. Părintele Calistrat, ajuns între timp viral pe Facebook cu predicile sale atipice, a fost coleg de monahie cu călugărul Daniel la Mănăstirea Sihăstria, înainte de 1989. Iată cum suna dispoziţia de anchetare dispusă în 2003 şi acuzaţiile care i-au fost aduse călugărului:

"Pe baza celor recunoscute de către ieromonahul Calistrat, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Daniel l-a oprit de la săvârşirea oricărei Sfinte Taine, Ierurgii sau Laude, timp în care Ieromonahul Calistrat trebuia să arate ascultare, pocainţă şi îndreptare. În cele ce urmează, vă prezentăm acuzaţiile recunoscute de către ierom. Calistrat, precum şi prevederile Sfintelor Canoane şi ale Regulamentului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor:
1. Vina de neascultare faţă de ierarhul sau şi slujirea Sfintei Liturghii şi a altor slujbe fără binecuvântare
2. Organizarea în afara mănăstirii - într-o casă particulară - a unui altar
3. Tunderea în monahism a unor minori şi tineri fără respectarea canoanelor şi rânduielilor bisericeşti
4. Folosirea necanonică a bunurilor aduse mănăstirii de către credincioşi
5. Clevetirea şi discreditarea ierarhilor şi preoţilor".

În acelaşi referat de "trimitere în judecata" în faţa Sfântului Sinod se mai pomeneşte: "Înca de la intrarea in Manastirea Sihastria (judetul Neamt), ieromonahul Calistrat nu a aratat ascultare staretului acestei manastiri, Parintele Arhimandrit Victorin, a carui marturie in acest sens a putut fi citita intr-unul din ziarele iesene. Starea de neascultare s-a aratat mai ales dupa Revolutie cand, impreuna cu monahul Iustinian – monah care, la randul sau, datorita neascultarii si firii violente, a provocat cu cativa ani in urma un scandal de proportii la Manastirea Varatec, scandal mediatizat de televiziune la vremea respectiva – ierom. Calistrat a incercat sa rastoarne ordinea traditionala din aceasta manastire, act condamnat de toti marii duhovnici ai Sihastriei. Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese si din faptul ca, pe timpul sederii la Manastirea Sihastria, a batut un cal pana l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburarilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Manastirea Dragomirna din jud. Suceava, impreuna cu prietenul sau, ierom. Antonie Campanu, de unde, datorita dezbinarii si vrajbei provocate in aceasta obste".

calistrat

În cele din urmă, abia după 6 ani, părintele Calistrat, unul dintre cei mai populari duhovnici din Moldova a fost scos de sub "urmărire".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite