Francul elveţian înfrânt în instanţă la Iaşi. Decizie judecătorească pozitivă pentru românii cu credite în CHF

Francul elveţian înfrânt în instanţă la Iaşi. Decizie judecătorească pozitivă pentru românii cu credite în CHF

O familie de ieşeni au învins în instanţă pe tema francului elveţian FOTO Adevărul

O famile din Iaşi care a contractat, în 2007, 40.000 de franci elveţieni şi care a ajuns să plătească aproape dublu ca urmare a creşterii cursului valutar a învins în instanţă Piraeus Bank, urmând să achite creditul la cursul valutar din momentul perfectării împrumutului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia luată de Judecătoria Iaşi este prima de acest gen din Capitala Moldovei. Instanţa a stabilizat cursul franc-elveţian la un curs egal cu cel existent la momentul încheierii creditului. Astfel, ratele pe care familia ieşeană le va mai avea de plătit vor avea valoare egală cu cea din 2007.

Cei doi soţi au contractat un împrumut 40.000 de euro în 2007, la Piraeus Bank. Pe parcursul derulării cntractului, din cauza modificării dobânzii de către bancă şi din cauza cresterii cursului ieşeanii au ajuns să achite o rată aproape dublă faţă de cea  l-a care s-au angajat iniţial.
“Împovăraţi de achitarea unor sume exagerate, au chemat în judecată Banca, şi au supus analizei instanţei de judecată caracterul abuziv al unor clauze din contract”, a precizat Mara Ioniţă, avocata care i-a reprezentat pe ieşeni în instanţă. 

Judecătoria a considerat o serie de cauze din contractul de credit ca fiind abuzive, printre ele numărându-se şi clauza care prevede rambursarea creditului în franci, indiferent de modificările de curs valutar.

În consecinţă, s-a dispus stabilizarea cursului CHF- LEU pe tot parcusrul derulării contractului la un curs de 2,27 lei, cel existent în momentul încheierii lui şi restituirea către împrumutaţi a sumei de 24 984 lei, achitată cu titlu de diferenţă curs.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: