Scandalul de corupţie de la UMF se extinde: Vasile Astărăstoae şi-a angajat fiica într-un proiect al altei instituţii pe care o conduce FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, audiat la DNA
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, audiat la DNA

Vasile Atărăstoae, în calitate de director la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi, ar fi angajat-o pe fiica sa la instituţie pe durata de implementare a unui proiect cu fonduri europene. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva ieşeanului pentru infracţiunid e corupţie şi i-au interzis să părăsească ţara.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Iaşi) îl cercetează pe rectorul Unităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi pentru conflict de interese pentru că a angajat-o  pe fiica sa, Daniela Astărăstoae la IML Iaşi pe durata implementării unui proiect cu fonduri europene. Potrivit procurorilor, la 31 martie 2010 între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi IML Iaşi, a fost încheiat un contract, ce are ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale".

"În acest context, inculpatul Astărăstoae Vasile, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la I.M.L. Iaşi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea U.M.F. Iaşi pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)", se precizează într-un comunicat al DNA.

image

CLICK pe poze pentru a vedea fotogaleria

Procurorii îl mai cercetează pe Astărăstoae şi pentru  abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificat, - tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.

Citiţi şi:

UPDATE Rectorul UMF Iaşi, cercetat într-un dosar de corupţie cu fonduri europene, nu are voie să părăsească ţara FOTO

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, implicat în scandalul de corupţie de la Medicină, aplaudat de sute de persoane la Seara Valorilor

Potrivit DNA, Vasile Astărăstaoe, în calitatea de rector al UMF, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare de la UMF Iaşi şi Daniela Druguş, director administrativ la UMF   ar fi trucat o licitaţie pentru platforma e-learnig (sistem electronic de învăţare). Contractul a fost obţinut de firma SC MAGUAY IMPEX SRL Bucureşti, a lui Pughin Corvin Gabriel. „În această modalitate, U.M.F. Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, împreună cu inculpata Druguş Daniela, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, au aprobat în mod nelegal plata, către SC MAGUAY IMPEX SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli instruire" în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire", se precizează în comunicatul DNA.

Astărăstoae ar fi depus, în 2010, la Ministerul Comunicaţiilor o cerere de rambursare a sumei de 1.292.714,64 lei achitată de U.M.F. Iaşi către SC MAGUAY IMPEX SRL. „În aceste documente, inculpatul a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către Minister", susţin anchetatorii.

Citiţi şi:

Rectorul Vasile Astărăstoae, învinuit în scandalul de la UMF Iaşi, primeşte titlul de cetăţean de onoare la Seara Valorilor UPDATE

Iaşi: S-a tras linie educaţiei virtuale la UMF

Vasile Astărăstaoe a fost audiat, vineri, 21 octombrie, la sediul DNA Iaşi unde i s-au adus la cunoştiinţă acuzaţiile. De asemenea, procurorii i-au interzis să părăsească ţara pe o perioadă de 30 de zile. „Sunt nevinovat", a spus Vasile Astărăstoae, la ieşirea din sediul DNA. În conferinţa de presă de pe 16 octombrie, rectorul a demonstrat că platforma e-learning funcţionează. În acelaşi dosar au fost arestaţi pe 18 octombrie, Adrian Ciureanu, Doina Druguş şi Corvin Pughin pentru 29 de zile. Aceştia au făcut recurs.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite