Scandal uriaş la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cel mai mare din Moldova: operaţiile au reuşit, trei pacienţi au murit, într-o lună, infectaţi în saloane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei pacien'i operaţi în diferite clinici chirurgicale au făcut infecţii cu Clostridium difficile şi au murit FOTO Adevărul
Trei pacien'i operaţi în diferite clinici chirurgicale au făcut infecţii cu Clostridium difficile şi au murit FOTO Adevărul

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a intrat în vizorul Ministerului Sănătăţii, după ce trei pacienţi operaţi în diferite clinici chirurgicale au făcut infecţii nosocomiale cu Clostridium difficile şi au murit în luna iunie, după mai multe zile de spitalizare. Tragediile s-au produs deşi oamenii ajunseseră în spital cu afecţiuni care nu le puneau în pericol viaţa, operaţiile prin care trecuseră fiind considerate reuşite.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cel mai mare din Moldova, a demarat o anchetă internă după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a solicitat un punct de vedere referitor la infectarea cu bacterii intraspitaliceşti a trei pacienţi operaţi în intervalul martie-mai şi decedaţi în luna iunie. Familiile celor trei bolnavi care şi-au pierdut viaţa sunt de părere că evoluţia nefastă a stării de sănătate a apropiaţilor lor a fost determinată de infecţiile intraspitaliceşti.

Petru Horodnicu (foto jos), Mihai Petrila şi Bibiana Balint au murit după ce au fost îngrijiţi câteva săptămâni în secţiile ATI de la Spitalul „Sfântul Spiridon” şi de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

„Pe de o parte, Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut un punct de vedere referitor la cazurile celor trei pacienţi şi, pe de altă parte, DSP s-a autosesizat şi a început propria anchetă. În primul rând, am cerut un raport spitalului, un punct de vedere prin care să vedem dacă se verifică aceste situaţii. În al doilea rând, inspectorii de la inspecţia sanitară au făcut verificări în clinicile de chirurgie în legătură cu respectarea protocoalelor medicale pentru infecţiile nosocomiale”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Inspectorii care au verificat clinicile au observat, preliminar, o supraaglomerare în Clinica de Ortopedie a unităţii medicale, acolo unde au fost operaţi doi dintre pacienţii decedaţi.

Decese în lanţ în iunie

Petru Horodnicu, bărbat din judeţul Botoşani, s-a stins din viaţă pe 6 iunie la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Pacientul a suferit, pe 11 martie, o operaţie la pancreas, în Clinica de Chirurugie III a unităţii medicale, după trei săptămâni de spitalizare fiind externat. Potrivit rudelor, la o săptămână de la revenirea la domiciliu, botoşăneanul în vârstă de 63 de ani a început să se simtă foarte rău. Analizele medicilor au arătat că bolnavul este infectat cu bacteria Klebsiella. Apropiaţii susţin că, atunci, pacientul a revenit la Iaşi, în clinica în care a fost operat iniţial şi, după o reintervenţie de distrugere a infecţiei, a făcut septicemie. Pe 6 iunie, pacientul a murit în secţia ATI a spitalului.

„Nu este firesc ce se întâmplă în acel spital. Medicul curant al socrului meu, Florin Grecu, a spus cu o seninătate care mie mi se pare absurdă că pacientul a luat bacteria din spital şi că asta este, astea sunt riscurile. De ce nu ne-au spus înainte de operaţie că au atâtea probleme cu bacteriile? După deces, am aflat că era infectat şi cu Clostridium difficile. Vreau să fie informaţi toţi viitorii pacienţi cu privire la riscurile la care se expun când intră în acel spital“, a precizat Laurenţiu Tudorache, ginerele pacientului decedat.

Familia lui Petru Horodnicu este determinată să acţioneze spitalul în instanţă şi să se adreseze şi Colegiului Medicilor Iaşi şi DSP. Momentan, rudele au primit documentaţia medicală de la spital şi urmează să facă plângerea către autorităţi. 

image

„L-am dus pe tata la o banală operaţie de călcâi”

După nouă zile de la moartea botoşăneanului, un alt pacient operat la „Sfântul Spiridon” se pierdea din cauza complicaţiilor determinate de infecţia cu Clostridium difficile. Mihai Petrila, bărbat în vârstă de 63 de ani din comuna ieşeană Hălăuceşti, a fost internat şi operat în martie în Clinica de Chirurgie Vasculară a unităţii medicale. După aproape trei luni de suferinţă, pe 15 iunie, ieşeanul a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a fost monitorizat în secţia ATI, intubat şi ventilat mecanic.

„Pe 13 martie 2016, l-am dus pe tatăl meu la o banală operaţie de călcâi. După o săptămână de la operaţie, l-au trimis la Infecţioase cu acest Clostridium. A fost externat de Paşti, iar după patru zile i s-a făcut rău şi l-am dus înapoi la blestematul salon 6. A fost pus în pat şi nu s-a mai ridicat. Starea sa de sănătate s-a agravat foarte tare şi pe fondul diabetului de care suferea“, a precizat Marius Petrila, fiul pacientului decedat.

La finalul lunii iunie, pe 27, încă o pacientă operată la Spitalul „Sf. Spiridon”, în Clinica de Ortopedie, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde a fost internată în ATI cu infecţie cu Clostridium difficile. Bibiana Balint (foto jos) a fost operată în luna mai la şold şi după câteva zile de la operaţie a început să se simtă rău. Analizele de laborator au demonstrat că pacienta dezvoltase infecţia cu Clostridium difficile, după câteva zile pacienta fiind externată. La mai puţin de o săptămână de la externare, ieşeanca a fost găsită în comă de apropiaţi. În ultimele trei săptămâni de viaţă, femeia în vârstă de 67 de ani a fost internată în stare deosebit de gravă la Spitalul de Boli Infecţioase. Rudele Bibianei Balint sunt determinate şi ele să acţioneze spitalul în instanţă. 

image

„Am făcut deja o plângere pe care am înmânat-o unui avocat. Vom depune reclamaţii la DSP, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi vom merge în instanţă. Din punctul nostru de vedere, medicul curant şi-a făcut foarte bine treaba. Dar nu este normal să intri în spital pe picioarele tale şi să nu mai ieşi de acolo din cauza infecţiilor intraspitaliceşti“, a precizat Carmen Berindei, cumnata pacientei decedate.

„Infecţia a fost trecută pe certificatul de deces”

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” au prezentat, ieri, concluziile anchetei pe care au demarat-o în urma deceselor celor doi pacienţi ai căror apropiaţi sunt determinaţi să-şi facă dreptate inclusiv în instanţă. Potrivit medicilor, pacienţii nu au murit din cauza infecţiei cu Clostridium difficile, cu toate că pe certificatul constatator de deces este trecut inclusiv acest diagnostic.

„Persoanele pentru care s-a făcut ancheta nu au murit în urma infecţiei cu Clostridium. Nici măcar faptul că infecţia a agravat starea lor nu se poate spune. Decesul nu a survenit la timp scurt după apariţia infecţiei, ci la săptămâni sau chiar la o lună de zile. Semnele clinice s-au remis în urma tratamentelor şi îngrijirilor la câteva zile după tratament. Numai în urma unei necropsii şi a constatărilor anatomo-patologice s-ar fi putut spune că decesul este în urma infecţiei cu Clostridium. Este adevarăt că infecţia a fost trecută în lista de diagnostice pe certificatul de deces, dar atât”, a explicat Mihaela Prelipcean, medic epidemiolog şef al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Totuşi, în ciuda faptului că reprezentanţii spitalului susţin că decesul pacienţilor nu a avut legătură cu infecţia cu Clostridium difficile, unitatea medicală a dispus, conform recomadărilor DSP. înăsprirea măsurilor de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale. „Noul ghid transmis de DSP cuprinde, în principiu, aceleaşi tipuri de intervenţii, aceleaşi tipuri de antibiotice. Sunt mici modificări care vor fi prezentate în toate secţiile şi vor fi aplicate. Se vor îmbunătăţi măsurile de igienă, controlul personalului şi vom face toate eforturile pentru a scădea rata infecţiilor nosocomiale”, a declarat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Citeşte şi:

O ieşeancă a murit la spital după trei săptămâni de comă. Se internase pentru o banală intervenţie la şold

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite