Scandal şi panică într-o comună din Iaşi. Un incinerator de deşeuri periculoase va funcţiona lângă casele oamenilor

Scandal şi panică într-o comună din Iaşi. Un incinerator de deşeuri periculoase va funcţiona lângă casele oamenilor

Şedinţa de la Primăria din Tomeşti a ieşit cu scandal

Locuitorii din comuna Tomeşti sunt nemulţumiţi după ce au aflat că peste numai două luni, în satul Vlădiceni se va pune în funcţiune un incinerator unde vor fi arse deşeuri medicale, de cauciuc, vopsele şi lacuri. Oamenii se tem pentru sănătatea lor, mai ales că incineratorul este amplasat la numai câteva sute de metri de locuinţele lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În comuna Tomeşti, aflată la numai câţiva kilometri de Iaşi, locuitorii nu mai au linişte după ce au aflat că în satul Vlădiceni se va pune în funcţiune un incinerator de deşeuri periculoase. Nici întâlnirea în care reprezentanţii firmei Demeco Bacău, societate care va administra această investiţie, au încercat să-i convingă că incineratorul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor nu i-a liniştit.

Oamenii nu s-au lăsat înduplecaţi şi spun că se tem pentru viaţa lor şi a copiilor. Aici ar urma să fie incinerate deşeuri medicale, vopsele, lacuri, cauciuc, iar locuitorii se plâng că nici nu s-au respectat toate regulile pentru construire.

‘’Casa mea este la mai puţin de 500 de metri de incinerator, deşi legea spune clar care este distanţa minimă. Ne temem pentru viaţa copiilor noştri, în imediata apropiere este o stradă intens circulată, pe ea trec maşini, copii care merg la şcoală. Ne supără că nu am fost întrebaţi dacă suntem de acord cu această investiţie. Credem că va fi asemenea unei bombe ecologice’’, spune unul dintre localnicii din Vlădiceni.

Reprezentanţii societăţii îi calmează pe locuitori

Mai mult, nici măcar primarul comunei nu este de acord în totalitate cu investiţia.

'’Oamenii sunt nemulţumiţi şi pe bună dreptate. Trebuie să vă spun că de la bun început nici noi nu am fost de acord, dar am fost în litigiu cu Primăria Iaşi pentru acel teren şi ei sunt cei care au dat avizul de construire. Am stat trei ore şi am discutat şi cu reprezentanţii firmei, şi cu oamenii, dar tot suntem neîmpăcaţi cu situaţia. Nu cred însă că mai avem vreo soluţie pentru a împiedica ca acest incinerator să funcţioneze la noi în comună’’, spune Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti.

Reprezentanţii firmei Demeco Bacău dau însă asigurări că incineratorul nu va polua şi că funcţionează cu o aparatură extrem de nouă. ‘’Le garantăm oamenilor că nu este niciun pericol. Avem aparatură la standarde, o să se convingă că nu este nimic în neregulă’’, spune Mirel Pană, managerul de proiect.

Reprezentaţii societăţii susţin că dacă lucrurile decurg normal, în cel mult două luni vor putea da drumul incineratorului.

Vă mai recomandăm:

Padocul din Tomeşti, micşorat din mers pentru maidanezii din Iaşi FOTOGALERIE

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările