Scandal cu mascaţi şi Poliţie la mănăstire. Conflictul „schismaticilor“ din Moldova degenerează în circ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis înlocuirea temporară a egumenului Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Rădeni, judeţul Neamţ, din cauza atitudinii ostile pe care călugărul o afişează în relaţia cu superiorii săi.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a emis a doua sancţiune pentru egumenul Pamvo Jugănaru de la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni, judeţul Neamţ.

Potrivit deciziei administrative, călugărul este oprit temporar de la slujire din cauza atitudinii schismatice pe care a adoptat-o şi promovat-o în ultimele luni.

Miercuri, 8 februarie, MMB a decis sancţionarea temporară a egumenului Pamvo Jugănaru, prin oprirea acestuia de la slujire timp de 30 de zile. În locul său, Consiliul Duhovnicesc de la Mănăstirea Petru Vodă a numit cu aprobarea mitropoliei ieşene un nou egumen al schitului.

Ioan Şişmanian ar fi trebuit să preia funcţia de conducere a obştii şi să slujească la Rădeni începând de joi, 9 februarie, însă sute de simpatizanţi ai lui Pamvo au împiedicat punerea în aplicare a deciziei.

Astfel, cei patru reprezentanţi ai MMB care au mers la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” au fost întâmpinaţi de aproximativ 300 de credincioşi, printre care şi un avocat, care i-a ameninţat pe clerici că le face plângere penală.

Credincioşii şi-au argumentat decizia prin faptul că biserica a fost construită pe terenul pe care ei l-au donat Mănăstirii Petru-Vodă şi că ei, aşa-zişii proprietari, îl vor preot slujitor pe Pamvo Jugănaru, nu pe Ioan Şişmanian. Din cauza neînţelegerilor dintre simpatizanţii călugărului schismatic şi reprezentanţii MMB, la schit au fost solicitate şi forţe de ordine, jandarmi şi poliţişti.

Preoţi schismatici adunaţi la Neamţ

Potrivit MMB, egumenul Pamvo Jugănaru a fost sancţionat pentru atitudinea schismatică pe care a promovat-o în rândul credincioşilor şi mai ales pentru faptul că le-a permis unor călugări opriţi de la slujire să oficieze Sfânta Liturghie în Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni. Călugărul şi-ar fi atras la Neamţ toţi monahii şi monahiile care nu sunt de acord cu participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, printre care patru preoţi opriţi de la slujire şi cele 13 măicuţe care au plecat de la Mănăstirea Văratec.

„Părintele Pamvo Jugănaru face parte din grupul de clerici care, în august, a trimis acea scrisoarea de ameninţare prin care sublinia că nu-l vor mai pomeni pe ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, la slujbe dacă nu se dezice de Sinodul din Creta. Mitropolia a iniţiat mai multe dialoguri cu părintele Jugănaru, însă fără succes. ÎPS Teofan l-a chemat la un dialog părintesc pe părintele Jugănaru. Egumenul a acceptat, dar nu a mai venit. Altă dată a venit la mitropolie cu zeci de simpatizanţi, printre care şi un avocat, şi nu a acceptat să discute cu ÎPS Teofan fără să le fie permis şi acestora accesul la discuţie. Alte trei-patru dialoguri au fost în zadar. Prin urmare, după şase luni, MMB a decis sancţionarea temporară a egumenului de la Schitul Rădeni”, a arătat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB.


MMB l-a sancţionat prima dată pe călugărul Pamvo Jugănaru pe 22 decembrie. Potrivit deciziei de atunci, călugărul a primit un avertisment scris pentru neîndeplinirea rânduielilor bisericeşti.

image

Călugărul Pamvo Jugănaru FOTO Facebook/Silviu Chirila

„Având în vedere că nepomenirea chiriarhului intră sub incidenţa prevederilor art. 11 alin 1 din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (denumit în continuare Regulament): schisma este despărţirea de Biserică prin acţiuni sau interpretări publice deosebite ale unor norme de disciplină, morală şi cult din învăţătura şi Tradiţia Bisericii sau nesupunerea şi refuzul de a asculta de autoritatea bisericească, după ce i s-a atras atenţia în scris, şi se sancţionează astfel: 1. în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea”, se arăta în documentul emis de MMB şi semnat de arhimandritul Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor.

image

Credincioşii şi forţele de ordine s-au întâlnit la Schitul Rădeni FOTO Facebook/Silviu Chirila


Sancţiunea MMB venea la o zi după ce Patriarhia Română a emis un comunicat de presă prin care anunţa că preoţii implicaţi în acţiuni de răzvrătire şi denigrare a Sinodului din Creta „vor fi chemaţi la îndreptare prin dialog paşnic şi lămurire canonică privind gravitatea dezbinării şi a tulburării păcii şi unităţii Bisericii”.

Pamvo Jugănaru este unul dintre clericii din Arhiepiscopia Iaşilor care a contestat prezenţa ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, la Sinodul din Creta, numindu-l eretic. Călugărul conduce comunitatea monahală de la Schitul Rădeni din 2010, prin decizia Consiliului Duhovnicesc de la Mânăstirea Petru Vodă. Potrivit MMB, Schitul Rădeni nu are personalitate juridică şi se află în suordinea Mânăstirii Petru Vodă.

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”



 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite