Satul unde birturile au falimentat după ce asistaţii social s-au angajat. „Nu-i mai lasă inima să dea bani pe băutură acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ursu a pus lacătul pe uşa barului pe care îl avea în satul Costuleni FOTO Ionuţ Benea
Viorel Ursu a pus lacătul pe uşa barului pe care îl avea în satul Costuleni FOTO Ionuţ Benea

Două baruri din comuna ieşeană Costuleni au fost închise după ce numărul beneficiarilor de venit minim garantat a scăzut de la peste 200, la 10. După ce s-au angajat, pe asistaţii social „nu-i mai lasă inima“ să dea bani pe băutură

Reducerea numărului de beneficiari ai venitului minim garantat a avut efecte neaşteptate într-o comună din judeţul Iaşi. Costuleni este o comună formată din patru sate, situată în apropierea municipiului Iaşi. Până acum trei ani, comunitatea avea un număr semnificativ de persoane care trăiau de pe o zi pe alta din ajutorul social, aproape 260.

Constatând că mulţi dintre cei care trăiau din mila publică erau oameni în putere, apţi de muncă, primarul din Costuleni şi-a propus să reducă până spre zero numărul asistaţilor. Edilul a activat în trecut în mediul de afaceri şi şi-a folosit cunoştinţele pentru a-i ajuta pe săteni să se angajeze. A sunat personal la diverşi angajatori mari din Iaşi, precum Salubris sau Delphi, şi a găsit zeci de locuri de muncă pentru şomerii din localitate. Astfel, în ultimii trei ani, aproape toţi asistaţii au devenit angajaţi şi, în loc de câteva sute de lei, câştigă lunar cel puţin salariu minim pe economie.

A scăzut infracţionalitatea

Dintre cei 258 de asistaţi câţi erau în 2016, în comuna Costuleni mai sunt în prezent 10. „Un fapt îmbucurător e că au dispărut barurile, având în vedere că lumea nu mai umblă beată prin comună, ci merge la muncă. La bar, aveau cont deschis - ajutorul social era deja virat înainte să fie încasat efectiv. Acum, nici nu mai au timp, merg la muncă, rezolvă treburi acasă şi la serviciu“, spune primarul Mirică Dodan (foto stânga), ales în 2016 pe listele UNPR. Acesta mai spune că reducerea numărului de asistaţi a dus şi la scăderea infracţionalităţii, dar şi a ratelor abandonului şcolar şi familial.

În prezent, asistaţii social se adună dimineaţa nu pentru a merge la bar, cum făceau unii acum câţiva ani, ci pentru a urca în microbuzul pus la dispoziţie de cel mai mare angajator din judeţ, Delphi Technologies, care le asigură transportul până la fabrică.

mirica dodan
costuleni

Schimbarea în atitudinea sătenilor a afectat drastic doi antreprenori locali, care aveau deschise baruri în comuna Costuleni. Viorel Ursu „a ţinut“ până anul trecut un astfel de local, însă a fost nevoit să-l închidă din lipsă de clienţi.

Omul recunoaşte că, până să îngrădească terasa şi să pună lacătul pe uşă, cei mai mulţi dintre clienţii săi erau asistaţii social. „În ultima perioada nu au mai fost clienţi fideli şi nici putere financiară, de aceea am închis de tot magazinul. Înainte, cei mai mulţi veneau la bar în perioada în care se dădeau pensiile, alocaţiile şi ajutoarele sociale. Barul l-am închis, pentru nu mai am clientelă“, a spus Viorel Ursu (foto dreapta).

„Viaţa mi s-a schimbat în bine“

Mihai Alin este alt localnic care a administrat un spaţiu dedicat amatorilor de alcool din Costuleni. Bărbatul s-a reorientat acum şi, în loc de bere sau vodcă, vinde în special produse alimentare sau altele necesare pe lângă casă.

„Până acum un an jumătate a fost bar, dar am închis din lipsă de clienţi, nu mai mergea. Clienţii veneau în special când făceau rost de bani. Fie că primeau alocaţiile, fie ajutorul de la primărie. Acum, puţini mai dau bani pe alcool. Nu-i mai lasă inima să cheltuie pe băutură, au de făcut alte lucruri acasă“, spune şi Mihai Alin (foto jos).



O femeie din Costuleni ne-a povestit că a primit, şi ea şi soţul, din 2001 şi până în 2017 ajutor social. „M-am angajat în 2017 pentru că era foarte greu, având copiii la şcoală. Acum luăm salariu mai bun decât ajutorul social. Viaţa noastră s-a schimbat în bine, pentru că mi-au căutat un loc de muncă (n.r. - reprezentanţii primăriei)“, a spus femeia.

Mai puţini bani de la buget

În comuna Costuleni s-a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi din Iaşi a numărului de asistaţi social. Costel Grojdea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi, spune însă că o scădere a beneficiarilor de ajutor minim garantat se înregistrează în tot judeţul. „Principalul motiv este o prevedere legală de la finele anului 2018 care a stabilit că persoanelor care au refuzat un loc de muncă li se sistează dreptul de a beneficia de venitul minim garantat“, ne-a spus Grojdea.

Potrivit datelor oficiale ale AJPIS Iaşi, în septembrie 2019, la nivel judeţean, au fost raportaţi în total 5.670 de beneficiari ai venitului minim garantat, în condiţiile în care, în septembrie 2018, numărul acestora era de 6.962. Acum un an, statul plătea lunar, în judeţul Iaşi, în jur de 2 milioane de lei pentru asistaţii sociali, acum suma a ajuns la 1,5 milioane de lei. Costel Grojdea mai spune că a remarcat şi o schimbare a mentalităţii unor primari, care „au înţeles că aceste beneficii nu pot fi folosite drept capital electoral“.

costuleni
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite