Primăria Iaşi, desfiinţată pentru masacrul arborilor din centrul oraşului. „Abia 500 de salcâmi japonezi pot egala performanţa ecologică a unui singur tei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salcâmul japonez (în prim-plan) şi teii încă rămaşi pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, cu câteva zile înainte de masacrul fnal FOTO Cezar Pădurariu
Salcâmul japonez (în prim-plan) şi teii încă rămaşi pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, cu câteva zile înainte de masacrul fnal FOTO Cezar Pădurariu

Un inginer doctor specialist în dendrologie ornamentală a publicat o scrisoare în care analizează în detaliu efectele ecologice negative ale tăierii arborilor din centrul Iaşiului.

Ionel Lupu, inginer doctor, reprezentant al Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" Iaşi, a făcut o analiză în care-şi propune să ofere Primăriei Iaşi idei despre amenajarea peisagistică a oraşului. 

Specialistul atrage atenţia că oficialii municipalităţii trebuie să se consulte cu cei în măsură înainte de a lua decizii privitoare la finalizarea unor investiţii aflate încă în desfăşurare în oraş. 

Pe de altă parte, atrage atenţia că "un grup de 77 de semnatari, majoritatea cadre didactice universitare, doi membri ai Academiei Române, 19 personalităţi din afara Iaşului şi alte şase personalittăţi străine au adresat Primăriei Iaşi o scrisoare deschisă, prin care protestează privitor la tăierea teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi solicită un audit legal".

În acest context, Ionel Lupu a descris în detaliu cum acţionează teii pentru protejarea mediului înconjurător şi de ce tăierea arborilor sănătoşi din centrul Iaşiului ar putea fi considerat un masacru.

Redăm mai jos precizările specialistului:

"La 50 de ani, teiul încă manifestă o creştere activă, realizează anual un număr de peste 300.000 de frunze, care însumează o suprafaţă verde de aproximativ 600 de metri pătraţi..

Într-o zi de vară, un tei mediu poate filtra 4.000-5.000 de metri cubi de aer, din care consumă aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon şi produce 6-7 kilograme de oxigen. Pentru propria creştere în grosime, el produce iniţial 6 kilograme de glucide, care apoi intră în diferite combinaţii.

Sub coroana teiului temperatura aerului este mai mică cu 3-4 grade Celsius, pentru că frunzişul său are un albedou de 20% (reflectă o parte din radiaţia solară), iar aerul este mai umed, datorită propriei transpiraţii.

Cele 300.000 de frunze tomentoase, cu peri stelaţi, inclusiv pe peţiol, pot reţine cantităţi importante de praf, care apoi este spălat de ploi şi ajunge pe sol. În privinţa acestei însuşiri, teiul este pe locul 3, după stejar şi ulm.
Nu este neglijabilă nici capacitatea teilor de a emite fitocide, substanţe organice complexe de autoapărare împotriva microorganismelor şi a insectelor, dar care sunt utile şi omului, distrugând bacilul tuberculozei, agentul dizenteriei şi al unor afecţiuni pulmonare.

Capacitatea protectivă a salcâmului japonez-pendul (arbust)

Acest arbust (n.r. - salcâmul japonez), cu un volum eteric (cu aer) al coroanei de 0,5 metri cubi şi o suprafaţă exterioară de 2-3 metri pătraţi, poate filtra şi elibera 0,01 kg oxigen.

Aşadar, abia 500 de exemplare de Sophora japonica -“Pendula” pot egala performanţa unui singur exemplar de Tilia tomentosa (n.r. - tei) de 50 de ani, fără a mai putea asigura şi umbra pe trotuar. Ritmul de creştere a arbustului Sophora este mult mai lent, comparativ cu cel al teilor".

Printre altele, reprezentantul Asociaţiei Dendrologice atrage atenţia oficialităţilor să ceară avizul specialiştilor în privinţa amenajării albiei râului Bahlui. "Privitor la aria pentru care se cer idei, începând din Parcul Copou şi până la Palatul Culturii, iată că se mai apropie terminare amenajarea culoarului Bahlui. Nu ştiu în sarcina cui cade amenajarea peisagistică şi recreativă a versanţilor bahluieni, dar este bine să se anunţe din timp ce specii de plante şi ce puncte atractive vor fi amplasate acolo. În mod special, plantaţia de aici va trebui să atenueze curenţii de aer foarte reci", a adăugat Ionel Lupu.

Vă mai recomandăm:

Ofrandă muzicală adusă teilor masacraţi din Iaşi, cântată la Gala UNITER sub privirea împietrită a primarului Nichita: “Lasă-mi viaţa dacă vrei, să mai simt miros de tei”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul „avocaţilor” teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite