Ruleta prostituţiei din orfelinate: două orfane „vindeau” fete părăsite. Minorele acceptau să facă sex cu sute de bărbaţi pentru a avea unde locui

Ruleta prostituţiei din orfelinate: două orfane „vindeau” fete părăsite. Minorele acceptau să facă sex cu sute de bărbaţi pentru a avea unde locui

Fetele au fost scoase de poliţişti din reţeaua de prostituţie în care se implicaseră FOTO Arhivă

Două foste beneficiare ale centrelor de plasament au ajutat proxeneţi din Iaşi să racoleze mai multe fete care au fost obligate să se prostitueze în apartamente de lux din municipiu. Anchetatorii au destructurat reţeaua şi au arestat patru dintre liderii acesteia.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat o reţea de trafic de carne vie care a racolat mai multe adolescente din centrele de plasament din Iaşi. Printre cei care îi ajutau pe proxeneţi să „cumpere” fete s-au numărat şi foşti beneficiari ai sistemului de asistenţă socială.
Anchetatorii i-au audiat zilele trecute pe Alexandru Gheorghiţă Lungu, Neculai Ursache, Claudiu Dumitru Lupu şi Adrian Nica, reţinându-i pe aceştia pentru acuzaţiile de trafic de minori şi proxenetism. Ulterior, cei patru au fost prezentanţi instanţei de judecată care a admis propunerea de arestare emisă pe numele lor.  

Cum acţiona reţeaua  

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional s-ar fi coagulat în jurul lunii martie 2015, fiind organizat de către Alexandru Lungu şi Neculai Ursache. Procurorii au precizat că membrii reţelei racolau doar minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani. Multe dintre victime erau fără educaţie, avea probleme pishice, proveneau din familii sărace sau din centrele de plasament.

„Având în vedere vulnerabilitatea extremă a potenţialelor victime, în perioada martie – decembrie 2015, membrii grupării au acţionat în mod coordonat, prin intermediul unor tinere care au fost beneficiare ale sistemului de asistenţă, cu scopul identificării şi racolării victimelor minore instituţionalizate. Activitatea infracţională a constat în inducerea în eroare a victimelor, prin promisiunea câştigării unor sume mari de bani, după care le transportau în apartamentele închiriate de către liderii grupului unde acestea erau obligate să întreţină raporturi sexuale atât cu inculpaţii, cât şi cu alte persoane, clienţi racolaţi de către inculpaţi prin intermediul anunţurilor publicate într-un ziar local”, au precizat procurorii DIICOT Iaşi.

Aceştia au mai arătat că membrii principali ai grupării ar fi fost ajutaţi de două foste beneficiare ale unui centru de plasament din Iaşi. Acestea aveau rolul de a le convinge pe fete să se alăture reţelei de prostituţie. De asemenea, cel puţin alte cinci persoane, toate cercetate acum de DIICOT, s-ar fi implicat în activitatea ilegală.  

Se prostituau pentru a avea unde locui  

„Grupul infracţional organizat a funcţionat continuu, la acesta au aderat şi alte persoane având fiecare scopuri bine definite iar pe parcursul perioadei a existat o dinamică a membrilor grupării, a locurilor în care se desfăşura activitatea infracţională şi a victimelor racolate şi exploatate sexual. În paralel au fost atrase şi persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituţia, prin asigurarea locaţiei, a materialelor necesare şi a securităţii, profitul fiind împărţit între aceştia”, au mai arătat procurorii ieşeni.

Anchetatorii detaliază situaţia fetelor care proveneau din centrele de ocrotire spunând că acestea nu beneficiau de sume de bani de pe urma prostituţiei. Multe dintre ele erau atrase, susţine DIICOT, de faptul că vor avea un loc în care să locuiască atunci când fugeau din centrele de asistenţă socială. Banii scoşi de pe urma acestei activităţi ajungeau la membrii grupării.

Totodată, s-a reţinut că inculpaţii au închiriat succesiv, pentru diferite perioade de timp, apartamente în regim hotelier în care minorele erau exploatate, până în prezent fiind identificate 22 de victime. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare, estimează autorităţile.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au explicat, la solicitarea „Adevărul”, că au existat multe situaţii în care chiar această instituţie a sesizat existenţa unor grupări care racolează beneficiare ale centrelor de ocrotire. „De cele mai multe ori, minorele provin din familii dezorganizate şi, cu toate că sunt într-o măsură de protecţie, merg la şcoală, ies cu bilet de voie în oraş unde intră în contact ori cu familia, care poate fi, la rândul ei, implicată în activităţi ilicite, ori cu foşti parteneri şi cunoscuţi care sunt proxeneţi. În unele cazuri, fetele se îndrăgostesc de ei şi sunt împinse să practice prostituţia”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al Protecţiei Copilului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: