Românii care au ajuns în vizorul FBI. Cine este conaţionalul pentru care americanii oferă un milion de dolari

Românii care au ajuns în vizorul FBI. Cine este conaţionalul pentru care americanii oferă un milion de dolari

Nicolae Popescu este cel mai căutat român de pe lista FBI FOTO fbi.gov.com

Mai mulţi români au intrat, în ultimii ani, în vizorul instituţiei americane FBI, cei mai mulţi dintre aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni informatice. În prezent, FBI oferă 1 milion de dolari celor care pot ajuta la capturarea unui român dat în urmărire internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zeci de români au fost condamnaţi în ultimii ani în Statele Unite ale Americii pentru infracţiuni ce au fost cercetate de FBI. Cele mai multe cazuri pe care această instituţie la instrumentează împotriva românilor sunt cele de infracţiuni informatice, existând situaţii în care americanii au pus recompense considerabile pentru a captura infractori români.

Un exemplu în acest sens este cel al teleormăneanului Nicolae Popescu, dar în urmărire internaţională de FBI şi pentru capturarea căruia instituţia americană oferă celor care dau informaţii suma de un milion de dolari.

Popescu este acuzat că ar fi păcălit mai mulţi clienţi de pe site-uri de licitaţii, unde posta anunţuri cu privire la vânzarea unor maşini despre care anchetatorii spun că nu existau în realitate. Mai mult, acesta, împreună cu complicii săi, şi-ar fi deschis conturi în SUA folosindu-se de identităţi false, conturi în care victimele trimiteau sumele de bani pretinse.

„Când victimele virau banii într-un din conturile de pe facturile false, suspectul care folosea acel cont primea o notificare. Ulterior, acesta scotea suma de bani primită şi o trimitea la un alt membru al grupului, printr-un transfer bancar”, potrivit informaţiilor apărute pe site-ul FBI.

Românul şi complicii săi ar fi obţinut prin această metodă infracţională 3 milioane de dolari. FBI precizează că Popescu este cunoscut şi ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichiţoiu. Sunt vehiculate mai multe ipoteze precum că şi-ar fi schimbat numele după ce s-a căsătorit ori că şi-a făcut operaţii estetice.

Infracţiunile informatice sunt cele mai frecvente cazuri împotriva românilor pe care FBI le instrumentează. Un astfel de exemplu este cel al craioveanului Sorin Condurache, cel care pe 22 iulie 2016 a fost condamnat la 70 de luni de închisoare şi obligat să restituie 900.000 de dolari după ce a montat mai multe dispozitive de clonare de carduri pe bancomate din Florida, Georgia, Maryland, Carolina de Nord şi Tennessee. Condurache a extras astfel, fraudulos, bani de la 35 de americani.
În noiembrie 2015, Aura Voicu şi Silviu Şerban, amândoi din Bucureşti, au fost puşi sub acuzare pentru fapte similare comise în Philadephia.

Un alt caz celebru instrumentat de FBI este cel al lui Dumitru Martin, de 55 de ani, care ar fi încercat, alături de angajaţi de ai săi, să mituiască un ofiţer al Forţelor Aeriene americane pentru a câştiga un contract public pentru o firmă de a sa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările