România, invadată de căpuşe! Află cum poţi să te aperi de boala transmisă de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recomandă să nu purtaţi haine subţiri în zonele împădurite umede şi să aveţi grijă la copii. Din cauză că muşcătura de căpuşă nu este dureroasă, boala Lyme este greu de depistat la timp.

Unul din motivele pentru care boala Lyme a ajuns în SUA la fel de răspândită ca SIDA iar în Letonia există păduri interzise publicului din cauza invaziei de căpuşe  este faptul că este foarte greu de detectat.

„Căpuşa caută surse din care să se hrănească cu sânge de om sau de animal. Înainte de a muşca, căpuşa secretă o substanţă anestezică încât majoritatea oamenilor nici nu simt când au fost muşcaţi", explică Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.

Boala Lyme mai este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe" din cauză că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar că ar putea „copia" simptomele a circa 200 de boli.

Pentru ca o persoană să aibă boala  Lyme trebuie:
   - să fi fost muşcată de o capuşă sau de o nimfă
   - căpuşa respectivă să fi fost purtatoare de bacterii Borelia burgorferi  (20% din căpuşe sunt purtătoare de bacterii dar procentajul variază în funcţie de regiune)

Mai citiţi:

Invazie de căpuşe la Iaşi! Două persoane ajung zilnic la spital muşcate de insectele parazit

 Simptome ale bolii Lyme:

-pata / pete care se mută pe corp (ECM - eritemul cronic migrator - faza incipientă a bolii - Lyme stadiul 1), transpiraţii puternice, febră, dureri musculare (ca dupa o gripă), dureri de, pată roşie la locul muşcăturii de capuşă , tulburări de somn, tulburări de vedere (privire inceţoşata, dublă, chiar dispariţia câmpului vizual)

-dureri articulare (Lyme stadiu 2 - fază deja cronică / vechime peste 6 luni de la debut), dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile, etc., dureri şi/sau usturimi în muşchi,

-tulburări cardiace şi neurologice (stadiul 3), amorţeli ale membrelor, capului, etc., înţepaturi (ca acele de cactus), furnicături (ca şi cum s-ar mişca pe piele nişte furnici), urzicături (ca şi cum ai fi fost urzicat), tulburări de inghiţire, tulburări de urinare, ameţeli, dureri de cap, paralizii ale feţei sau ale membrelor, tulburări psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, obsesii, fobii, tulburări emoţionale.

„Din acest motiv, mulţi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi greşit ca având scleroza multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă", precizează Ciuhodaru.

Căpuşele se pot găsi atât  în grădina casei în care locuiţi precum şi în parcuri publice,terenurile de sport,pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în padure şi  chiar şi pe animalele noastre de casă (câini şi pisici). Locurile favorite sunt pădurile umede, iar dacă afară este cald şi uscat căpuşele se ascund în pământ sau sub vegetaţie.

Riscul de a fi muşcati creşte în sezonul cald din cauza îmbrăcămintei sumare. De aceea este bine de evitat deplasarea în zone cu tufişuri umede sau pe sub arbori unde riscul de a găsi colonii de capuşe este mare. Atenţie  sporită la copii! - ei sunt cei mai expuşi din cauza locurilor de joacă şi nici nu relatează această muşcătură.

Transmiterea bacteriei Borrelia este asigurată de femele şi de pui de căpuşă (nimfele) dar în timp ce căpuşa adultă este vizibilă pe piele (deşi poate fi mascată de zonele piloase) nimfele sunt foarte mici şi nu se văd cu ochiul liber cu uşurinţă (punct mic negru cât un vârf de ac).

 Ce trebuie să ştim:

1. Evitarea zonelor în care riscul de a fi muşcaţi de colonii de căpuşe este mare;

2. Atentie la locurile de joacă ale copiilor şi îmbrăcămintea adecvată;

3. Mai puţin de 30% din bolnavii de Lyme îşi amintesc că au fost muşcaţi (datorită secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici);

4. Căpuşa adultă poate fi vazută cu ochioul liber şi trebuie scoasă imediat iar nimfele arata ca un punct negru cât un vârf de ac;

5. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru că pompaţi tot conţinutul din intestinele sale conţinând microbi) trece în sângele dumneavoastră;

6. Nu trebuie folosit eter sau alt produs anstezic care o poate determina să regurgiteze  sângele din abdomen în înţepatură;

7. Căpuşa este scoasă prin intervenţie chirurgicală cât mai urgentă

8. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu o pensetă şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic este o urgenţă pentru extragerea chirurgicală;

9. Diagnosticul este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat iar antibioterapia est necesară

10. Ţineti minte data la care căpuşa a fost scoasă de pe corp pentru a urmări apariţia oricăror simptome „curioase şi urmăriţi în zona unde a fost muşcătura apariţia semnelor tipice: roşeaţa, umflarea pielii în jurul muşcăturii precum şi a semnelor tipice ale infectiei Lyme apar imediat sau după câteva săptămâni

11. Diagnosticarea se face în principal după simptome. Analizele medicale pot cel mult să confirme boala Lyme, dar niciodată nu o pot infirma.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite