România a început oficial să livreze gaz metan către Republica Moldova prin intermediul gazoductului Iaşi - Ungheni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni a fost finalizată acum 7 luni FOTO Mediafax
Construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni a fost finalizată acum 7 luni FOTO Mediafax

Compania Petrom începe să livreze de astăzi, 4 martie, gaz metan către Republica Moldova prin intermediul gazoductului Iaşi - Ungheni.

România livrează oficial gaz metan către Republica Moldova de miercuri, 4 martie. Cantitatea de combustibil fosil care va fi livrată peste Prut până la finalul anului 2015 este estimată la aproximativ 1 milion de metri cubi. Volumul reprezintă 0,1% din necesarul anual al ţării vecine. Momentan, cantitatea nu poate fi crescută din cauza faptului că magistrala de gaz metan a fost proiectată să acopere doar necesităţile raionului Ungheni, oraş aflat la o distanţă de 114 kilometri de capitala Chişinău.

Petrom va livra acelaşi volum cel puţin până în 2017, deşi gazoductul este proiectat să livreze 1,5 miliarde de metri cubi anual, cantitate care ar acoperi necesităţile Basarabiei. 2017 este anul în care se estimează că va fi extinsă conducta până în zona Chişinăului, cu o investiţie suplimentară de 60 de milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocaţi de către Uniunea Europeană.

Potrivit autorităţilor basarabene, după ziua de astăzi, 4 martie, vor fi deserviţi 10.300 de locuitori, 70% din oraşul Ungheni şi 30% din localităţile învecinate. Consumatorii nu vor plăti totuşi mai puţin la factură, din cauza faptului că, deocamdată, este folosită pentru transportul local al gazului infrastructura companiei Moldova Gaz. OMV Petrom va încasa 280 de dolari la mia de metri cubi livrată, în timp ce Federaţia Rusă, prin intermediul gigantului Gazprom, vinde Republicii Moldova gaz cu 50 de dolari mai scump - 332 de dolari, pentru aceeaşi cantitate.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat oficial pe 27 august 2014, dar livrările nu au început până acum pentru că, în noiembrie 2014, moldovenii au refuzat oferta României, deşi era cu 14% mai ieftinã decât a Rusiei. O altă problemă a fost cea a furnizorului. Până recent, nu a fost clar nici cine va furniza gaz Republicii Moldova - Romgaz sau OMV Petrom.

Construcţia gazoductului a costat 30 milioane de euro şi a fost  finanţată în majoritate de statul român. Lucrările efective au început pe 2 octombrie 2013, după mai bine de o lună după inaugurarea oficială a şantierului, după un circ mediatic în centrul căruia s-a aflat prim-ministrul Victor Ponta.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele Băsescu a găsit doar cârtiţe pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni. Vizita-surpriză a confirmat spectacolul mediatic pregătit pentru Victor Ponta

Cum „s-a evaporat” peste noapte şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Un consorţiu austro-român va construi gazoductul Iaşi-Ungheni

Începe construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni, prin care România va exporta gaz metan către Republica Moldova

Băsescu: cheltuielile de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi suportate de partea română

Guvernul simplifică exproprierea pentru că 40 de proprietari împiedică construirea conductei de gaze către Republica Moldova

Victor Ponta: „Iaşi-Ungheni este o amărâtă de conductă de gaze” către Republica Moldova

Şase companii s-au înscris în competiţia pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite