Român despăgubit după ce numele său a fost afişat pe lista ruşinii a datornicilor. Daunele morale, mai mari decât datoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Bacău a dat în judecată Primăria Iaşi şi a câştigat în primă instanţă daune de 15.000 de lei după ce numele său a fost publicat pe o listă a datornicilor.

D.R. a cerut daune morale de la Primăria Iaşi în data de 12 februarie 2019, atunci când a deschis proces împotriva instituţiei publice. 

În cererea sa, bărbatul cerea despăgubiri de 200 de lei pe zi pentru toată perioada în care numele său a apărut pe site-ul Primăriei, într-un fişier în care erau prezentaţi datornicii.

Bărbatul arată că i s-a stabilit o datorie de aproximativ 7.000 de lei, printr-o decizia a Primăriei, din 2017. Înainte ca numele său să fie publicat pe lista ruşinii, reclamantul, de profesie avocat, a dat în judecată Primăria Iaşi şi a cerut anularea debitului. A pierdut în primă instanţă şi, la câteva zile, a plătit întreaga sumă.

Procesul însă a continuat şi, în 2019, Curtea de Apel Iaşi i-a dat dreptate băcăuanului, anulând datoria către Primăria Iaşi. Ulterior, acesta şi-a primit şi banii înapoi, cerând şi daune morale. 

„Reclamantul arată că a fost suspus în toată această perioadă unei presiuni psihice nejustificate, unor sentimente de umilire şi ruşine faţă de cunoscuţi fiindu-i ataşat în mod nejustificat un anumit stigmat social, fiind aduse prejudicii reputaţiei sale, ca persoană publică şi fiind încălcată prezumţia de onorabilitate. Totodată, reclamantul apreciază că au fost încălcate dispoziţiile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prin lipsa de diligenţă a pârâtului, în calitate de operator de date cu caracter personal”, a precizat bărbatul. 

„Instanţa apreciază că reputaţia şi imaginea reprezinte aspecte importante ce stau la baza  exercitării profesiei de avocat şi care sunt afectate în mod substanţial prin alăturarea pe o listă a datornicilor, ce a putut fi accesată de orice persoană în orice moment, timp de doi ani, în ciuda demersurilor efectuate de reclamant. În ceea ce priveşte legătura de cauzalitate specifică, instanţa constată că fapta ilicită a determinat lezarea dreptului la reputaţie, demnitate şi onoare al reclamantului, acesta fiind pus în situaţia de a întreprinde multiple demersuri, inclusiv juridice, pentru încetarea faptei ilicite, pentru o perioadă considerabilă de timp”, au stabilit judecătorii de la Iaşi. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost contestată de Primărie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite