Român achitat definitiv după ce a făcut 3 ani şi 4 luni de puşcărie degeaba, despăgubit cu 80.000 de lei. Cauzele unei erori judiciare extrem de grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrică Manolachi FOTO Arhivă Personală
Petrică Manolachi FOTO Arhivă Personală

Judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis ca un bărbat care a fost victima unei erori judiciare să primească daune morale de 80.000 de lei din partea statului român.

Sentinţa prin care s-a decis ca Petrică Manolachi să fie despăgubit este definitivă însă suma este cu mult mai mică decât cea pe care bărbatul a cerut-o atunci când a dat statul în judecată: 4,4 milioane de lei.

Manolachi, care are 40 ani, a fost victima unei erori judiciare din cauza căreia a petrecut 3 ani şi 4 luni în închisoare. El a fost achitat definitiv în 2017, după ce procesul său a fost redeschis ca urmare a unei decizii favorabile obţinută la CEDO.

Achitare după condamnare

Petrică Manolachi a fost reţinut la Iaşi, pentru complicitate la tâlhărie, în data de 27 aprilie 2002. În prealabil, a spus el, poliţiştii i-ar fi cerut să recunoască fapta. Arestat preventiv în acel dosar, Manolachi a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de judecătorii din Iaşi fără a mai fi însă audiat de ultima instanţă. A executat 3 ani şi 4 luni înainte de a fi eliberat condiţionat, în 2012.  

În 2013, CEDO a arătat că justiţia română nu i-a oferit lui Manolachi un proces echitabil, invocând că acesta a fost condamnat de către instanţele de apel şi recurs fără a fi audiat şi fără audierea martorilor. 

Tot atunci, CEDO a obligat statul român să îi plătească lui Manolachi 3.000 de euro daune morale, deşi acesta solicitase 2.9 milioane de euro. În 2015, în baza deciziei CEDO, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis cererea de revizuire a dosarului lui Manolachi, trimiţând dosarul la Curtea de Apel Iaşi, pentru rejudecarea apelului. Atât Curtea de Apel Iaşi cât şi, mai apoi, Curtea Supremă, au dispus achitarea lui Manolachi, decizia fiind definitivă. Judecătorii au concluzionat că nu sunt probe care să demonstreze că, în 2002, Manolachi ar fi fost complicele unei fapte de tâlhărie.

Prima instanţă i-a respins cererea

În cererea prin care bărbatul a dat în judecată statul român se menţiona:  „În speţă, prejudiciul moral suferit de reclamant este indiscutabil, întrucât este evident că orice arestare şi condamnare pe nedrept produc celui în cauză suferinţe pe plan moral şi social. Daunele materiale solicitate constau în sumele de bani cheltuite efectiv în susţinerea reclamantului în mediul carceral, respectiv – pachetele cu alimente, sume de bani, îmbrăcăminte, vizitele primite în arest şi penitenciar din partea rudelor/familiei, deplasările acestora”.

În acelaşi document se mai preciza că Petrică Manolachi a fost închis în Penitenciarul Iaşi, într-o cameră cu 25 de paturi, în care se aflau peste 50 de deţinuţi, camera fiind „mizerabilă, plină de păduchi, ploşniţe, gândaci, etc., mâncarea furnizată de penitenciar era slab calorică şi în cele mai multe cazuri nu se putea consuma, doar pachetele l-au ajutat să supravieţuiască”. Manolachi s-a căsătorit în mediul carceral – Penitenciarul Botoşani, primul său copil fiind conceput în acele condiţii. „Detenţia a reprezentat un factor de distrugere atât a vieţii sale cât şi a familiei reclamantului”, se mai arată în acţiune. 

Într-o discuţie cu corespondentul „Adevărul”, Petrică Manolachi a precizat că şi-ar dori ca daunele morale să fie plătite ce către poliţiştii, procurorii şi judecătorii care au greşit în cazul său şi nu de contribuabili.  Sentinţa Curţii de Apel Suceava vine după ce prima instanţă, Tribunalul Suceava, a respins acţiunea formulată de Manolachi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite