Rezident scos „acar Păun” în cazul morţii unui bebeluş în maternitate. Cum a scăpat medicul curant de plata unor daune de 500.000 de lei

Rezident scos „acar Păun” în cazul morţii unui bebeluş în maternitate. Cum a scăpat medicul curant de plata unor daune de 500.000 de lei

Constantin şi Ioana Ciobanu au dat în judecată medicul curant, dat şi rezidentul

Doi tineri din Iaşi ar trebui să primească daune morale de 30.000 de lei de la un medic rezident din Iaşi care a realizat o internare, deşi nu avea acest drept. Rezidentul a internat o femeie al cărei bebeluş s-a născut mort. Procesul l-a vizat în special pe medicul curant al gravidei, îndrumătorul rezidentului, însă acesta a fost exonerat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestea familiei Ciobanu, al cărei copil s-a născut mort, în 2014, în Maternitatea „Elena Doamna”, a stârnit un scandal de proporţii în sistemul sanitar ieşean. 

La momentul respectiv au fost realizate mai multe controale care au găsit nereguli cu privire la tratarea şi internarea Ioanei Ciobanu. Doi doctori, Simona Niculescu şi elevul ei de atunci, Mihai Burniche, au fost reclamaţi de familie Ciobanu în acest caz.

După ce Parchetul, printr-o decizie confirmată de instanţă, a clasat acuzaţiile penale aduse de familia Ciobanu medicului Simona Niculescu şi rezidentului Mihai Burniche, cei doi tineri au deschis un proces civil, în care au cerut daune de la cei doi.

Soţii au cerut 500.000 de lei de la doctoriţa Niculescu şi 100.00 de lei de la rezidentul Burniche. Ei au fost reclamaţi după ce, pe 9 septembrie 2014, Ioana Ciobanu a născut la Maternitatea „Elena Doamna“ un copil mort, de sex feminin. „Reclamanţii susţin că pârâţii, medici care au consultat-o pe reclamantă când era însărcinată, nu au încunoştiin­ţat-o despre necesitatea efectu­ării operaţiei de cezariană deşi naşterea naturală nu era posibilă, şi nu au informat-o cu privire la riscurile pe care le implică naşterea naturală“, se arată în cererea de chemare în judecată.

Motivarea instanţei

Conform motivării sentinţei, judecătorul de caz nici nu a luat în calcul decizia Colegiului Medicilor prin care cei doi doctori au fost sancţionaţi pentru nereguli medicale, ci doar o sentinţă judecătorească, de natură penală, care a confirmat soluţia de clasare a acuzaţiilor penale aduse doctoriţei Niculescu. Invocând autoritatea lucrului judecat, Judecătoria a considerat că Niculescu e nevinovată şi pe latură civilă, şi a respins astfel pretenţia de acordare de daune formulată de familia Ciobanu.

 „Câtă vreme instanţa penală a constatat (...) că medicul curant şi-a îndeplinit în mod corespunzător obligaţia de informare în acord cu dispoziţiile Legii nr. 46/2003, că legea nu prevede obligaţia consemnării în scris a explicaţiilor privind consecinţele refuzului, că reclamanta avea posibilitatea şi dreptul de a cere lămuriri suplimentare, medicului curant neputându-i-se pretinde anticiparea şi cunoaşterea capacităţii de înţelegere a fiecărui pacient în parte, că din probele administrate rezultă refuzul pacientei, că medicul curant a ţinut seama de existenţa diabetului gestaţional şi de ceilalţi factori de risc indicaţi şi, drept urmare, inclusiv la controlul din data de 02.09.2014, când sarcina avea 38-39 de săptămâni, i-a indicat petentei intervenţia de cezariană, aceasta însă refuzând, nu se mai pot pune în discuţie aceste aspecte în faţa instanţei civile“.

Judecătorul a analizat cererea soţilor Ciobanu şi l-au obligat pe tânărul medic să achite daune de 30.000 de lei. Acesta a fost obligat să achite daunele pentru că a internat-o pe Ioana Ciobanu pentru că aşa i-a spus la telefon doctoriţa Niculescu.  „Instanţa constată că respectarea recomandărilor medicului curant nu sunt de natură a conduce la exonerarea de răspundere a pârâtului, medicul, chiar rezident, având obligaţia de a cunoaşte şi de a aplica regulamentele de funcţionare ale instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea“, a motivat judecătorul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: