Revolta unui cadru universitar după întoarcerea la „Al. I. Cuza“ a rectorului Tudorel Toader: „Universitatea a căzut în derizoriu şi vulgaritate”

Revolta unui cadru universitar după întoarcerea la „Al. I. Cuza“ a rectorului Tudorel Toader: „Universitatea a căzut în derizoriu şi vulgaritate”

Andrei Stipiuc, asistent universitar FOTO Arhivă personală

Asistentul universitar Andrei Stipiuc este unul dintre iniţiatorii demersurilor publice prin care s-a cerut demisia din funcţia de rector a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a lui Tudorel Toader. Stipiuc spune că, după ce studenţii săi îşi vor susţine licenţele, va intra în grevă pentru ca, ulterior, dacă Toader rămâne rector, să demisioneze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un mesaj publicat pe Facebook, a cărui autenticitate a fost confirmată de Stipiuc pentru „Adevărul”, asistentul universitar vorbeşte şi despre lipsurile cu care, în opinia sa, se confruntă în prezent Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

„Dacă nu facem grevă în vara asta, boicotînd, de exemplu, procesul de admitere - mi se pare o idee - eu nu pot să mai lucrez pe brînci cu studenţii, cu noi lucruri aduse de acasă, în săli insalubre, neîncălzite şi care stau să se dărîme, în aceiaşi instituţie care organizează şi finanţează conferinţe cu tovarăşul rector, soţia şi partenera de călătorii de la CC. Şi multiplicaţi voi mai departe. Indiferent cît de multe personalităţi se înghesuie pe metrul pătrat în universitate, mi se pare de neconceput ca jumătatea de profesori şi de cercetători care nu au votat în turul al doilea cu acest personaj (şi nu numai!) să nu fie în stare de o acţiune comună pentru a-l îndepărta de la conducere, spălînd, chiar şi foarte tîrziu, ruşinea ultimilor ani şi repunînd instituţia pe traiectoria corectă. La fel de neconceput mi se pare şi absenţa aproape totală a studenţilor din proiecţia universitară. Ei, multe lucruri mi s-au părut de neconceput pînă am ajuns să mă obişnuiesc. Cu servilismul, laşitatea şi corupţia de caracter n-am cum să mă obişnuiesc”, a scris Andrei Stipiuc.

„Universitatea a căzut în derizoriu şi vulgaritate”

Acesta a mai precizat că, pentru el, „studenţii au fost aproape totul în ultimii 5-6 ani şi am încercat mereu să fac imposibilul să se simtă bine la şcoala asta, de foarte multe ori ostilă cu educaţia şi cu bunul simţ, şi chiar să evolueze un pic, punînd orice altceva în plan secund-secund”.

„Nu-i uşor s-o iei de la 0 la 40 de ani, dar nici să continui să fii complice şi „coleg” cu o serie de specimene care numai la catedre nu au ce căuta. Cînd asemenea specimene ajung taman în poziţiile de top, în contextul pe care-l ştiţi, parcă-i prea de tot de-acum. Este foarte trist ce se întîmplă. Universitatea a căzut în derizoriu şi vulgaritate, devenind sediul unei grupări care operează doar cu excepţii de la regulile clare, din cauza căreia/cărora or să devină excepţii chiar profesorii interesaţi cu adevărat de studenţi şi de colegialitatea pentru un bine comun, care chiar ar trebui să fie nobil. Mi se pare incredibil că în 2019 cei care trebuie să se ocupe de educaţia tinerilor nu înţeleg ce este educaţia şi le dinamitează pur şi simplu viitorul. Dacă asta este formula de succes pe care o urmăreşte UAIC Iasi şi dacă noul model de profesor este cel din vîrf, cred că le va fi mai uşor şi mai bine fără mine”, a mai arătat asistentul universitar.

În încheiere, Andrei Stipiuc a precizat că, după licenţe, va intra în grevă iar apoi, „dacă acest personaj sinistru încă mai este ţinut în braţe ca rector”, îşi va da demisia.  „Mă gîndesc foarte serios să plec la căpşuni din vară”, a mai scris acesta. 

Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în 2016,  însă s-a autosuspendat din funcţie, în 2017, pentru a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei. El a fost demis, în 2019, de premierul Viorica Dăncilă. Ulterior, şi-a reluat funcţia de rector. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: