Replantarea teilor în centrul Iaşiului, respinsă de primărie. Nichita: „Vreţi ca eu să ţin seama de zece manipulatori?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a acuzat iniţiatorii proiectului că manipulează opinia publică
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a acuzat iniţiatorii proiectului că manipulează opinia publică

Proiectul iniţiat de grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii“, privind replantarea a 140 de tei pe Bulevardul Ştefan cel Mare în locul arbuştilor-pitic, a fost respins joi, 31 iulie, de majoritatea PSD din Consiliul Local Iaşi. Iniţiatorii proiectului au fost acuzaţi de politicianism.

Consiliul Local Iaşi a respins astăzi, 31 iulie, proiectul de hotărâre privind replantarea teilor tăiaţi de angajaţii municipalităţii pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul oraşului, la începutul anului 2013.

Proiectul de hotărâre a fost respins cu 5 voturi "pentru", 4 "abţineri" şi 15 "împotrivă". Au luat cuvântul în plenul Consiliului Local mai mulţi reprezentanţi ai PSD şi PDL, a căror linie discursivă standard a vizat o presupusă manipulare politică a proiectului.

Au fost 5 voturi pentru replantarea teilor: Anghel Ficu, Marius Dangă, Laurenţiu Năvodaru, Gabriela Antipa (toţi de la PNL) şi Anca Preda (PPDD).

S-au abţinut: Constantin Axinia, Constantin Bârhală, Constantin Leonte (toţi PDL) şi Vlad Nedelcu (PPDD).

Toţi consilierii PSD (13 la număr), viceprimarul Surdu, precum şi Florin Boca (PPDD) au votat împotrivă. Doi consilieri au lipsit: Cătălin Cristian (PDL) şi Sorin Trandafirescu (PNL).

Adrian Boca, PSD: "O iniţiativă politică, susţinută ciudat de un grup civic"

Daniel Mătăsaru, PSD: "Acest bulevard este funcţional. Nu putem fi de acord cu acest demers politicianist"

Constantin Leonte, PDL: "Câtă vreme este susţinut de un grup politic, nu are sens să-l susţin". De menţionat că Leonte a declarat iniţial, pentru membrii grupului "Iaşul iubeşte teii", că va susţine proiectul.

Simona Vrânceanu, liderul grupului PSD din CL Iaşi: "N-aş vrea să ne lăsam înşelaţi de caracterul civic al acestei iniţiative".

Paul Boişteanu, PSD, preşedinte de şedinţă: "Ne cramponăm în discuţii interminabile pentru 100 de metri de bulevard"

Gabriel Surdu, PDL, viceprimar: "Să nu ne fie frică după acest şir interminabil de incidente să continuăm să curăţăm copacii cu probleme din Iaşi.

Mihai Chirica, PSD, viceprimar: "De-a lungul timpului, s-a constatat o îmbolnăvire a vegetaţiei din municipiul Iaşi. Am intervenit punctual şi am îndepărtat arborii bolnavi când a fost cazul"

Gheorghe Nichita, PSD, primar: "Este un subiect politic. Sunt, într-adevăr, politicieni care manipulează opinia publică şi aici s-a văzut foarte clar. Astăzi se vede foarte clar cine este în spatele acestei acţiuni. Şi când eram în USL, domnul Adomniţei căuta alianţe pe la spate. N-o să pot să fiu influenţat când o să ştiu că binele Iaşului este mai important decât această presiune. 76% dintre ieşeni, conform unui sondaj de opinie pe care l-am făcut un institute specializate, spun că este foarte bine pe Ştefan cel Mare. Dumneavoastră vreţi ca eu, politician, primar, să ţin seama de 10, de 100 manipulatori din partide politice? Sau de alţii care-s rău informaţi sau care nu ştiu despre ce este vorba?".

Înregistrarea integrală a şedinţei din Consiliul Local Iaşi:

Proiectul a avut la bază o petiţie online pentru replantarea teilor, semnată de 7.000 de oameni.

Potrivit propunerii, ar fi trebuit să fie replantaţi pe bulevardul din centrul Iaşului 141 de tei argintii, în locul arbuştilor din specia salcâm japonez existenţi în prezent.

Principalele argumente pentru replantarea teilor:

a) Ecoprotecţie — teii sunt de 500 de ori mai eficienţi/productivi în filtrarea şi purificarea aerului decât salcâmii japonezi pitici, în condiţiile în care Iaşiul este un oraş poluat.

b) Valoarea cultural-istorică a teilor — teii sunt o emblemă istorică şi un simbol afectiv pentru Iaşi, existând numeroase atestări istoric patrimoniale pe această temă (Arhivele Statului). Decizia de a înlocui teii din centrul oraşului (cu vârste între 100-200 de ani) cu arbuşti ornamentali exotici s a făcut netransparent, în lipsa unui studiu peisagistic şi istoric, producând o pagubă patrimonială care ar putea fi acum îndreptată.

c) Consultarea comunităţii şi legalitatea acţiunii — tăierea teilor s-a făcut fără consultarea cetăţenilor, fără o expertiză dendrologică independentă şi în lipsa unui Registru Local al Spaţiilor Verzi (cf. Ordinului MDRT 1549/04.12.2008).

d) Dezvoltarea urbană durabilă — arborii cu un coronament bogat sunt esenţiali în dezvoltarea oraşelor contemporane.Întâlnim arbori maturi în toate centrele marilor oraşe din Europa, unde faţadele clădirilor istorice coexistă cu coroana arborilor fără ca cineva să încerce să subordoneze omul în faţa arhitecturii. De altfel, această idee este profund retrogradă şi se opune direct numeroaselor măsuri legislative iniţiate de Comisia Europeană pe acest subiect.

Pe de altă parte, Consiliul Local Iaşi a aprobat un proiect iniţiat de viceprimarul Chirica peste noapte, potrivit căruia între 2014 şi 2016 vor fi plantaţi în Iaşi 10.000 de tei "din toate speciile şi subspeciile posibile". Niciunul dintre aceşti tei nu va fi plantat, însă, în locul salcâmilor japonezi de pe Ştefan cel Mare.

Mai puteţi citi:

„Legenda primarului TaiTeiTaiTot“, pamflet semnat de Florin Constantin, fondator al Divertis, cu trimitere la Gheorghe Nichita, edilul PSD-ist de Iaşi

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite