Nichita, primarul Iaşiului, înainte de anunţarea sentinţei pentru Relu Fenechiu: „Am o strângere de inimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu este, în acelaşi timp, ministru al Transporturilor şi deputat de Iaşi FOTO Adevărul
Relu Fenechiu este, în acelaşi timp, ministru al Transporturilor şi deputat de Iaşi FOTO Adevărul

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat astăzi, 12 iulie, sentinţa în dosarul "Transformatorul", instrumentat de DNA, în care actualul ministru al Transporturilor a fost găsit vinovat că, prin intermediul firmelor sale, a prejudiciat statul român cu 1,8 milioane de euro.

UPDATE, ora 15.00: Cu puţin timp înainte de anunţarea condamnării la 5 ani a ministrului liberal Relu Fenechiu, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, co-liderul USL Iaşi, a declarat: "Mie îmi pare foarte rău pentru situaţia în care se află domnul Relu Fenechiu. În viaţă de foarte multe ori poţi să faci greşeli în anumite etape, ele se plătesc în general, dar acum nu pot să judec dosarul, nu este treaba mea, este treaba justiţiei. Pentru situaţia în care este astăzi Relu Fenechiu mie îmi pare foarte rău. Am fost adversari politici, poate au fost şi duşmănii la un moment dat între noi, dar vreau să remarc un lucru. Atunci când a fost vorba de proiecte importante ale Iaşului şi când am discutat cu el, am reuşit să convenim împreună cu trebuiesc susţinute.

La acest moment îmi pare şi mai rău, pentru că domnul Fenechiu a ajuns ministrul Transporturilor, a confirmat în minister că poate să facă treabă foarte multă şi era pentru mine şi pentru noi speranţa foarte clară că am putea în viitor să susţinem proiecte importante ale Iaşului, inclusiv autostrada Est-Vest, continuarea şoselei ocolitoare sau alte proiecte importante ale Moldovei la care Iaşul este racordat. Am o strângere de inimă şi simt dificultatea clipelor pe care le trăieşte.

Nu vreau să spun ce se va întâmpla. Îmi doresc ca el să continue, dar nu depinde de mine. Aşteptăm şi noi verdictul şi vom putea discuta apoi. Nu aş vrea să facem niciun fel de legătură între ministrul de la Iaşi şi alt ministru de la Iaşi, pentru că Relu Fenechiu şi-a câştigat poziţia acolo, este munca lui politică de ani de zile pe care nu o poate egala cineva. El şi-a susţinut poziţia de ministru pron munca pe care a dus-o în politică, în PNL, în ultimii ani şi este recunoaşterea muncii lui poltiice. Eu îi ţin pumnii".

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul" de către completul de trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători ai Curţii Supreme de Justiţie.

Toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul“ au primit pedepse de închisoare cu executare.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor  - 5 ani cu executare

Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu - 5 ani de cu executare

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova  - 6 ani de închisoare cu executare

Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova - 6 ani  de închisoare cu executare

Petru Andronache, director general al SISEE Moldova- 7 ani cu executare

Bogdan Damian, asociat al fraţilor Fenechiu - 5 ani cu executare.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat că astăzi, 12 iulie, la ora 15.00, vor prounţa sentinţa în dosarul "Transformatorul". Principalul acuzat în proces este ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Alături de acesta, în dosar mai sunt judecaţi alţi cinci inculpaţi, printre care doi foşti directori de la Electrica Moldova SA, Petru Andronache şi Ion Marghidan. Aceştia sunt acuzaţi că au facilitat încheierea contractelor frauduloase între firmele lui Fenechiu şi societatea cu capital majoritar de stat, la acea vreme, perioada 2002-2004.

În afacere ar fi fost implicaţi mai mulţi directori din cadrul sucursalei Bacău a Societăţii de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova. Aceştia s-au ales cu vile impunătoare într-un cartier rezidenţial din Bacău.

Inculpat în dosar este şi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, administrator la societăţile comerciale implicate, dar şi un asociat, Damian Bogdan.

Procurorii DNA au probat că firmele lui Fenechiu au vândut SISEE transformatoare electrice second-hand la preţuri mult supraevaluate şi au calculat un prejudiciu total de aproximativ 1,8 milioane de euro. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Relu Fenechiu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi au cerut pentru ministrul Transporturilor o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţa că Relu Fenechiu va fi demis din Guvern în cazul în care va fi condamnat astăzi.

Şi Relu Fenechiu a anunţat că-şi va da demisia în cazul în care judecătorii vor da o sentinţă cu condamnare. Pe de altă parte, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, Relu Fenechiu a trimis un comunicat de presă prin care încearcă să-şi probeze nevinovaţia.

Vă mai recomandăm:

Relu Fenechiu, de la studentul care vindea blugi în cămin la baronul local care a inventat trei miniştri

FOTOGALERIE Materiale de construcţie pentru vilele şefilor Electrica, şpaga dată de Fenechiu în afacerea „Transformatorul“

Victor Ponta, despre posibilitatea preluării interimatului la Transporturi: „Nu exclud această variantă“

Relu Fenechiu şi scandalurile celebre în care este implicat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite