Relu Fenechiu, de la studentul care vindea blugi în cămin la baronul local care a inventat trei miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

Cariera politică a deputatului de Iaşi anchetat de DNA a crescut proporţional cu succesul în afaceri, dar şi cu scandalurile în care a fost implicat. Dacă în perioada studenţiei Relu Fenechiu câştiga bani vânzând blugi colegilor de cămin, la mijlocul anilor 2000 a ajuns atât de influent încât a putut impune trei miniştri în Guvernul României.

În 1990 Fenechiu făcea primul pas important în afaceri. Proaspăt absolvent a Facultăţii de Tehnică a Construcţiei de Maşini, actualul deputat a înfiinţat atunci firma de construcţii Fene Grup.Într-un interviu acordat presei în 2007, Fenechiu spunea că a reuşit să pună bazele acelei firme cu ajutorul a 200 de dolari pe care i-a împrumutat de la un prieten.

Deputatul ieşean Relu Fenechiu audiat de DNA în „afacerea transformatorul“ UPDATE

Succesul în afaceri avea să-l propulseze la mijlocul anilor '90 în politică. A pornit de jos. În 1996 a devenit membru al Organizaţiei Municipale PNL Iaşi. În doar doi ani a fost votat în funcţia de vicepreşedinte ale aceleeaşi organizaţii, iar de la începutul anilor 2000 a devenit o piesă importantă şi la nivel naţional. Mai întâi ca membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali PNL, după care, din 2004, ca deputat. În acelaşi an a fost votat preşedinte de organizaţie a peneliştilor ieşeni. Paralel vieţii politice, între 2000 şi 2004 a ocupat funcţia de consilier judeţean la Iaşi.

FOTO Casele deputatului Relu Fenechiu, puse sub sechestru de DNA 

A propulsat trei miniştri

Explozia popularităţii politice a lui Fenechiu a avut loc la finele primului său mandat de deputat. Ajuns una din piesele grele la nivel naţional în cadrul PNL, ieşeanul  a propulsat în timpul guvernării Tăriceanu trei miniştri. Numele a doi dintre ei, Tudor Chiuariu şi Cristian Adomniţei au apărut şi ele de-a lungul timpului în „Afacerea Transformatorul", dosar instrumentat de DNA.

Tudor Chiuariu

Tudor Chiuariu, fusese numit în 2005 secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru si şeful Departamentului de Inspecţie a Primului Ministru. Cu ajutorul lobby-ului făcut de Relu Fenechiu tânărul jurist Chiuriu devenea, în aprile 2007, Ministru al Justiţiei. Într-o emisiune televizată din noiembrie 2007, preşedintele Traian Băsescu declara că Tudor Chiuariu este "un tânăr mafiot obraznic", care „servește o clientelă și pe care premierul Tăriceanu nu l-ar fi numit ministru, dacă ar fi fost dezlegat". El s-a declarat convins că Tudor Chiuariu a fost numit în guvern pentru a-i proteja pe unii dintre cei aflați în vizorul DNA, oameni apropiați lui Relu Fenechiu, președintele PNL Iași. Chiuariu a părăsit ministerul în urma unui scandal monstru. Chiuariu a fost acuzat că a stat la baza emiterii HG 377/2007, privind regimul juridic al unei clădiri de pe Calea Victoriei transferate în aprilie 2007 din administrarea Consiliului General al municipiului București în cea a companiei Poșta Româna. Clădirea era proprietate publică a statului.

Şeful DNA, Daniel Morar, a cerut începerea urmăririi penale asupra sa, iar Băsescu a făcut apel public cerând demiterea. În urma presiunilor, tânărul jurist din Iaşi şi-a dat demisia.

Un alt politician controversat ridicat la rangul de ministru de Fenechiu este Cristian Adomniţei. Numit Ministru al Educaţiei în primăvara anului 2007, Adomniţei a devenit celebru câteva luni mai târziu după ce a fost umilit de nişte copii de clasa a V-a, care i-au spus că steagul UE are 12 stele, în timp ce şeful Educaţiei i-a contrazis spunând eronat că are 15. Acuzat de premier că a folosit elicopterul MIRA pentru a ajunge la propria nuntă şi că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, Adomniţei a fost revocat din funcţie de Călin Popescu Tăriceanu în octombrie 2007.

Cristian Adomniţei

Senatorul de Vaslui Cristian David avea să ajungă la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor în primăvara anului 2007, tot cu ajutorul lui Relu Fenechiu. David a fost implicat şi el într-un scandal, în 2008, când a ieşit la iveală o achiziţie făcută de minister privind achiziţionarea la suprapreţ a unor autovehicule Dacia Logan.

image

Relu Fenechiu şi scandalurile celebre în care este implicat (INTERCEPTĂRI)

Tentaculele lui Fenechiu de la nivel local
Deputatul de Iaşi nu şi-a demonstrat forţa politică doar la nivel naţional, ci şi la nivel local. Mai multe personaje controversate au fost propulsate în funcţii de conducere în oraşul în care Fenechiu şi-a pornit ascensiunea politică.

Iaşi: Nichita şi Fenechiu şi-au oficializat colaborarea FOTO

Radu Prisăcaru a fost „uns" prefect al judeţului datorită prieteniei cu Fenechiu. Prisăcaru a fost ridicat de DNA în 2006 fiind acuzat de luare de mită. Dosarul său a fost judecat săptămâna trecută la Iaşi, instanţa hotărând ca prefectul să fie condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar a mai fost implicat şi omul de afaceri Cristian Maftei, finul lui Crin Antonescu, care a făcut afaceri şi cu Fenechiu în urmă cu câţiva ani, cedându-i atunci discoteca Maxx Space, dar şi Flavius Ioniţă, fost şef al ADS Iaşi, funcţie în care a fost propulsat tot de Relu Fenechiu.

Un alt personaj al grupării Fenechiu a fost Anton Doboş, fost şef al Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Locale Iaşi. Înainte de 2004, acesta a lucrat ca inspector de credite la BCR, unde s-a ocupat printre altele şi de conturile bancare ale liderului PNL Iaşi. Doboş este unul dintre proprietarii de vile din cartierul „I.C. Bratianu", ridicat de Fenechiu în cartierul Bucium, la marginea Iaşiului.

Relu Fenechiu, martor în dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu

Nunta lui Fenechiu în ton cu statutul de baron local: la un castel din Viena

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite