Reguli de transparenţă impuse în SUA de Barack Obama ar urma să fie aplicate la Iaşi. Cetăţenii ar trebui să aibă acces la toate informaţiile deţinute de autorităţi

Reguli de transparenţă impuse în SUA de Barack Obama ar urma să fie aplicate la Iaşi. Cetăţenii ar trebui să aibă acces la toate informaţiile deţinute de autorităţi

Administraţia ieşeană este inclusă în Parteneriatul pentur Guvernare Deschisă

Iaşiul a fost ales ca membru în cadrul Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, iar miercuri, 12 septembrie, a avut loc o dezbatere moderată de un specialist venit din SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia ieşeană şi societatea civilă din capitala Moldovei devin parteneri în cadrul unui amplu proiect de transparentizare. La forumul Multistakeholder Iaşi au luat parte 80 de reprezentanţi ai administraţiei publice, societăţii civile, mediului de business şi academic. Aceştia vor face parte dintr-un amplu proiect început de administraţia Obama în SUA, în 2009, de guvernare deschisă, care avea ca obiectiv „consolidarea democraţiei şi creşterea actului de guvernare“.

„Principiile fundamentale ale guvernării deschise vizează transparenţa guvernării, adică accesul neîngrădit al cetăţenilor la toate informaţiile deţinute de autorităţile publice, participarea publicului la luarea deciziilor, cu accent pe responsabilitatea autorităţilor de a acţiona activ în acest sens şi colaborarea între instituţii publice şi cetăţeni pentru implementarea măsurilor, inclusiv prin parteneriate şi sprijinirea grupurilor de cetăţeni la nivel local“, a explicat Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică.
 
Întâlnirea a fost moderată de Brittany Lane, manager al Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă Local: „Iaşiul a fost ales ca partener în acest proiect ţinând cont de criterii care fac referire la angajamentul administraţiei şi al societăţii civile. Am analizat seriozitatea  partenerului din administraţia publică“. Practric, în următoarea perioadă, va fi lansat un plan cu măsuri concrete pentru transparentizarea administraţiei publice. „Aşteptarea noastră este că administraţia va aplica acest plan, având sprijinul organizaţiilor şi celor  din societatea civilă“, a completat specialistul din SUA. 

„Iaşiul poate deveni un exemplu de guvernare pentru alte oraşe din România. Trebuie să vedem ce vrea oraşul şi să venim în întâmpinarea nevoilor“, a transmis primarul Mihai Chirica. Astfel, până la finalul acestui an va fi prezentat  un plan concret de măsuri de transparentizare a activităţii administraţiei publice. 


citeste totul despre: