Refacerea Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" în cifre şi imagini. Află de ce obiect nu s-au atins restauratorii FOTO

Refacerea Teatrului Naţional

Imagini cu Teatrul Naţional refăcut

Şeful de şantier de la Teatrul Naţional, Sebastian Todică, a explicat pentru „Adevărul" cât de migăloasă a fost restaurarea clădirii-monument din centrul Iaşiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai importantă intervenţie, pe lângă structura clădirii care avea peste 100 de ani, a fost la Sala Mare, lucrări care au costat în jur de 9 milioane de euro.

„Am înlocuit tot ce înseamnă partea superioară de după cortină. Toată instalaţia tehnică acum este mecanică, înainte era totul manual. Pe sub sală sunt instalaţii de sonorizare. La acest capitol, totul este la nivelul lui 2012, în măsura în care ne-a permis spaţiul. Cortina metalică este restaurată, la cea pictată nu s-a intervenit deloc, este cea originală", a spus şeful de şantier.

Practic, cortina pictată la finele secolului al XIX-lea de maestrul vienez Maximilian Lenz a rămas intactă. "Pe timpul lucrărilor am ţinut-o depozitată în condiţii bune în Teatru", a spus Sebastian Todică.


Click pe imagini pentru a vedea fotografii din teatrul restaurat

1.200 de metri pătraţi de pluş în Sala Mare

În timpul restaurării s-au folosit 900 de decimetri pătraţi de foiţă de aur, iar pictura a fost refăcută pe o suprafaţă de 3.400 de decimetri pătraţi. Alte 42 de candelabre au fost restaurate, iar peste 200 au fost realizate după replici.

Primele imagini cu Sala Mare a Teatrului "Vasile Alecsandri" fac senzaţie pe Facebook. Vezi cum arată sala de spectacole FOTO

În total, pentru amenajarea sălii s-au folosit 1.200 de metri pătraţi de pluş roşu, iar geamurile de sticlă din Teatru au fost înlocuite cu cele din cristal de Murano. Totodată, au fost folosiţi în jur de 1.600 de metri cubi de beton pentru a consolida Teatrul, iar acesta a fost dus în găleţi în instituţia construită între 1894-1896. Lucrările sunt garantate doi ani.

Mai multe imagini de la recepţia lucrărilor poţi vedea AICI

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările