Rectorul Tudorel Toader vrea să obţină în instanţă tot Palatul Universitar din Iaşi. Ce anunţ a făcut pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" FOTO Inquam Photos
Tudorel Toader, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" FOTO Inquam Photos

Două universităţi de stat din Iaşi ajung în instanţă. Proprietatea asupra terenului şi a clădirii unul corp de clădire este mărul discordiei între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi (TUIASI).

În prezent, Politehnica ieşeană deţine aceste spaţii care, potrivit rectorului UAIC, Tudorel Toader, sunt „ocupate abuziv”. Plecând de la această ipoteză, rectorul Toader a anunţat faptul că UAIC revendică în instanţă de la TUIASI „suprafeţele ocupate abuziv din Palatul Universitar Iaşi“.

Anunţul a fost făcut public pe pagina de Facebook a rectorului Tudorel Toader. „Am depus, la tribunalul judeţean Iaşi, acţiunea în revendicare privind suprafaţa de 5891,34 mp arie construită, din Palatul Universitar Iaşi, şi teren în suprafaţa de 9636 mp! Toate probele vor fi administrate în faţa instanţelor de judecată competente.”

De cealaltă parte, reprezentanţii TUIASI spun că nu au primit nici măcar o solicitare în legătură cu această situaţie. „Ne pare rău să constatăm faptul că, în ciuda mediului academic în care ne desfăşurăm activitatea, nu am observat până acum nicio intenţie şi, în acelaşi timp, nu am primit nicio solicitare prealabilă, oficială sau neoficială, de a purta o discuţie cu conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pe subiectul Corpului A.”

Ambele instituţii de învăţământ universitar subliniază, prin declaraţii publice, dreptul pe care-l au asupra terenului şi a clădirii corpului A din Copou. Rectorul UAIC spune că pentru revendicarea acestor spaţii s-a luat o hotărâre la nivelul Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie, al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Tot acesta a scris în postarea de pe Facebook că „Senatul UAIC a îngăduit rămânerea în ospeţie a Politehnicii, în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei sediilor proprii din zona Bucşinescu”. 

universitatea alexandru ioan cuza iasi FOTO Adevarul


Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi FOTO Adevărul

Prezent la deschiderea anului universitar 2019-2020 la Politehnica ieşeană, prof. univ. dr. ing.Nicolae Hurduc a atins şi el acest subiect. „Acest corp de clădire a fost distrus complet în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost reconstruit de studenţii şi cadrele didactice de la Politehnică. Au cărat în spate cărămizile cu ajutorul unor suporturi de lemn care se foloseau la acea vreme. Acest corp de clădire a fost construit după război şi în mod normal, aşa cum a fost alocat în perioada respectivă, el revine Politehnicii din Iaşi. Pare puţin paradoxal, dar cei de la Cuza ar putea fi chiriaşii Politehnicii. Trebuie ţinut cont de aspectele istorice.”

De la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent Politehnica şi-a construit mai multe corpuri de clădire pentru activităţile sale, însă nu a mai eliberat jumătatea Palatului Universitar aşa cum ar fi fost stabilit, acolo desfăşurându-şi în prezent activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

În partea corpului pentru care se războiesc liderii celor două universităţi se află şi câteva încăperi simbol pentru Iaşiul academic: Sala Paşilor Pierduţi, Aula Magna „Carmen Sylva” şi Biblioteca universităţii.

În urmă cu 18 ani, UAIC i-a dat în judecată pe cei de la Universitatea Tehnică, pentru a putea intabula clădirea pe numele lor, iar trei instanţe de judecată au respins solicitarea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite