Reacţia vehementă a Patriarhiei în scandalul schismaticilor: preoţii răzvrătiţi ar putea fi sancţionaţi. „S-au tulburat pacea şi unitatea Bisericii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române FOTO Patriarhia Română
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române FOTO Patriarhia Română

Un comunicat al Patriarhiei Române referitor la „evoluţiile recente din România privind receptarea Sfântului şi Marelui Sinod din Creta” a fost primit „cu deosebită durere în suflet” de gruparea schismatică din Moldova.

Un comunicat de presă emis de Patriarhia Română pe 21 decembrie 2016, în care se subliniază încă o dată rolul Sinodului din Creta, a alimentat nemulţumirile credincioşilor din Moldova care contestă întrunirea bisericească organizată pe insula grecească în iunie anul trecut. 

Potrivit documentului, în ultima şedinţă de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, reunit sub preşedinţia PF Daniel, Patriarhul BOR, în data de 16 decembrie 2016, „s-a luat act cu mâhnire de evoluţia recentă în România a reacţiilor negative referitoare la receptarea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta”.  

Conform Sinodului BOR, unele persoane au indus, voit, în eroare clerici şi credincioşi cărora le-au spus că Sinodul din Creta ar fi proclamat ecumenismul ca dogmă de credinţă. În consecinţă, unii preoţi au întrerupt pomenirea superiorului canonic, „tulburând” liniştea Bisericii.

„Patriarhia Română a subliniat în mai multe rânduri faptul că «Sinodul din Creta nu a formulat dogme noi, ci a mărturisit că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfânta, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos» şi a îndemnat constant la păstrarea păcii şi unităţii Bisericii cu toată responsabilitatea. Cu toate acestea, constatăm cu durere în suflet că, în mod pătimaş şi dăunător, unele persoane răzvrătite au indus în eroare pe unii clerici şi credincioşi afirmând în mod fals şi denigrator că Sinodul din Creta ar fi proclamat ecumenismul ca dogmă de credinţă, iar unii clerici, crezând acest neadevăr, au întrerupt în mod necanonic pomenirea ierarhului lor, tulburând pacea şi unitatea Bisericii, prin atitudinea lor dezbinătoare”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

În acesta se mai subliniază că nici Sinodul din Creta şi niciun alt Sinod ortodox nu au declarat ecumenismul ca fiind dogmă de credinţă. „Prin urmare, acuzaţiile aduse de contestatarii Sinodului din Creta sunt injuste, iresponsabile şi dăunătoare pentru unitatea Bisericii”, se mai precizează în informarea BOR. 

Cooperare între creştini

Patriarhia Română mai nuanţează  că, din punct de vedere ortodox, ecumenismul lucid nu este o nouă dogmă de credinţă, ci o atitudine spirituală de dialog şi cooperare între creştini, în locul polemicii pline de ură confesională şi al confruntării violente, care s-au manifestat secole de-a rândul în istoria creştinismului. 

„Desigur, niciun creştin ortodox nu este obligat să dialogheze sau să coopereze cu alţi creştini dacă are teama că–şi pierde credinţa ortodoxă. În acelaşi timp, este nedrept să considerăm că toţi creştinii ortodocşi care dialoghează teologic şi cooperează practic în viaţa societăţii cu creştini de altă confesiune sunt trădători ai Ortodoxiei. Un creştin ortodox paşnic poate rămâne fidel Ortodoxiei fără a deveni fanatic, dacă mărturiseşte credinţa ortodoxă în dialog cu alţi creştini, fără compromisuri”, se explică în documentul citat.

patriarhul daniel

În aceeaşi şedinţă de lucru, Sinodul BOR a luat act de atitudinea „necanonică şi agresivă” a unor teologi şi clerici din două Biserici Ortodoxe surori, de a veni în eparhiile Patriarhiei Române pentru a critica ierarhia acesteia şi a instiga pe unii clerici şi credincioşi la neascultare faţă de ierarhii Bisericii noastre. Din acest motiv, Sinodul BOR a decis ca să informeze Patriarhia Moscovei şi Biserica Ortodoxă a Greciei despre unii preoţi şi ierarhi ai acestora, care desfăşoară „în mod necanonic activităţi agresive şi turbulente în eparhiile Patriarhiei Române, instigând la neascultare, răzvrătire şi dezbinare”.

Sancţiuni pentru clericii care tulbură liniştea Bisericii

În final, Patriarhia Română subliniază că monahii, clericii şi credincioşii implicaţi în acţiuni de răzvrătire şi denigrare a Sinodului din Creta „vor fi chemaţi la îndreptare prin dialog paşnic şi lămurire canonică privind gravitatea dezbinării şi a tulburării păcii şi unităţii Bisericii”. Totuşi, cei care vor persita în atitudinea ostilă faţă de Sinodul din Creta şi vor continua să tulbure pacea şi unitatea Bisericii vor primi sancţiuni administrative şi canonice disciplinare. 

În replică, gruparea schismatică din Moldova a publicat, la rândul ei, un comunicat de presă promovat ca fiind punctul de vedere al comunităţii ortodoxe de la schitul Rădeni, Neamţ prin care se aduc contraargumente pentru fiecare afirmaţie din informarea Patriarhiei.

Potrivit comunicatul de presă de la Neamţ, Patriarhia Română nu ar fi încă iniţiat un dialog şi o colaborare pe seama Sinodului din Creta. „În acest comunicat, Sfântul Sinod îşi mărturiseşte ataşamentul faţă de valorile ecumenismului şi faţă de «dialogul şi colaborarea între creştini», manifestându-şi, în acelaşi timp, determinarea de a suprima opoziţia faţă de ecumenism a unor creştini ortodocşi, fără a iniţia un dialog şi o colaborare reale cu aceştia pentru “o lămurire privind credinţa”, care să readucă pacea în Sfânta noastră Biserică, încercată după sinodul din Creta, din vara acestui an”, se precizează în documentul citat. 

De aproape jumătate de an, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta. În acest context, mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei.

Citeşte şi:

Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite