Reacţia angajaţilor BRD acuzaţi că ar fi sustras printr-un mecanism ingenios aproape jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucurel Benonie, unul dintre suspecţi, a contestat decizia prin care a fost pus sub control judiciar FOTO Facebook
Bucurel Benonie, unul dintre suspecţi, a contestat decizia prin care a fost pus sub control judiciar FOTO Facebook

Doi angajaţi ai BRD, una dintre cele mai mari bănci din România, sunt cercetaţi pentru delapidare după ce ar fi sustras aproape jumătate de milion de euro din tezaurul unităţii. Jaful ar fi avut loc la Iaşi şi s-ar fi derulat pe o perioadă de trei ani. Suspecţii nu recunosc faptele şi au contestat actele întocmite de Parchet împotriva lor.

Anchetă complicată instrumentată de procurorii din Iaşi care trebuie să desluşească misterul dispariţiei unei sume mari de bani din patrimoniul BRD. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a început, zilele trecute, urmărirea penală împotriva a doi angajaţi din cadrul unităţii bancare, la câteva luni după ce reprezentanţii băncii au formulat o plângere prin care invoca delapidarea a aproximativ 2 milioane de lei.

Investigaţiile derulate de anchetatorii de la Iaşi s-au concretizat  săptămâna trecută, atunci când la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost chemaţi la audieri cei doi angajaţi bănuiţi de comiterea faptei. Ei se numesc Benonie Bucurel şi Narcis Eduard Lontcovschi şi, în primă fază, au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore. Duşi însă în faţa procurorului de caz, cei doi ieşeni au fost în cele din urmă eliberaţi şi plasaţi sub control judiciar.

„Prin ordonanţa procurorului din data de 01.03.2019, s-a dispus luarea faţă de cei doi inculpaţi a măsurii controlului judiciar pentru 60 zile, instituindu-se faţă de aceştia, printre altele, obligaţia de a nu desfăşura activităţi care presupun gestionarea sumelor de bani, atât în format fizic, cât şi în bazele de date informatice”, a explicat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Care sunt acuzaţiile

Potrivit unor surse judiciare,  Bucurel şi Lontcovschi au fost gestionari al tezaurul BRD Iaşi, loc în care au manipulat sume foarte mari de bani. Cei doi nu ar fi rezistat tentaţiei şi, timp de trei ani, în perioada 2014 – 2017, ar fi sustras suma totală de 2 milioane de lei. Presupusele furturi ar fi avut loc repetat, anchetatorii neoferind detalii despre modalitatea efectivă folosită de angajaţi pentru a putea ieşi cu bani cash din tezaur. Surse judiciare ne-au explicat însă cum au reuşit cei doi să nu ridice semne de întrebare o perioadă atât de mare de timp: „au ascuns lipsa acestei sume de bani prin înlocuirea etichetelor ori­ginale ale sacilor cu bani cu alte etichete ce indicau o valoare mai mare.“

Pe lângă delapidare, Benonie Bucurel mai este acuzat şi de fraudă informatică, pentru o faptă ce ar fi fost comisă în luna iulie din 2017. „În data de 14.07.2017 inculpatul Bucurel Benonie a încărcat soldul Sucursalei BRD cu suma de 500.000 de lei în plus (fictiv), prin intermediul sistemului informatic al unităţii bancare, deşi faptic, conform documentaţiei, această sumă nu a fost recepţionată şi a efectuat schimbare de cupiură în sistemul informatic (scriptic) pentru  suma de 500.000 lei (din 10.000buc * 50RON în 5000buc * 100 RON) – astfel încât structura pe cupiuri a soldului fizic al tezaurului să coincidă cu structura soldului scriptic, falsificând datele informatice pentru a ascunde lipsa sumei ce a fost delapidată”, au explicat anchetatorii ieşeni.

Reacţia BRD
 
Reprezentanţii BRD au admis, într-un răspuns oficial transmis corespondentului „Adevărul”, că ei sunt cei care au formulat plângerea penală referitoare la delapidarea sumei de bani. Fără a oferi detalii, aceştia au menţionat chiar că banca impune în prezent o altă modalitate de lucru în tezaur, diferită faţă de cea din perioada presupuselor fapte.

„Cercetarea penală are într-adevăr la bază o sesizare formulată de bancă. În privinţa măsurilor luate, banca a remodelat respectivul flux de lucru, independent de frauda în speţă, ceea ce face imposibilă, în prezent, producerea unei situaţii similară celei prezentate organelor de cercetare penală. Precizam că fapta penală sesizată nu are nicio legatură cu relaţia client-bancă, şi că niciun client nu a fost afectat de acest eveniment“, a precizat Traian Traicu, şeful departamentului media din cadrul BRD.

Un caz similar, soldat cu condamnare

Ziarul nu a reuşit să ia legătura cu cei doi angajaţi acuzaţi de delapidare. Maria Aldea, avocata unuia dintre ei, a refuzat dialogul cu presa, invocând că va formula plângeri împotriva anchetatorilor, deoarece acest caz a devenit public. Sursele „Adevărul” ne-au precizat că atât Benonie Bucurel cât şi Narcis Eduard Lontcovschi nu ar fi admis faptele atunci când au fost audiaţi la Poliţie. Zilele trecute, amândoi au atacat în instanţă măsura controlului judiciar impusă de procurori. Judecătoria Iaşi va răspunde plângerilor în cursul zilei de astăzi, respective mâine.

Nu e primul caz de delapidare al unei bănci care ajunge în vizorul justiţiei din România. În mai 2018, de pildă, Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare o femeie pe nume Elena Meteşan. În calitate de funcţionat al CEC Bank, aceasta şi-ar fi însuţit aproximativ 1 milion de euro din contul a 150 de clienţi ai băncii. La audieri, Meteşan a precizat că a comis fapta ştiind că toţi clienţii vor fi despăgubiţi. Ea a dăugat că era nemulţumită de condiţiile de muncă şi salarizare.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite