Război de 300.000 de lei între Casa de Asigurări de Sănătate şi medicii de familie din Iaşi. Sute de servicii medicale decontate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie au fost obligaţi să restituie contravaloarea reţetelor eliberate în timp ce asiguraţii figurau internaţi. FOTO: Arhivă
Medicii de familie au fost obligaţi să restituie contravaloarea reţetelor eliberate în timp ce asiguraţii figurau internaţi. FOTO: Arhivă

800 de medici de familie din judeţul Iaşi au fost obligaţi să returneze Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) bani pentru că au eliberat reţete pacienţilor care figurau internaţi. Instituţia a recuperat prejudiciul în totalitate, însă Societatea Medicilor de Familie a acţionat în instanţă decizia CJAS şi încă aşteaptă o hotărâre definitivă.

CJAS a recuperat întreg prejudiciul de aproape 300.000 de lei imputat medicilor de familie pentru că au eliberat reţete unor pacienţi internaţi în spitale. Potrivit conducerii CJAS, suma reprezenta contravaloarea medicamentelor prescrise de doctori în timp ce asiguraţii respectivi figurau ca fiind internaţi. „Decizia Curţii de Conturi a fost pusă în aplicare şi CJAS a recuperat debitele respective. Unde a fost cazul şi am avut diferite hotărâri ale instanţelor le-am respectat, însă vă pot spune că prejudiciul a fost recuperat”, a explicat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

În urma unui audit pentru perioada 2012-2013, efectuat de Curtea de Conturi Bucureşti şi Camera de Conturi din Iaşi, CJAS a fost amendată cu 600.000 de lei. Numărul medicilor implicaţi în lanţul reţetelor false a fost estimat de CJAS la aproximativ 800. Conform acestora, imputarea sumelor a fost o formă nedreaptă folosită de CJAS, în condiţiile în care sistemul nu pune la dispoziţia medicilor un program prin care calitatea de internat a unui asigurat să poată fi verificată.

„Nici atunci şi nici acum nu se poate vedea acest lucru. Cu toate că a fost implementat proiectul cardului de sănătate, noi nu avem posibilitatea de a-i depista pe acei asiguraţi care sunt internaţi. {i nici nu stăm să-i chestionăm pe fiecare în parte pentru că ei vin la cabinet pentru anumite probleme medicale la care facem referire în timpul consultaţiei”, a arătat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

Conform specialistului, situaţiile în care apăreau neregulile erau determinate de faptul că un asigurat era externat, de exemplu, vineri la încheierea programului fără ca fişa din spital să fie închisă, dar cu toate acestea el ajungea la medicul de familie pentru altă problemă.


„Neavând posibilitatea de a verifica dacă apare internat undeva, i se elibera reţetă şi atunci au apărut aceste situaţii”, a mai completat medicul. Conform acestuia, sumele imputate fiecărui medic au fost între 10 şi 300 de lei.În prezent, medicul de familie poate observa de câte medicamente a beneficiat un asigurat, având în vedere că limita pentru cele care se pot obţine gratuit sau compensat este stabilită la şapte.

Societatea Medicilor de Familie din Iaşi a venit în sprijinul doctorilor cărora li s-au imputat bani şi a acţionat în instanţă decizia CJAS. Acţiunea judecătorească a fost deschisă în decembrie 2013, însă instanţa încă nu a emis o decizie definită.

Citeşte şi:


Bani din reţete fictive. 10 medici de familie, pediatri şi diabetologi au fost arestaţi, fiind acuzaţi de un prejudiciu de peste 700.000 de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite