Răspunsul Poliţiei după ce un tânăr a reclamat că-i deranjat de clopotele bisericii. „Obişnuiau să dea drumul la difuzoarele de afară cu slujba“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Locală din Iaşi a avertizat un preot din oraş să nu mai transmită slujbele la boxe, la un volum ridicat, deoarece riscă să fie sancţionat contravenţional. Descinderea agenţilor la unitatea de cult a avut loc urmare a unei sesizări trimisă de un tânăr care a spus că e deranjat de zgomot.

Marius M. a sesizat Poliţia Locală Iaşi cu privire la zgomotul produs de biserica din apropierea locuinţe sale la începutul lunii martie. Tânărul de 30 de ani a completat o petiţie online în care şi-a relatat nemulţumirea, primind răspuns la sesizare pe 1 aprilie. 
 

În documentul primit de la Poliţia Locală Iaşi tânărul este informat de către reprezentanţii instituţiei că o echipă a verificat cele semnalate acuzaţia fiind, astfel, confirmată. 

“Referitor la sesizarea dumneavoastră, prin care semnalaţi disconfortul produs de volumul la intensitate mare al boxelor bisericii situate în str. Luca Arbore nr. 10, cu ocazia slujbelor ţinute la sfârşitul săptămânii, vă informăm următoarele: măsurile de verificare întreprinse de poliţiştii locali au evidenţiat faptul că aspectele semnalate se confirmă, context în care preotul paroh al Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail şi Gravril” a fost avertizat să respecte normele de convieţuire socială, în caz contrar vor fi luate măsuri de sancţionare în conformitate cu prevederile Legii 61/1991”, se menţionează în răspunsul primit de tânăr.

Imagine indisponibilă


Reacţia Mitropoliei 
 

Marius M. spune că a primit răspunsul de la Poliţia Locală la aproximativ 30 de zile de când a formulat sesizarea. “În fiecare weekend, chiar şi sâmbăta, nu doar duminica, obişnuiau să dea drumul la difuzoarele de afară cu slujba. Nu mai vorbesc de clopot şi de toacă. Este groaznic să vrei să te odihneşti după o săptămână de lucru şi să îţi bată toaca şi clopotul la ora 8 dimineaţa. Mai ales că biserica e între blocuri, la o distanţă de 10 metri de geamurile oamenilor”, ne-a spus Marius M.
 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ne-au transmis că la Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gravril” nu se mai transmit slujbe la boxe de când a fost interzise slujbele din cauza stării de urgenţă. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Constantin Sturzu, spune că, înainte, „slujbele să dădeau” la boxe, însă numai cât să audă credincioşii care se aflau în exterior, lângă biserică. „Se poate verifica, sunt boxe speciale care nu duc sunetul la distanţă, ci doar local, în proximitatea bisericii. Clopotele se trag aşa cum e de secole obiceiul, la anumite slujbe - adică rar, în zile de sărbătoare, la înmormântări etc. - şi nu pentru perioade lungi. Noutatea ar fi că, în ultima vreme, ţinând cont de epidemia cu care ne confruntăm, toate bisericile din România trag pentru maxim 3 minute clopotele la ora 12.00”, a spus Sturzu.
 

Întrebat dacă bisericilor li s-a transmis instrucţiuni cu privire la transmiterea slujbelor la boxe, Sturzu a arătat că “preoţii sunt de fiecare dată, pe acest subiect, îndrumaţi să-şi facă datoria cu multă decenţă, în limite fireşti”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite