„Răsplata“ statului pentru un tânăr care a găsit vestigii arheologice vechi de 3.000 de ani. Cazul a ajuns la judecată

„Răsplata“ statului pentru un tânăr care a găsit vestigii arheologice vechi de 3.000 de ani. Cazul a ajuns la judecată

Topoarele descoperite de Cezar Cioran

Un tânăr din Iaşi a dat în judecată statul român, prin Ministerul Culturii, pentru că a fost ignorat după ce a predat de bunăvoie mai multe vestigii arheologice vechi din Epoca de Bronz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieşeanul Cezar Cioran a câştigat procesul în primă instanţă, la Judecătoria Iaşi, şi a obţinut o sentinţă prin care Ministerul Culturii a fost obligat să îi achite suma de 5.000 de lei. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost atacată cu apel, zilele trecute, procesul fiind înregistrat la Curtea de Apel Iaşi. 

Conform motivării primei instanţe, Cezar Cioran a cerut plata recompensei băneşti pentru descoperirea şi predarea unor materiale arheologice. E vorba de 14 topoare din bronz vechi de aproximativ 3.000 de ani şi un inel din bronz vechi de câteva sute de ani, pe care Cioran le-a găsit în decembrie 2015 şi februarie 2016, pe raza comunei Miroslava. La acea vreme, tânărul a predat vestigiile autorităţilor, fără însă a fi recompensat, aşa cum prevede legea în situaţii de acest gen.

„Potrivit experţilor, valoarea financiară totală a topoarelor de bronz, cunoscute în literatura de specialitatea sub numele de celturi, este de 12.300 lei (7.800 lei - cele nouă topoare descoperite la data de 13.12.2015; 4.500 lei - cele cinci topoare descoperite le data de 18.02.2016), iar valoarea financiară a inelului de bronz este de 200 lei“, se arată în motivarea primei sentinţe.

În timpul procesului, ministerul de resort a precizat că Cioran nu ar fi descoperit întâmplător bunurile, pentru a putea pretinde recompensa, şi că descoperirile au fost făcute în timpul unor acţiuni arheologice organizate. Judecătorii nu au fost de acord. 

„Instanţa constată că reclamantul este autorul a două descoperiri arheologice întâmplătoare de valoare excepţională, fiind îndreptăţit la o recompensă bănească de 30% din valoarea financiară a pieselor, precum şi unei bonificaţii suplimentare de până la 15% din valoarea bunurilor în cazul topoarelor de bronz“, se arată în motivarea instanţei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările