Răsplata fripturiştilor de la Rutieră acuzaţi că luau mâncare ca şpagă. Ce decizie au luat judecătorii în cazul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Rutieră Iaşi
Poliţia Rutieră Iaşi

Judecătorii ieşeni au decis ca trei poliţişti rutieri din Iaşi acuzaţi de luare de mită să poată merge din nou la muncă. Magistraţii le-au admis, parţial, plângerile împotriva măsurii controlului judiciar, impusă de DNA.

Poliţiştii care pot de astăzi, 21 septembrie, să oprească din nou şoferi care încalcă normele rutiere sunt Bogdan Ciochină, Liviu Andrei şi Bogdan Toderaşcu. Aceştia sunt acuzaţi de DNA de luare de mită după ce ar fi primit porţii de mâncare de la reprezentanţii restaurantului Mamma Mia. 

Măsura controlului judiciar a fost contestată, săptămâna trecută, şi de şeful Biroului Rutier, Gheorghiţă Ciobanu. În cazul acestuia, interdicţiile au rămas cele stabilite iniţial de procuror, adică şi cea de a-şi exercita profesia. 

Ce conţine dosarul

Cei patru sunt doar câţiva dintre agenţii sau ofiţerii rutieri din Iaşi – opt în total – care sunt acuzaţi că au primit mâncare pe gratis de la reprezentanţii restaurantului Mamma Mia din Iaşi.


Telefoane ale unor agenţi sau ofiţeri din cadrul instituţiei ieşene, dar şi ale unor reprezentanţi ai restaurantului Mamma Mia, au fost ascultate începând cu vara anului 2019, discuţiile interceptate fiind considerate probe ale unor fapte de luare de mită constând în porţii de mâncare. 

Investigaţia a demarat după ce la urechile anchetatorilor anticorupţie a ajuns informaţia că şeful Biroului Rutier din Iaşi, Gheorghiţă Ciobanu „obişnuieşte să solicite şi să primească diverse produse de la conducătorii auto identificaţi că au săvârşit abateri la prevederile Codului Rutier“. 

Investigaţia s-a concentrat pe o presupusă înţelegere tacită pe care ofiţerul şi subalternii săi de la Biroul Rutier din Iaşi ar fi avut-o cu reprezentanţii restaurantului Mamma Mia din Iaşi. Târgul dintre poliţişti şi cei de la restaurant era simplu: în schimbul unor porţii de mâncare, agenţii închideau ochii atunci când şoferii-curieri ai restaurantului încălcau regulile de circulaţie.

„Prevalându-se de protecţia de care dispun din partea poliţiştilor rutieri, conducătorii autoturismelor inscripţionate cu „Mamma Mia" (parcul auto al societăţii având în dotare aproximativ 100 de autoturisme cu care efectuează livrări la domiciliu) obişnuiesc să încalce regulile de circulaţie (întoarcere pe linie dublă continuă, trecere pe culoarea roşie a semaforului etc.), punând astfel în pericol siguranţa participanţilor la trafic, fără să fie sancţionaţi pentru abaterile comise”, se menţionează într-un document oficial al DNA, obţinut de „Adevărul”.

 Preferinţele culinare ale unui agent 

 În timpul investigaţiei, anchetatorii de la DNA au convins un angajat al restaurantului să colaboreze cu ei şi au obţinut, astfel, probe despre porţiile de mâncare gratuite pe care poliţiştii le-au primit de la restaurant.  

Robert Nicolae Barabaş, un tânăr agent, de doar 28 de ani, este cel căruia i se aduc cele mai multe acuzaţii de luare de mită. În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, acesta ar fi primit 25 de porţii de mâncare de la Mamma Mia, în schimbul protecţiei oferite şoferilor firmei. Ar fi vorba, în total, de un discount de 2.650 de lei, reprezentând mâncarea gratuită pe care Barabaş a primit-o în perioada menţionată. Printre mâncărurile primite de Barabaş se numără piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, paste sau tochitură. 

Colaboratorul procurorilor din interiorul restaurantului este C.A.P., un tânăr plecat între timp de la unitate. Martorul a povestit cum era apelat de Barabaş pentru a i se cere mâncare, pe care, uneori o ducea chiar el în birourile poliţiştilor rutieri. C.A.P. era prezentat de Barabaş colegilor săi cu apelativul „prietenul meu” şi a povestit că, uneori, porţiile de mâncare ajungeau şi la alţi agenţi. 

DNA a interceptat chiar discuţii dintre poliţişti, în care aceştia vorbeau dezinvolţi despre ce să comande la prânz. 

În privinţa lui Ciobanu, potrivit documentelor obţinute de „Adevărul”, proba principală a acuzării e o interceptare telefonică în care acesta comandă mâncare de la Mamma Mia, însă nu prin dispecerat, ci direct de la managerul Andrei Hîncu. Iată interceptarea: 

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bună ziua!

CIOBANU Gheorghiţă: - Bună ziua! Ce faci, domnul...?

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bine, bine! Mă îndrept spre căsuţă. Ce faceţi?

CIOBANU Gheorghiţă: - Am înţeles! Dar ce să fac? Şi eu pe-acasă, am ajuns mai devreme şi... !

HÎNCU Andrei Cosmin: - Ah, am înţeles!

CIOBANU Gheorghiţă: - Dar pot să fac şi eu o comandă sau să sun acolo de...? Vreau trei pizza de post şi una de frupt.

HÎNCU Andrei Cosmin: - Da. Da, dar trimiteţi-mi un mesaj, vă rog!

CIOBANU Gheorghiţă: - Da? Cu adresa, da?

HÎNCU Andrei Cosmin: - Ca să dau mesajul. Da, da, da şi cu adresa, da.

CIOBANU Gheorghiţă: - Am înţeles! Da, bine, bine!

HÎNCU Andrei Cosmin: - Da? Bine! Şi se rezolvă, da?

CIOBANU Gheorghiţă: - Mulţumesc! Mersi! Pa, pa!

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bine, domnul, bine! Sănătate! 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce alţi fripturişti angajaţi la stat erau abonaţi la restaurantul care-i hrănea gratis pe poliţiştii „ciorbari”

Poliţiştii „ciorbari“ de la Rutieră. Stenogramele şpăgilor delicioase care fac de ruşine Poliţia Română. „Vrei pizza, vrei crispy?“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite