Răfuială financiară pe Sfânta Parascheva. Un teolog basarabean a cerut la OSIM înregistrarea numelui cuvioasei şi şi-a pus în cap Mitropolia Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinajele la racla Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, atrag anual sute de mii de turişti. FOTO: Arhivă ”Adevărul”
Pelerinajele la racla Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, atrag anual sute de mii de turişti. FOTO: Arhivă ”Adevărul”

Sfânta Cuvioasă Parascheva ar putea deveni marcă înregistrată. Un teolog basarabean deja s-a gândit să înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) numele „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) l-a convins însă să renunţe la ideea sa „ciudată” şi intenţionează să conteste această posibilitate ori de câte ori cineva va demara aceeaşi procedură.

Basarabeanul Nicolai Zagnat, directorul firmei Eikon SRL, a depus o cerere de înregistrare a mărcii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” pe data de 29 septembrie la OSIM, aceasta devenind publică zilele trecute, pe 6 octombrie. Cererea firmei vizează două clase OSIM,16 şi 35. Prima dintre acestea face referire la produse pe hârtie sau carton, produse de imprimerie, articole pentru legătorie, fotografii, papetărie sau materiale colante. Cealaltă se referă produse şi servicii de publicitate, administraţie comercială sau lucrări de birou. Firma Eikon SRL are sediul în satul Hlincea din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, şi potrivit site-ului personal se ocupă cu comercializarea obiectelor de cult ortodox.

Teologul Nicolai Zagnat a precizat că intenţia sa este de a-i acorda sfintei „cinstea” cuvenită prin înfiinţarea şi organizarea unei edituri care să-i  poarte numele. „Noi vrem să edităm cărţi cu caracter religios. Nu suntem nişte oameni care dorim să ponegrim, să facem ceva urât, cu conţinut ruşinos sau ofensator. Suntem oameni creştin – ortodocşi, care ducem o viaţă creştină. Este vorba de o editură creştină care să editeze cărţi creştine, să promoveze spiritualitatea creştin-ortodoxă. Noi nu vrem confiscarea numelui, ci vorbim de numele editurii, să nu consideraţi numele Sfintei, ci vorbim de <<Editura Sfântei Cuvioase Parascheva>>, să fie protejat numele editurii, să nu fie o altă editură”, a declarat Nicolai Zagnat. Directorul Eikon SRL a mai precizat că nu a crezut că „face ceva rău” prin înregistrarea mărcii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” la OSIM şi că voia doar să-şi aleagă un patron spiritual pentru activitatea editurii.

Reprezentanţii MMB au explicat însă că o astfel de iniţiativă este „nelalocul ei”, întrucât orice produs comercializat sub acest nume ar putea indica o relaţie cu mitropolia şi ar putea trimite, involuntar, cu gândul la aceasta. MMB a luat legătura cu Nicolai Zagnat şi teologul basarabean a fost îndrumat să-şi aleagă un alt ocrotitor pentru editura sa, unul care să nu aibă vizibilitatea Sfintei Cuvioase Parascheva, care deşi nu este marcă înrtegistrată, aparţine MMB.

„Lucrurile s-au limpezit, în sensul că noi i-am explicat domnului că nu este firesc să avem numele sfintei înregistrat ca marcă. L-am sfătuit să se gândească poate la un alt sfânt pentru că orice carte cumpărată pe care ar apărea numele «Editura Sfânta Cuvioasă Parascheva» ar fi asociată cu catedrala noastră mitropolitană”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al MMB.

Preotul a mai subliniat că în cazul în care la OSIM vor mai fi înaintate astfel de cereri, MMB va contesta emiterea unei mărci cu numele „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, pentru că „nu este firesc”. Din acelaşi motiv nici mitropolia nu s-a gândit vreodată să obţină un certificat prin care să oficializeze o astfel de firmă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite