Protestul unui primar de Ziua Mondială fără Maşină: strânge semnături împotriva „hârburilor vestice“

Protestul unui primar de Ziua Mondială fără Maşină: strânge semnături împotriva „hârburilor vestice“

Mihai Chirica FOTO pagina oficiala de Facebook a Primariei Iasi

Pentru că a închide suplimentar străzi de Ziua Mondială fără Maşină în Iaşi ar fi imposibil în timpul săptămânii, edilul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat că pe 22 septembrie va protesta în centrul oraşului printr-o plimbare între două corturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul a anunţat că va marca „O zi fără maşină“ într-o formă mai puţin obişnuită: „Anul acesta va fi doar o formă de protest public pentru că nu pot să fac o zi fără maşină la Iaşi să enervez lumea“.

Astfel, vineri, 22 septembrie, vor fi montate două corturi, unul la Palatul Culturii şi altul în faţa Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Iaşi, în care se vor strânge semnături pentru eliminarea maşinilor second hand din oraş, care reprezintă, în opinia edilului, una din cauzele poluării din oraş.

Astfel, Chirica a anunţat că pe 22 septembrie se va plimba între cele două corturi şi va protesta faţă de numărul tot mai mare de maşini rulate.

„S-au cheltuit peste 4 miliarde de euro în primele şase luni ale anului şi am umplut ţara, iertată îmi fie aprecierea, dar de foarte multe ori, se vede, de gunoaie. Şi nu cred că este normal ca un stat producător de vehicule să adune tot ce-i mai rău şi mai rablă din Europa, să ne intoxice viaţa, să ne ocupe spaţiile verzi, să ne rupă în intersecţii, să ne facă viaţa un calvar. Motiv pentru care, la «O zi fără maşină», am să merg pe jos, eventual pe bicicletă şi am să mă duc să strâng semnături: «Sunteţi de acord să mai luăm de astea vechi, să moară şi copiii, şi găinile, şi pisicile, şi toată lumea?»“, a afirmat, marţi, primarul Chirica.

Potrivit datelor publice, de la începutul acestui an, în Iaşi au fost înmatriculate peste 10.000 de autoturisme, cele mai multe fiind maşini uzate. „Decât să dai 5.000 euro să aduci un hârb cu Euro 3, puteai să dai avans la o maşină nouă, fabricată în România. Sunt două companii care pot să-ţi asigure orice, pe toate gusturile“, a completat edilul.

Iaşiul figurează pe harta celor mai poluate oraşe din ţară, măsurătorile arătând că nivelul pulberilor în suspensie este foarte ridicat. Însă, pe lângă numeroasele maşini second-hand din oraş, parcul auto al societăţii de transport public, din subordinea Primăriei Iaşi, este format din autobuze vechi.

Pe de altă parte, municipalitatea a implementat şi un proiect de management al traficului pentru a rezolva blocajele din oraş, însă acesta nu a oferit soluţii viabile.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările