VIDEO Protest fără precedent la Iaşi faţă de primarul Gheorghe Nichita. Edilul este chemat să dea socoteală după ce a măcelărit teii din centrul oraşului

VIDEO Protest fără precedent la Iaşi faţă de primarul Gheorghe Nichita. Edilul este chemat să dea socoteală după ce a măcelărit teii din centrul oraşului

Muncitorii Primăriei Iaşi "au executat" zeci de tei din centrul oraşului, singurul argument al municipaliţăţii fiind acela că încearcă să pună în valoare clădirile istorice din zonă FOTO Cezar Pădurariu

Sute de ieşeni au confirmat online participarea la un miting de protest împotriva primăriei programat în după-amiaza zilei de astăzi, 11 aprilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acţiunea a fost mediatizată sub titulatura "Implică-te! Revendică-ţi oraşul!" şi a fost iniţiată de grupul "Iaşul iubeşte teii!". Mitingul este programat în Piaţa Unirii astăzi, 11 aprilie, de la ora 18.00.

Este cel de-al treilea protest care are loc la Iaşi în ultimele două luni îndreptat împotriva administraţiei oraşului, după ce şefii Primăriei Iaşi au tăiat peste 60 de arbori sănătoşi pe Ştefan cel Mare, principalul bulevard al oraşului. Peste 4.000 de ieşeni susţin pagina de Facebook a acţiunii şi sute dintre ei au confirmat participarea la acţiunea de protest.

Un memorandum intitulat "Incompentenţă, confuzie, dezinformare: un raport interimar asupra Primăriei Iaşi", realizat de antropologul cultural Dinu Munteanu şi contrasemnat de zeci de personalităţi din mediul academic al Iaşiului, stă la baza revendicărilor protestatarilor.

Organizatorii protestului, membri ai mai multor ONG-uri şi asociaţii culturale, cer Primăriei Iaşi:

- Replantarea teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare în termen de 30 de zile calendaristice de la data protestului (11 aprilie 2013);
- Sancţionarea individuală a tuturor celor care se fac responsabili pentru tăierile ilegale de copaci;
- Realizarea obligatorie de consultări publice pentru proiectele urbanistice majore (spre exemplu, proiectul pentru parcarea subterană din faţa Teatrului Naţional Iaşi);
- O guvernare locală care să reprezinte interesele cetăţenilor prin decizii luate în mod transparent si democratic, bazate pe studii intocmite de experţi independenţi şi făcute publice înainte de a fi implementate.

Iată cum arată promo-ul realizat pentru mediatizarea protestului:

Primăria Iaşi a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu pentru acţiunea de tăiere a teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare, iar şefii municipalităţii au declarat că sancţiunea va fi suportată din bugetul public. 

Pe de altă parte, viceprimarul Mihai Chirica a catalogat încă de la început acţiunile de protest ca fiind o "falsă problemă" şi a sugerat că sunt dictate de opoziţia politică. Explicaţia municipalităţii pentru tăierea teilor şi înlocuirea lor cu salcâmi japonezi, o specie de arbore-pitic, a fost aceea că încearcă să pună în valoarea clădirile istorice din zonă. Societatea civilă n-a fost consultată pe tema acestui proiect, iar şefii Primăriei Iaşi au evitat sistematic să organizeze o întâlnire cu protestatarii, chiar şi după ce copacii au fost puşi la pământ.

La precedentul miting organizat în faţa Primăriei Iaşi mai mulţi participanţi au fost legitimaţi de poliţiştii locali pentru că împărţeau flyere trecătorilor.

Citiţi mai multe despre acest subiect:

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările