Proiect PSD Iaşi - bust al lui Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou. Reacţia PNL: "Este o insultă la adresa victimelor regimului comunist"

Proiect PSD Iaşi - bust al lui Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou. Reacţia PNL:

Bustul lui Adrian Păunescu din localitatea Barca, judeţul Dolj FOTO Adevărul

Şefii Primăriei Iaşi au anunţat că vor aloca bani în următoarea şedinţă de Consiliu Local pentru construirea unui bust al poetului Adrian Păunescu în centrul Parcului Copou. Oficialii filialei locale a PNL îi somează să renunţe la proiect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa construirii bustului a fost făcută publică acum câteva zile de către Bogdan Abălaşi, subprefect PSD de Iaşi, iar ideea a fost preluată imediat de către viceprimarul PSD Mihai Chirica.

„Un «laudatio»este deja făcut şi se află pe masa comisiei de cultură. La prima şedinţă de consiliu local va fi discutat proiectul privind bustul. Au fost alocate fondurile necesare prin buget“, a precizat Chirica.

Bustul ar urma să fie amplasat chiar în centrul Parcului Copou, lângă obeliscul cu lei, în apropierea celui al poetului basarabean Grigore Vieru. Social-democraţii consideră că, prin prisma faptului că cei doi au fost buni prieteni în timpul vieţii, ar trebui să fie alături şi pe lumea cealaltă.

Iniţiativa şefilor PSD Iaşi a atras reacţia liderilor locali ai PNL, care consideră că este o anomalie şi că proiectul trebuie abandonat.

“Considerăm că alăturarea unui asemenea nume controversat în spaţiul destinat memoriei unor veritabile valori ale spiritualităţii si creaţiei româneşti, precum este Parcul Copou, reprezintă o insultă la adresa victimelor regimului comunist şi a ieşenilor care au suferit în anii cumpliţi ai dictaturii“, transmit liberalii într-un comunicat de presă semnat de Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi actual candidat al PNL Iaşi la alegerile europarlamentare.

În continuarea comunicatului, cei de la PNL Iaşi îi acuză pe liderii PSD că vor să ducă la bun sfârşit o iniţiativă cu iz electoral.

“Apropiat al dictatorului Nicolae Ceauşescu, Păunescu s-a făcut remarcat prin punerea în scenă a unor manifestări artistice cu puternice accente naţional-comuniste, în care deseori erau proslăvite regimul comunist şi dictatura ceauşistă. Fără doar şi poate, criticii literari vor analiza opera scriitoricească, însă cariera publică a lui Adrian Păunescu de până în 1989 rămâne marcată de numeroase momente de glorificare a dictaturii comuniste. PSD nu recompensează prin această acţiune meritele unei personalităţi culturale, ci mai degrabă a unui tovarăş de luptă partinică, iar amplasarea unui asemenea bust reprezintă o nostalgie a PSD Iaşi şi a primarului Nichita faţă de comunism şi faţă de persoanele care au servit şi construit acest regim odios“, se mai arată în comunicat.

Mai puteţi citi:

Adrian Păunescu - poetul şi idolul unei generaţii către Nicolae Ceauşescu: „Dacă ar fi 200 de partide, eu tot în partidul condus de dumneavoastră m-aş înscrie

Fiul poetului Adrian Păunescu a cedat cu titlu gratuit imnul „Cântec pentru Oltenia“ echipei CSU Craiova

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: