Procurorul care a depozitat o tonă de vin în sediul Parchetului a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghenadie Ciobanu FOTO BZI
Ghenadie Ciobanu FOTO BZI

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, Ghenadie Ciobanu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare fiind găsit vinovat de luare de mită.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) l-au condamnat la patru ani de închisoare cu executare pe fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, Ghenadie Ciobanu.  Fostul şef de Parchet a fost, de asemenea, obligat la plata unor cheltuieli de judecată ce sunt de şase ori mai mari decât suma pe care a primit-o mită.

„Dispune confiscarea de la inculpatul Ciobanu Ghenadie a contravalorii su¬mei de 200 euro la cursul BNR în lei la data executării. În baza art. 274 Cod procedură penală, obligă intimatul inculpat la plata sumei de 6.550 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care suma de 5.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale, 1.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare la instanţa de fond şi 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare în apel, din care onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 50 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei“, se precizează în minuta transmisă de către reprezentanţii ÎCCJ.

Iniţial, achitat la Iaşi

În urmă cu exact un an, procurorul Ghenadie Ciobanu era achitat de Curtea de Apel Iaşi, de un complet condus de judecătoarea Iulia Ciobanu. Aceasta concluzionase, la momentul respectiv, că fapta nu există. Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a încercat în cursul zilei de ieri să ia legătura cu avocatul lui Ghenadie Ciobanu, Ionel Nechita, însă acesta nu a răspuns la telefon. În urmă cu un an, după achitarea de la Curtea de Apel Iaşi, Nechita oferea o declaraţie antologică.

„Am avut mare noroc că am găsit la Iaşi justiţia aia oarbă, hâdă, surdă, urâtă, ce nu a fost încă spălată în urechi de procurori. Am prins-o înainte ca procurorii să o poată aranja, coafa, toaleta. În rest, până ce sentinţa nu rămâne definitivă, nu am alte comentarii“, spunea acesta, în noiembrie 2013, despre acest caz.

Mită de 1.000 de lei

Ghenadie Ciobanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în luna aprilie fiind acuzat că, la începutul anului 2011, ar fi primit 200 de euro de la o femeie din Hârlău pentru a nu-l trimite în judecată pe fratele acesteia. Potrivit DNA, în vara anului 2010 F.C. a accidentat un copil în vârstă de 12 ani care mergea pe o bicicletă, acesta având nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. 

Şoferul era în stare de ebrietate, analizele medicale prelevate la acea vreme demonstrând că se urcase la volan cu o alcoolemie de aproximativ 2 la mie. Dosarul bărbatului a ajuns la Ghenadie Ciobanu. În timpul cercetărilor, sora şoferului ar fi mers la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, în biroul lui Ciobanu, pentru a-şi ajuta fratele. „Inculpatul i-a pretis suma de 1.000 de lei pentru a nu-l trimite în judecată, sumă pe care a negociat-o «ca la tarab㻓, au spus procurorii. Ulterior, femeia şi-ar fi contactat fratele, care i-a înmânat 200 de euro, banii ajungând ulterior la Ciobanu, susţine DNA. După ce ar fi luat banii, prim-procurorul a dat soluţie de scoatere de sub urmărire penală pe numele şoferului.

O tonă de vin depozitată în Parchet

În rechizitoriul DNA, procurorii amintesc şi de alte fapte presupus penale ce ar fi fost comise de către Ghenadie Ciobanu în perioada în care acesta a fost prim-procuror la Hârlău. Acuzaţiile fac obiectul unui alt dosar ce se află în lucru la Parchet.

Anchetatorii spun că Ciobanu ar fi „uzat/abuzat de funcţie în scopul de a obţine avantaje materiale pentru sine“. „Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice (vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă) din actele dosarului rezultă că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului vinicol Cotnari (de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui an şi l-a depozitat în garajul unităţii) şi «mica ciupeală» într-o veritabilă politică penală prin care a ajuns să negocieze cu părţile soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa“, se menţionează în rechizitoriul DNA.

Procurorii au mai spus despre Ciobanu, în documentul citat, că îşi negocia spăgile „ca la tarabă“, dar si că, prin faptele sale, a „afectat grav imaginea justiţiei“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite