Beatrice Rancea, dusă la audieri. Procurorii au descins la sediul Operei din Iaşi. Zeci de percheziţii într-un dosar cu prejudiciu de 5.000.000 de lei VIDEO

Beatrice Rancea, dusă la audieri. Procurorii au descins la sediul Operei din Iaşi. Zeci de percheziţii într-un dosar cu prejudiciu de 5.000.000 de lei VIDEO

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, a fost dusă la audieri. Autorităţile au efectuat 26 de percheziţii, la Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de evaziune şi folosire frauduloasă a banilor, cu un prejudiciu estimat la 5.000.000 de lei.

Anchetă într-un dosar cu prejudiciul estimat la 5.000.000 de lei

UPDATE DIICOT a trimis în după-amiaza zilei de luni, 1 martie, un comunicat de presă referitor la descinderile care au loc la angajaţii Operei din Iaşi. Potrivit acestora, procurorii şi jandarmii au efectuat un număr de 26 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Iaşi şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane.

Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi”, arată sursa citată. 
 
Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.
 
Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile.
 
Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.
 

Reacţia Ministerului Culturii

Ministerul Culturii a transmis luni că va pune la dispoziţia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) toate documentele necesare şi că va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale necesare pentru bunul mers al anchetei desfăşurate la Opera Naţională din Iaşi.
 
„Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, a fost anunţul făcut de minister, potrivit News.ro.

Ştire iniţială

Luni dimineaţă, 1 martie, procurorii şi jandarmii ieşeni au descins la sediul Operei Naţionale Române din Iaşi. Aceştia au căutat documente, apoi i-au luat pe unii angajaţi, apropiaţi ai managerului Beatrice Rancea, şi au mers împreună la locuinţele acestora pentru noi percheziţii, notează Ziarul de Iaşi. 

Vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere într-un dosar cu fraude economice. Pe numele managerului Beatrice Rancea există mai multe plângeri penale, au declarat surse judiciare pentru G4Media. 
 
Acţiunea procurorilor are loc în contextul în care la Opera Naţională din Iaşi sunt tensiuni între unii angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, şi au fost făcute plângeri penale de ambele părţi.
 
Percheziţiile de luni ar putea avea legătură cu raportul Curţii de Conturi Iaşi.
 
Surse din cadrul instituţiei au declarat că au fost duşi la audieri Alighieri Iatac şi managerul Beatrice Rancea.
 
 
De exemplu, una dintre cele mai de actualitate plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este plângerea penală făcută de Opera Naţională Bucureşti. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iaşi. 
 
Conform acestei plângeri, în perioada în care Opera Naţională Bucureşti era condusă de actualul manager al Operei Naţionale Iaşi, Beatrice Rancea, ar fi construit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii a mai multor foloase materiale necuvenite. Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăţi comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările