Proces suprarealist la Iaşi. Cum a ajuns o judecătoare să analizeze în instanţă dacă expresia „M**e, Dragnea!“ este jignitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Rădună a candidat şi la Camera Deputaţilor, acum mai mulţi ani
Gabriel Rădună a candidat şi la Camera Deputaţilor, acum mai mulţi ani

Un puşcăriaş din Iaşi a fost sancţionat după ce a improvizat un banner pe care a scris „M**e PSD, M**e Dragnea, Fuck Trump, Fuck ANP”, strigând şi lozinci similare, de la geamul puşcăriei. Pentru a-i menţine sancţiunea, judecătorii, care au soluţionat o contestaţie de-a deţinutului, au analizat în şedinţă publică de judecată care e semnificaţia cuvântului „m**e” şi dacă acesta este sau nu jignitor.

Celebra lozincă trivială anti-PSD, devenită celebră după ce un român a folosit-o pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinii sale, a dus la apariţia unui scandal monstru în interiorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi. 

Un deţinut a fost sancţionat de reprezentanţii închisorii după ce a improvizat un banner pe care a scris „M**e Dragnea, Fuck PSD”, dar şi „Fuck Trump, Fuck, ANP (acronimul de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor)”. Pentru că a arborat bannerul în exteriorul penitenciarului, de la geam, dar şi pentru că a scandat cele scrise, deţinutul Gabriel Rădună a primit interdicţia de a mai participa la activităţi culturale timp de o lună. 

Comisia de la penitenciar care l-a sancţionat a considerat că prin faptele sale Rădună a jignit conducătorii de stat şi instituţiile, în timp ce deţinutul s-a plans că i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare.

Banner făcut din cearşaf

Gabriel Rădună (51 de ani) a fost sancţionat pentru o faptă comisă pe 22 august 2018, atunci când a improvizat un banner dintr-un cearşaf, pe care erau scrise mesajele „Fuck Trump, Fuck PSD, M**e Dragnea, Fuck UE, Fuck ANP“. Cuvântul englezesc „fuck” era scris greşit pe banner „fuk”.


Rădună a scos pe geam cearşaful, la capătul secţiei E11, unde era cazat, începând să strige lozinci similare cu cele scrise pe banner. Întreaga scenă a fost filmată şi astfel a ajuns în atenţia conducerii penitenciarului, care în aceeaşi zi a dispus efectuarea unei percheziţii în celula lui Gabriel Rădună.

Acolo, a fost descoperit cearşaful pe care deţinutul scrisese mesajul anti-PSD cu cretă de culoare roşie.
Comisa de disciplină a penitenciarului, în raportul prin care a stabilit sancţiunea, a considerat că Rădună „a folosit expresii vulgare la adresa conducerii penitenciarelor (ANP) şi la adresa instituţiilor şi conducătorilor statului afişând, în acelaşi timp, şi un banner cu inscripţii peiorative în completarea şi susţinerea expresiilor verbale“.

De ce l-a înjurat deţinutul pe Dragnea

Supărat de sancţiunea primită în penitenciar, Gabriel Rădună a intentat, la mijlocul lunii septembrie, un proces împotriva închisorii ieşene. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Iaşi, fiind soluţionat de judecătoarera Irina Ţîrlea. Deţinutul a fost audiat de judecătoare pentru a-şi explica gestul.

Gabriel Rădună a spus că, pe bannerul său, cuvântul „fuck“ a fost caligrafiat „fuk“ şi că, din câte ştie el din filmele pe care le-a vizionat, asta ar însemna „sănătate“. 
Mai mult, el a spus că „Fuck Trump” nu are cum să fie jignire deoarece acelaşi mesaj l-a rostit şi actorul Robert de Niro, într-un discurs televizat. 

Rădună a mai spus că „m**e“ înseamnă „gură“, conform dicţionarului explicative al limbii române. „Eu am spus ce am spus din convingeri politice, explicând apoi că Trump este un idiot american, PSD este un grup infracţional organizat, ANP este o instituţie mafiotă a statului român, UE este o structură teroristă a Europei, care face rău ţărilor mici. Dacă am jignit pe cineva, să îmi spună în faţă şi îmi voi cere scuze. Dragnea este un infractor care ar dori să mă conducă, vorbeşte mult şi prost, de aceea am dorit să-i transmit mesajul «Dragnea – m**e! = Dragnea - gura!»“, a spus Rădună în instanţă, care a mai arătat în faţa judecătoarei că „Penitenciarul Iaşi este o adunătură de golani, sunt neamuri între ei şi îşi bat joc de deţinuţi şi de viaţa lor.“

E sau nu jignire „M**e PSD”?

Gabriel Rărdună a pierdut procesul şi a rămas cu sancţiunea stabilită de Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. În motivarea Judecătoriei Iaşi se arată că magistratul Irina Ţîrlea a analizat dacă expresiile folosite de Rădună sunt sau nu jignitoare, astfel încât fapta acestuia să poată fi considerată abatere. 

„Este adevărat că, potrivit dicţionarului limbii române, cuvântul «m**e» are semnificaţia de gură, însă, în limbajul trivial, argotic, semnificaţia acestuia este contact sexual oral“, au motivat judecătorii ieşeni, care au considerat că Rădună ştia şi că „fuck“ are o semnificaţie trivială în traducerea sa în limba română. 

„În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, ca drept de care se bucură petentul, instanţa reţine că acest drept nu este îngrădit de calitatea sa de persoană privată de libertate, dar este circumscris, ca şi în cazul persoanelor aflate în stare de libertate, necesităţii de a nu aduce atingere dreptului la imagine, la consideraţie a altor persoane ori instituţii. Or, prin atitudinea sa, prin acţiunea de a afişa un banner inscripţionat astfel cum s-a arătat anterior, petentul a folosit în public cuvinte prin care a adus atingere acestor valori, ocrotite de lege“, a mai motivat judecătoarea de şedinţă.

Rădună, românul care a vrut să meargă de bună voie la puşcărie

Gabriel Rădună executa, la momentul faptei, o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru înşelăciune. Ieşeanul a devenit celebru în Iaşi după ce şi-a manifestat intenţia de a merge de bună voie la puşcărie, ca formă de protest împotriva justiţiei române. Şi s-a ţinut de cuvânt.

În primă fază, pedeapsa de trei ani îi fusese suspendată însă Rădună nu a fost de acord să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, motiv pentru care reprezentanţii acestei instituţii au cerut anularea suspendării pedepsei. Când a fost audiat în cadrul acelei proceduri judiciare, Rădună a cerut explicit judecătorilor să îl trimită la puşcărie.

El a fost eliberat la termen chiar acum câteva zile. Acum mai mulţi ani, Rădună a candidat pentru Camera Deputaţilor şi, în timpul campaniei, a folosit sloganul electoral „Eu fur mai puţin decât ceilalţi“. 


 

raduna

Citeşte şi: 

Sinceritate de campanie: "Fur mai puţin ca alţii!"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite