Proces la Iaşi pentru deschiderea restaurantelor şi a barurilor. Ce invocă patronii localurilor închise de Guvern

Proces la Iaşi pentru deschiderea restaurantelor şi a barurilor. Ce
invocă patronii localurilor închise de Guvern

Restaurantele din toată ţară au fost închise de autorităţi FOTO ARHIVĂ

Reprezentanţii a şapte localuri publice din Iaşi au dat în judecată autorităţile judeţene şi centrale pentru a-şi putea redeschide unităţile. Două instanţe din Iaşi se vor pronunţa asupra acestei speţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor publice de pe portalul instanţelor de judecată, într-unul dintre dosare pârât este Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). În acest litigiu, reprezentanţii mai multor restaurante solicită anularea articolului 1, punctul 1, din hotărârea CJSU Iaşi 89/18.11.2020, decizie prin care autorităţile au suspendat, pentru 14 zile, activitatea cu publicul a operatorilor economici. 

Mai exact, e vorba de comercianţi care “desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi”. Cei care au deschis proces împotriva autorităţilor judeţene sunt SC Espresso Martini SRL (Cafeneua Bindu), SC Fika Time SRL (Cafeneaua Fika), SC Xerxeslux (Restaurant La Cumătru), SC Egglectic Bistro, SC Seraless Inc SRL (Restaurant Escape), SC Magic Pizza SRL şi SC Bestconfort SRL (Restaurant Fireribs).

Societăţile menţionate au deschis un proces şi împotriva Guvernului României, având o solicitare similară. 

“În esenţă, acţiunea priveşte dispoziţiile de restrângere a activităţii restaurantelor şi vizează neconstituţionalitate acestora, prin prisma articolului 53 din Constituţie”, ne-a precizat Sorin Peru, avocatul care reprezintă firmele. Acesta a catalogat decizia autorităţilor ca fiind disproporţionată şi insuficient fundamentată”. “Nu există o argumentaţie specifică care să arate că restaurantele reprezintă un grad de pericol mai ridicat, în contextul epidemiologic actual”, a mai spus avocatul.

Un proces similar a fost deja câştigat de reprezentanţii mai multor restaurante, la Bacău, în timp ce un alt proces se află pe rol la Bucureşti.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările