Proces cu 116 acuzaţi, pulverizat dintr-o greşeală a unui judecător. Şapte ani de judecată au dispărut într-o secundă

Proces cu 116 acuzaţi, pulverizat dintr-o greşeală a unui
judecător. Şapte ani de judecată au dispărut într-o secundă

Dosarul se va rejudeca de la 0 FOTO Arhivă

Dosarul în care 116 persoane din Iaşi sunt acuzate că au fraudat fonduri ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM) se va rejudeca. Decizia a fost luat în ziua în care ar fi trebuie să se pronunţe decizia definitivă, în condiţiile în care majoritatea inculpaţilor fuseseră condamnaţi în primă instanţă. Şapte ani de proces s-au şters, astfel, cu buretele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia de rejudecarea a fost luată la finele săptămânii trecute, de Curtea de Apel Iaşi. Instanţa de control judiciar a dispus rejudecarea de la 0 a dosarului, ştergând cu buretele, astfel, cei aproximativ 150 se ani de închisoare stabiliţi, în total, de prima instanţă, dar şi şapte ani de înfăţişări de judecată. 

Curtea de Apel Iaşi ar fi dispus rejudecarea, susţin surse juridice după a constatat că motivarea primei sentinţe nu descrie în clar faptele pentru care s-au dispus condamnări. 

De asemenea, susţin aceleaşi surse, instanţa de apel a constatat că una dintre societăţile trimise în judecată în acest dosar nu a fost corect citată de către prima instanţă, fiindu-i încălcate, astfel, drepturile procesuale.

Acest dosar a fost unul complicat pentru justiţia ieşeană, mai ales la începutul cercetării judecătoreşti, când toate părţile au fost citate la proces. Au existat termene la care inculpaţii pur şi simplu nu au încăput în sala de judecată pentru a participa la proces. Dosarul Dosarul „AJOFM“ a fost instrumentat de DNA, care a deconspirat o adevărată reţea de falsificare a unor documente pentru a obţine subvenţii de la stat, care ar fi produs, acum mai bine de un deceniu, prejudicii de peste 2 milioane de lei.

Rechizitoriul DNA

Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şI Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni, ambii condamnaţi cu executare de prima instanţă. „În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şI menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)“, au precizat procurorii DNA. Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane. Potrivit legii de la momentul faptelor, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM.

Consilierii din Gorban şI Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. Dosarul a avut în primă fază peste 152 de inculpaţi şi a fost deferit justiţiei în 2013. Doi ani mai târziu, 36 dintre acuzaţi, cei care au recunoscut şi au fost judecaţi în procedură simplificată, au fost condamnaţI cu suspendare. Pentru ceilalţi 116, judecata s-a disjuns. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: